csik

2020 - Nyári Hírlevél


KARRIERTÖRTÉNETEK – Beszélgetések a Károli öregdiákjaival

Károli pálya-kép videósorozat

Még a járvány kezdetén elindítottunk egy videósorozatot Károli Pálya-kép címmel, amelyben néhány vállalkozó szellemű, a szakmáját szerető, az egyetemre jó szívvel emlékező öregdiákunk válaszolt a pályájával kapcsolatos kérdéseinkre. A rövid videókkal az volt a célunk, hogy motiváljuk hallgatóinkat, valamint  segítsük őket tanulmányaik és karrierjük tervezésében. Eddig 8 videót publikáltunk, amelyeknek nagy sikere van a hallgatóink és oktatóink körében is, néhányat közülük több ezren is megtekintettek. 
A videók a  Karrieriroda Facebook oldalán és az Egyetem YouTube csatornáján is megnézhetők.


EGYETEMI HÍREK

Dr. Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes vezeti az intézményt

A Károli Gáspár Református Egyetem Szenátusa a 2020. június 4-i rendkívüli ülésén Dr. Czine Ágnes oktatási rektorhelyettest bízta meg a rektori feladatok ellátásával 2020. szeptember 30-ig az intézmény Szervezeti és Működési Rendjének 31. §. (5) bekezdése alapján. A 86/2020. (VI.04.) sz. szenátusi határozat 2020. június 5. napján lépett hatályba.

 

Nyelvvizsga nélküli oklevélkiadás

A koronavírus okozta veszélyhelyzet következtében, a 101/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet 6. §-a szerint mindazon (volt) hallgató, „aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett, mentesül az oklevél kiadásának előfeltételéül előírt nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól”. Ennek értelmében a Károli Gáspár Református Egyetem a korábban nyelvvizsga hiányában oklevelet nem szerzett volt hallgatóinak létszámát nagyságrendileg 1.500 főre becsülte. 2020. június 26-ig Egyetemünkön már 997 fő kezdeményezte az elektronikus adategyeztető lap kitöltésével és leadásával oklevelének kiállítását, közülük 858 főnek kiállításra került az oklevél. Az Egyetem tájékoztatója az oklevélkiállítás eljárásrendjéről a sikeres záróvizsgát tett, de az oklevél kiállításához szükséges nyelvvizsga hiányában oklevelet nem szerzettek részére itt érhető el.

 

Megjelent a Reformátusok és Trianon című ismeretterjesztő film

A Károli Gáspár Református Egyetem Egyház és Társadalom Kutatóintézetén belül működő Reformáció Öröksége Műhely (RÖM) harmincperces ismeretterjesztő filmet készített a trianoni békeszerződés századik évfordulójára. A Reformátusok és Trianon című munka jelentősége, hogy eddig még nem született a kárpát-medencei reformátusság szétszakításáról szóló áttekintő film. Az alkotásban a téma legjobb magyarországi és határontúli szakértői szólalnak meg, a befogadást infografikák, korabeli filmhíradók, levelek, újságok és fényképek is segítik.

A film forgatókönyvíró-rendezője Ablonczy Bálint, a Reformáció Öröksége Műhely vezetője, operatőr-vágó pedig Novák Tamás, több történelmi témájú dokumentumfilm alkotója. Narrátorként közreműködött Rátóti Zoltán kiváló művész, a Nemzeti Színház színésze.
A film ide kattintva tekinthető meg.

 

Mentálhigiénés segítő szak Szabadkán is

Több éves előkészítő munka gyümölcseként, a 2019/2020-as tanév II. félévében (keresztfélévvel) Szabadkán is elkezdődött a Mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzés. Így a szak képzési programja immár a Kárpát-medence minden olyan régiójában jelen van, ahol jelentősebb lélekszámú magyarság él. (Budapest mellett Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és a Délvidéken.) Száz évvel Trianon után e ténynek metaforikus jelentése is van: kifejezi a nemzet határokon átívelő egységét, élni akarását, illetve életerejét.

