csik

2020 - Téli Hírlevél


KARRIERTÖRTÉNETEK – Beszélgetések a Károli öregdiákjaival

Tanulj meg vágyakozni azután, amid van!” – Interjú Huszár Domonkossal

Huszár Domonkos tizenévesen online keresztény missziót indított, volt zenekara, az egyetemi órák után sokszor forgatásra, zenekari próbára rohant, vagy épp onnan jött. Ma fiatalkori szenvedélyéből él: kisfilmeket és dokumentumfilmeket készít, a filmbemutatókon pedig közös gondolkodásra hívja a nézőket. Igyekszik fejlődni, hogy jó legyen abban, amit csinál, de nem akar tökéletesnek látszani.

Az interjú ide kattintva olvasható.


EGYETEMI HÍREK

Szeptembertől új képzések a Károlin!

2020 szeptemberétől a Károli Gáspár Református Egyetem új szakokkal és egyedi ösztöndíjakkal várja a felvételizőket.
A KRE Szociális és Egészségtudományi Kara 2020 szeptemberében indítja el az ápolás és betegellátás alapképzési szakot ápoló szakiránnyal. A szak célja olyan ápoló szakemberek képzése, akik széleskörű egészségtudományi ismereteik birtokában képesek szakmai feladataikat magas színvonalon, felelősségteljes és etikus módon ellátni. Ez a komoly felelősséggel járó, segítő hivatás elmélyült egészségtudományi ismereteket követel művelőjétől. A képzésre jelentkezők olyan neves, szakmájukban elismert oktatókkal találkozhatnak, mint például Dr. Csókay András, a Honvédkórház Idegsebészeti Osztályának vezetője; Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója vagy Dr. Fogarasi András, a Bethesda Gyermekkórház Neurológiai Osztályának vezetője.
2020-ban a keleti nyelvek és kultúrák alapképzési szak japán szakiránya mellett a KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán már kínai szakirányt is választhatnak a felvételizők. Az emberi viselkedés elemzése, megértése iránt érdeklődők számára kínál különleges mesterképzést a KRE BTK. A társadalmi-viselkedéselemzés mesterképzési szakon Big data, illetve szociálpszichológia specializáció közül választhatnak a képzés hallgatói.
Nemzetközi, közös képzés formájában hét partneregyetemmel (pl.: Frierich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, Université de Lorraine, Nancy) együttműködve indul útjára az európai lexikográfia mesterképzési szak (EMLex - European Master in Lexicography).
Három új pedagógus továbbképzést is indít a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, melyekre augusztus 21-ig várjuk a jelentkezéseket: Bevezetés az írás-, olvasás- és biblioterápiás technikák pedagógiai alkalmazásába pedagógus-továbbképzés, Vizuális kultúra, vizuális nevelés pedagógus-továbbképzés, Személyközpontú művészetpedagógia pedagógus-továbbképzés.
Bővebb információ új képzéseinkről itt érhető el.

 

Ügyvédi továbbképzés az Állam- és Jogtudományi Karon

Az Új ügyvédi törvény (az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény) értelmében az ügyvédi tevékenység gyakorlója szakmai tudását önképzés és kötelező továbbképzés útján fejleszti. A továbbképzési kötelezettség az ügyvédeket, alkalmazott ügyvédeket, kamarai jogtanácsosokat, az ügyvédi tevékenységet Magyarországon állandó jelleggel folytató európai közösségi jogászokat és alkalmazott európai közösségi jogászokat érinti. A továbbképzési kötelezettségét elmulasztó kamarai tagságát a területi ügyvédi kamara hivatalból megszünteti, illetve törli az ügyvédi kamarai nyilvántartásból.
A továbbképzési kötelezettségét az teljesíti, aki a továbbképzési időszak 5 éve alatt összesen 80 kreditpontot gyűjt össze. Ehhez évente legalább 16 kreditpontot kell szerezni. Célszerű mindenkinek előre megtervezni a képzési kötelezettség teljesítését, ugyanis a következő naptári évre és a következő továbbképzési időszakra legfeljebb 16 kreditpont vihető át, illetve a továbbképzési időszak utolsó évében legfeljebb 32 kreditpont szerezhető. Ehhez nyújt segítséget a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, amit a Magyar Ügyvédi Kamara akkreditációs képzési hellyé nyilvánított. A továbbképzési kötelezettség teljesítésére a KRE ÁJK számos képzési eseményt (tanfolyamok, konferenciák, szakmai nyelvtanfolyamok és egyéb, az ügyvédi tevékenység szempontjából hasznos szakmai és tudományos rendezvények) szervez. A KRE ÁJK széles kínálatából választhatnak azok a jelentkezők, aki jogi szakterületek, gazdaságtudományok, diplomácia és közigazgatási terület iránt érdeklődnek.
Bővebb információ itt érhető el.

