Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium felvételi meghallgatások időpontjai

Történettudományi Műhely
Nyelvtudományi Műhely
Irodalom- és Kultúratudományi Műhely
Művészettudományi, Média- és Művészetpedagógiai Műhely
Filozófiai és Vallástudományi Műhely
Társadalomtudományi Műhely
Pszichológiai Műhely
Tanárképző Műhely

Tájékoztatás a Benda Kálmán Szakkollégiumról


A Benda Kálmán Szakkollégium működése során a református kollégiumok több évszázados hagyományaira építő identitást és szemléletet alakít, ahol a tehetséggondozó tevékenység egyben emberformáló, közösségépítő munka is. Célunk olyan hallgatók oktatása és nevelése, akik számára az oktatás és a kutatás társadalmi szolgálat. Nemcsak magas szintű, elmélyült szakmai ismeretekhez jutnak a beiratkozott hallgatóink, hanem a humán kultúra iránti elkötelezettségük, az európai keresztyén értékek tisztelete képessé teszi őket arra is, hogy a tolerancia és az ökumené szellemében integráló személyiségekké váljanak a magyar társadalomban. Előzményeit tekintve a francia „grandes écoles” hagyományaiból éppúgy merít, mint a legeredményesebb hazai példákból.

A Szakkollégium előadássorozatait és kurzusait úgy alakítjuk ki, hogy azok illeszkedjenek egyrészt a protestantizmus, másrészt a nyelv, kultúra, identitás összefüggéseit vizsgáló kérdéskörökhöz. Fontos célunk az egyes műhelyek munkájának összehangolása, a vizsgált témák a multi- és transzdiszciplináris megközelítése, közös kurzusok indítása. Szeretnénk, ha hallgatóink betekintést nyernének, és lehetőség szerint be is kapcsolódnának a KRE BTK tudományos műhelyeiben folyó kutatásokba.

A szakkollégiumi tehetséggondozás pillérei:

 1. Egyetemi tanterven kívüli emelt szintű képzés, melynek célja a széles körű és magas szintű szakmai ismeretek átadása, a hazai és külföldi modern kutatási trendek bemutatása.
 2. Témavezetővel egyeztetett önálló kutatás, amely lehetőség szerint az Egyetem valamely kutatóműhelyének témáihoz kapcsolódik.
 3. Általános műveltségi, szaknyelvi, menedzsment ismereteket bővítő vagy akár személyiségfejlesztő és egészségmegőrző kurzusokat is kínálunk a műhelyek hallgatói számára.


A szakmai, tudományos és kutatómunka szakterületi műhelyekben folyik. Egy hallgató több műhely munkájába is bekapcsolódhat:

 1. Történettudományi Műhely
 2. Nyelvtudományi Műhely
 3. Irodalom- és Kultúratudományi Műhely
 4. Művészettudományi, Média- és Művészetpedagógiai Műhely (Színháztudomány, művészettörténet, média-, mozgókép- és kommunikációtanár szakos hallgatók számára. Második műhelyként egyéb szakosok is választhatják.).
 5. Filozófiai és Vallástudományi Műhely
 6. Társadalomtudományi Műhely
 7. Pszichológiai Műhely
 8. Tanárképző Műhely


A szakkollégium a VIII. kerület palotanegyedében, a Horánszky és a Krúdy Gyula utca sarkán (Horánszky u. 26.) található, mindössze 200 méterre a KRE BTK Reviczky utcai épületétől, és 600 méterre a Kálvin tértől. A szakkollégium egy újonnan kialakított épületet vehet birtokba.

Az épületben összesen 80 fő számára biztosított az elhelyezés egy-, két- és háromágyas szobákban. A szobák saját bejáratú lakrészekben találhatók, azaz minden 2-3 szoba rendelkezik egy vagy két közös fürdőszobával, konyhával, étkezővel. Az alábbi képen példaként mutatunk egy 4 fős lakrészt.


 
A lakórészeken felül számos oktatási és hallgatói közösségi helység is van a kollégium épületében. Természetesen minden szoba rendelkezik a mai elvárásoknak megfelelő internet kapcsolattal is.


Kollégiumi díjak:
     -    az államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben részt vevő nappali tagozatos, valamint az állami
          ösztöndíjban részesülő doktori képzésben részt vevő nappali tagozatos hallgatóink részére: 13.000 Ft/hó/fő
     -    költségtérítéses/önköltséges hallgatóink részére: 21.500 Ft/hó/fő

A szakkollégiumba augusztus 15-ig lehet jelentkezni e-mailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy személyesen a Dékáni Hivatalba (1088 Budapest, Reviczky u. 4.) eljuttatva:
     •    önéletrajzot,
     •    motivációs levelet,
     •    lehetőség szerint: elsőéves hallgatóinknál középiskolai tanári, felsőbb évesek esetén oktatói ajánlást.

A felvételi beszélgetésekre augusztus 28-29-én kerül sor, a pontos időpontról és helyszínről a jelentkezők értesítést kapnak.

Ebben az induló évben minden évfolyamról várjuk a KRE BTK hallgatóit, alap-, mester-, osztatlan képzésben és doktori tanulmányokat folytató hallgatókat egyaránt. Kitüntetett figyelemmel várjuk a tanulmányaikat ősszel nálunk kezdő gólyákat.

Bentlakásos és bejáró formában is lehet csatlakozni a szakkollégiumhoz, ezért vidéki és budapesti hallgatóink jelentkezését egyaránt várjuk!
A vidéki hallgatók ezzel egyidejűleg adják be jelentkezési szándékukat a Bethlen Kollégiumba vagy az Óbudai Diákhotelbe is, így ha a szakkollégiumba nem kerülne be, akkor sem esik el a kollégiumi elhelyezés lehetőségétől.

Jelentkezési lap
Alapító okirat
Képzési program
Küldetésnyilatkozat
SZMSZ 

Következő események


Összes esemény

Nyelvvizsgaközpont

Sport a Károlin


Nguyen Anasztázia
Gór-Nagy Miklós
Szilágyi Áron
Szabó Gabriella Tímea
Deáki Dóra
Szepesi Bertold
Telegdy Ádám
Beviz Barnabás

Youtube