 

PROGRAMAJÁNLÓ

Egyéni üdülési lehetőség a balatonszárszói SDG Családi Hotel és Konferencia Központban

Az elmúlt hónapokban kialakult vírushelyzet miatt a nyári csoportok egy maghatározó hányada lemondta a nyári táborát a balatonszárszói SDG Központban. Az alábbi megüresedett időszakban várják szeretettel a pihenni vágyókat!


Választható turnusok:
• Július 9-13., 5 nap/4 éj. Várhatóan svédasztalos ellátás
• Július 26-30., 5 nap/4 éj. Várhatóan svédasztalos ellátás
• Július 30-augusztus 3., 5 nap/4 éj. Várhatóan svédasztalos ellátás
• Augusztus 7-9, 3 nap/2 éj. Menüs étkezés
Református kedvezményes szállodai árak:
• Szállás, napi háromszori étkezéssel, (egy) menüs ellátás: 8 500 Ft/fő/éj
• Szállás, napi háromszori étkezéssel, svédasztalos ellátás: 9 500 Ft/fő/éj
• Református lelkész kedvezmény: 500 Ft/éj a fenti árakból
• Gyerekkedvezmények, szülőkkel egy szobában (0-3 éveseknek 100%, 4-11 éveseknek 50%)
Az év végéig mindenki mentesül az idegenforgalmi adó fizetése alól.
További információ Vass Páltól kérhető (, tel: +3630 811 4557).


Sárközi Ildikó Gyöngyvér virtuális fotókiállítása

Megnyílt Dr. Sárközi Ildikó Gyöngyvér etnológus, a KRE BTK oktatójának (Keleti Nyelvek és Kultúrák Intézete)  Létből létbe – Halottak és ősök a kínai sibék emlékezetében című fotókiállítása. A fotóválogatás középpontjában egy kínai nemzeti kisebbség, a sibék kultúrájának egy jellegzetes alapvonása áll: a halottakról és az ősökről őrzött tudás, ami a vallásos rítusokon túl a sibék mindennapjait is áthatja.
A kiállításnak az Országos Idegennyelvű Könyvtár (1056 Budapest, Molnár utca 11.) ad otthont; a kiállítóterem a www.oik.hu oldalon virtuális sétával is bejárható.ÖSZTÖNDÍJ FELHÍVÁSOK, PÁLYÁZATOK


Fulbright Kutatói ösztöndíjak

A Fulbright Bizottság kutatási lehetőséget kínál a 2021-2022-es tanévben bármely tudományterületen vagy művészeti ágban tevékenykedő egyetemi/akadémiai kutatók számára. Az ösztöndíj időtartama 3-5 hónap. Alapfeltétel a pályázott témában 2020. december 1-ig megszerzett PhD/DLA oklevél és az amerikai akkreditált intézmény meghívólevele.
Pályázati anyag és online jelentkezés: https://www.fulbright.hu/kutatoi-osztondijak/


Ökogyülekezeti cím és díj pályázat

A Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalma pályázatot hirdet az Ökogyülekezeti cím és díj elnyerésére a környezettudatosságban elkötelezett gyülekezeteknek, egyházi intézményeknek, közösségeknek.
További információ: ide kattintva
Pályázat beadási határidő: 2020. szeptember 10.

 

A bebábozódás után – verspályázatot hirdet a RefCOO

A járványidőszak és a visszatérés dilemmái remek alkalmat nyújtanak arra, hogy a változás természetéről valljunk a poézis nyelvén. A RefCOO – a KRE Református Művelődésért Kutatóműhely művészeti pályázatához 2020-ban lírai alkotásokat várnak, a „nagy összefüggésekről” szóló szövegeket és vallomásokat egyaránt, klasszikus és posztmodern formákban, könnyen értelmezhető verseket és a szubjektum nehezen kifürkészhető rejtvényeit, múltról és jövőről, saját magunkról.
A pályázaton való indulásnak életkori és földrajzi megkötése nincs, egyaránt indulhat befutott költő és irodalmi vénájú amatőr is. Magyar nyelven írt, legfeljebb 500 szavas, korábban még nem publikált írásokkal lehet nevezni 2020. július 31-ig a címen.
Bővebb információ ide kattintva érhető el.