 

Nemzetközi megbízatás

Kodácsy Tamás, a KRE Ökogyülekezeti Műhelyének elnöke újra tagja lett az Európai Egyházak Konferenciája Gazdasági és Ökológiai Igazságosság (CEC Thematic Group on Economic and Ecological Justice) munkacsoportjának 2019-2023 között, akit a Magyarországi Református Egyház delegáltjaként választottak be.
A CEC Gazdasági és Ökológiai Igazságosság munkacsoportja (GÖI) a teremtésvédelmi kérdésekkel és azok társadalmi, illetve gazdasági következményeivel foglalkozik, a tagegyházak szakértőinek bevonásával. Ezekben a témákban párbeszédet folytat az Európai Unióval, valamint segíti és erősíti a tagegyházak közéleti szerepvállalását, teológiai és etikai hozzájárulását a gazdasági és ökológiai igazságosság és fenntarthatóság kérdéseihez.
Bővebb információ itt érhető el.

 

Újjáépül a Ráday utcai kollégium

Megkezdte a Ráday utcai kollégium „szétharapását” a bontógép, eddig szelektív bontást végeztek a szakemberek. A teljes bontás két és fél hónapig tart, ebből negyven nap lesz a nagygépi munka.
A tervek szerint a kollégiumban az eddigieknél kevesebb szobát alakítanak ki, de azok tágasabbak és jobban felszereltek lesznek. Emiatt döntöttek úgy, hogy csak teológusok lakhatnak majd bent, külsős egyetemisták már nem kaphatnak itt szállást. Negyvennyolc kétágyas szobában kilencvenhat főt tudnak majd elszállásolni. Emellett tizenegy vendégszoba is lesz, ahol huszonkét fő alhat.
A Reformátusok Lapja röviddel ezelőtt a helyszínen járt megnézni, hogyan folyik a munka a tavaly januárban kiégett diákotthonban. Annak is utánajártak, milyen lesz az új épület, hogyan változik meg a létesítmény 2022-re.
Bővebb információ itt érhető el.

 

A készülő Károlyi-Csekonics-palota már berendezett tantermet is rejt

2020. február 6-án, csütörtökön délután 13 órától majd’ két órát töltöttünk egy bejárás keretein belül a felújítás alatt álló Károlyi-Csekonics-palotában, amely a nem túl távoli jövőben Egyetemünk bölcsészkarának részévé válik majd.
Az elmúlt időszakban számos új apró komponens került napvilágra, amelyeket a szakemberek beépítettek a létesítmény tervváltoztatásaiba is: ilyen többek közt a szivarszoba kandallójának meglelt kerámiadíszítése is. A résztvevőket a kivitelezés lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatait ellátó ÉMI Nonprofit Kft. részéről Szegő Tamás műemlékvédelmi referens és Ónodi Géza projektvezető kalauzolta. A bejárás a Múzeum utca felől indult, így rögtön abba az előcsarnokba érkeztünk, ahol a fotókról méltán híres íves falépcső is található. Ónodi Gézával is itt beszélgettünk, ezáltal pedig rengeteg érdekességet megtudhattunk a felújításról.
Bővebb információ itt érhető el.

   

PROGRAMAJÁNLÓ

A digitalizáció hatása az egyes jogterületeken c. konferencia - 2020. február 27. Zsinati Díszterem (14. kerület, Abonyi u. 21.)

„Lelki éhség” 3.0 – Protestáns spiritualitás a 21. században​ - 2020. március 19. Bibliamúzeum (9. kerület, Ráday utca 28.)


A KÁROLI KÖNYVMŰHELY KÖNYVAJÁNLÓJA

2019. november után a Károli Könyvek sorozatban az alábbi kötetek jelentek meg, amelyeket alumni tagjaink 40% kedvezménnyel vásárolhatnak meg a Károli Könyvműhely és Ajándékboltban (1085 Bp., Horánszky utca 26.).

Olay Csaba - Schmal Dániel: Értelem és érzelem az európai gondolkodásban (Boros Gábor köszöntőkötet)

Fóris Ágota - Bölcskei Andrea: Dokumentáció, tartalomfejlesztés és szakírás

Dróth Júlia: Korpusz és kontrasztivitás a szakfordítás oktatásában és gyakorlatában

Papp Ágnes Klára - Sebők Melinda - Török Lajos: Kötelezők emelt szinten

Simon Gabriella: A mentorálás elmélete és gyakorlata

 

ÁLLÁSAJÁNLATOK


További állásajánlatok: http://www.kre.hu/alumni/karrier/aktualis-allasajanlatok
Feliratkozás álláshírlevélre: http://www.kre.hu/alumni/regist
Álláshirdetés feladása: http://www.kre.hu/alumni/allashirdetes-megjelentetese-a-karoli-alumni-oldalon

ikon1

REGISZTRÁCIÓ

Regisztrálj online weboldalunkon, hogy igénybe vehesd kedvezményeinket, és hogy értesülj legfrissebb híreinkről!

ikon2

KEDVEZMÉNYEK

Egykori vagy az idén végzett hallgatóink a weboldalunkon történő regisztrációval kedvezményekben részesülnek

ikon3

ÁLLÁSAJÁNLATOK

Tekintsd meg partnereink aktuális állásajánlatait, regisztrálj Álláshírlevelünkre!