A KÁROLI KÖNYVMŰHELY KÖNYVAJÁNLÓJA

Magyartanári segédkönyvek a Károli Könyvek Jegyzet sorozatban

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Magyar Nyelvtudományi Tanszékén működő Hungarológiai Kutatócsoport szervezésében, Nádor Orsolya tanárnő vezetésével két év gyümölcsöző munkája ért be.
A 2018-ban indított "Magyartanári segédkönyvek" sorozat (a magyar mint idegen nyelv oktatásást segítő) pdf-könyvek formájában már eddig is szabadon elérhető volt (az alábbi linken). A Bethlen Gábor Alap támogatásával, a L'Harmattan Kiadóval együttműködve 2020 áprilisában és májusában az alábbi kötetek jelentek meg papírkönyv formájában:
Csontos Nóra – Dér Csilla: Pragmatika a magyar mint idegen nyelv oktatásában
Hegedűs Rita: Élő magyar grammatika
Nádor Orsolya: Tanított (anya)nyelvünk
M. Pintér Tibor – Wéber Katalin: Mérés és értékelés: magyar mint idegen nyelv
H. Varga Márta: Magyar grammatika funkcionális megközelítésben
Holló Dorottya: Kultúra és interkulturalitás a nyelvórán
Schmidt Ildikó: A magyar írás és olvasás tanítása - Az alfabetizálás folyamata
Nádor Orsolya: Régebbi és újabb nyelvoktatási módszerek
Schmidt - Nagyházi: Magyarnyelv-tanítás gyermekeknek
Fóris Ágota: Lexikológiai és lexikográfiai ismeretek
Kovács Tünde: Nyelvi játékok
Balogh Judit: Leíró grammatikai ismeretek
Gyöngyösi - Kampó - M. Pintér: A magyar kiejtés tanítása
Oszkó Beatrix: Nyelvtörténet dióhéjban

További könyvújdonságok

Németh István: El Grecóról és más mesterekről - tanulmánykötet
Szabados Ádám: Az apostolok hagyománya - monográfia
Lannert Keresztély István: Bevezetés a drámapedagógiába - jegyzet

A köteteket alumni tagjaink 40% kedvezménnyel vásárolhatják meg a Károli Könyvműhely és Ajándékboltban (1085 Horánszky utca 26.).

 

ÁLLÁSAJÁNLATOK

TANSZÉKI ÜGYINTÉZŐ (KRE BTK)
ANGOL – BÁRMELY SZAKOS TANÁR
PEDAGÓGUSÁLLÁSOK A III. KERÜLETI KRÚDY GYULA ANGOL - MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLT. ISKOLÁBAN
TA ROSTER FOR SUPPLY CHAIN FUNCTIONS
FELSŐFOKÚ BÍRÓSÁGI ÜGYINTÉZŐ
MATEMATIKA-BÁRMELY SZAKOS PEDAGÓGUS
ANGOL NYELVSZAKOS TANÁR


További állásajánlatok: http://www.kre.hu/alumni/karrier/aktualis-allasajanlatok
Feliratkozás álláshírlevélre: http://www.kre.hu/alumni/regist
Álláshirdetés feladása: http://www.kre.hu/alumni/allashirdetes-megjelentetese-a-karoli-alumni-oldalon

ikon1

REGISZTRÁCIÓ

Regisztrálj online weboldalunkon, hogy igénybe vehesd kedvezményeinket, és hogy értesülj legfrissebb híreinkről!

ikon2

KEDVEZMÉNYEK

Egykori vagy az idén végzett hallgatóink a weboldalunkon történő regisztrációval kedvezményekben részesülnek

ikon3

ÁLLÁSAJÁNLATOK

Tekintsd meg partnereink aktuális állásajánlatait, regisztrálj Álláshírlevelünkre!