csik

2022 - Tavaszi Hírlevél

 

EGYETEMI HÍREK


Beiktatták Prof. Dr. Trócsányi László rektort
 
Ünnepélyes istentisztelet keretében beiktatták Prof. Dr. Trócsányi Lászlót, a Károli Gáspár Református Egyetem február elsejével kinevezett rektorát. Az ünnepségre a Budapest-Budahegyvidéki Református Egyházközség templomában került sor február 19-én, 15 órakor.

Gulyás Gergely köszöntőjében kiemelte: a felsőoktatási intézmények feladata, hogy megóvják vagy megteremtsék a „szabad, de nem gyökértelen gondolkodás kereteit”, valamint biztos benne, hogy Trócsányi László rektorságával új korszak kezdődik a Károli Gáspár Református Egyetem életében. Olyan korszak, ahol „az emberi minőség és a tudományos színvonal tekintetében nem köttetnek kompromisszumok”. Olyan korszak, amely a református egyetemi oktatás színvonalával és az egyetemen végzettek segítségével megerősíti a református egyházat és közéletet.

Rektor úr beszédében hangsúlyozta, hogy a fiatalok utat keresnek, az egyetemnek pedig ebben az útkeresésben is segítenie kell. Meglátása szerint „nagy, új kihívás az összhang megtalálása egyfelől a nemzeti hagyományok, identitás, másfelől az egyetemes értékek között. A Károli Gáspár Református Egyetemnek olyan egyetemnek kell lennie, amely képes megtalálni a nemzeti identitás és az egyetemes közötti természetes összhangot. Úgy kell megőriznünk nemzeti identitásunkat, hogy közben legyünk nyitottak a világra, fiataljaink az egyetemi csereprogramok révén külföldi tanulási lehetőségeikkel gazdagítsák tudásukat”.
 

29 éves a Károli


A Károli Gáspár Református Egyetem 2022. február 24-én ünnepelte 29. születésnapját. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk 29 érdekességet az elmúlt 29 évből, melyek intézményünk történetének egy-egy meghatározó, érdekes pillanatát, illetve néhány kevésbé ismert tényt mutat be.

A gyűjtemény ide kattintva tekinthető meg.

  

Egymás terhét hordozzuk – jótékonysági koncertet szervezett az egyetem

Sikeresen és eredményesen zárult a március 5-én, 18 órakor egyetemünk által szervezett jótékonysági koncert keretében tartott adománygyűjtés a Pozsonyi úti Református Egyházközség templomában. Az adománygyűjtési kezdeményezés a széleskörű összefogásnak köszönhetően elérte célját, összesen 4.246.000 forint gyűlt össze a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola közösségének megsegítésére.
 


Hiánypótló tudományos konferenciát tartott egyetemünk

Elsőként szervezett tudományos konferenciát Magyarországon a napjainkban oly aktuális és az egész magyar társadalmat foglalkoztató, a szomszédos országban zajló háborúval kapcsolatosan Háború a XXI. században címmel a Károli Gáspár Református Egyetem és a Magyar Jogász Egylet. A konferencia a 2022. február 24-én kirobbant háborút az egyetem képzési profiljába illeszkedő tudományterületek oldaláról, jogi és történeti szempontból vizsgálta.

A Budapesti Ügyvédi Kamara dísztermében összegyűlt, nagy számú érdeklődőt Prof. Dr. Trócsányi László, a tudományos konferencia kezdeményezője köszöntötte.


Meseíró hallgatóink elismerése

Mesék a biztonságról címmel meseíró pályázatot hirdetett a Szertelen-kék Alapítvány korosztályi megkötés nélkül, mely különleges lehetőséget nyújtott az alkotókedvű pedagógusjelöltek számára is gondolataik papírra vetésében.
A pályázat célja az volt, hogy az alkotók gondolataikat, érzéseiket fogalmazzák meg egy-egy mesében arról, hogy mit tartanak az életben értéknek, amelyet szeretnének megőrizni, és hogyan vigyázhatunk ezek biztonságára.
Örömmel osztjuk meg, hogy a KRE Pedagógiai Karának több hallgatója több mesével is pályázott, s közülük hárman is azon kiválasztottak között vannak, akiknek meséi illusztrált kötetben is megjelenhettek:
- Hepka Judit óvodapedagógus hallgató mindhárom benyújtott meséje támogatást kapott, így a Csupaszív Zsófi, valamint kisfiával közös alkotásai, A csintalan kis tigris és Csupaorr, a törpe;
- Szabari Erika óvodapedagógus hallgató Azt mondta egyszer egy bölcs Törpe című meséjével pályázott;
- Dévényi Péter tanító szakos hallgató Kismackót hazakísérik című alkotása pedig ugyancsak megjelenhetett a mesekönyvben. 

A 77 mese a biztonságról című mesekönyv ide kattintva érhető el..PROGRAMAJÁNLÓ

 
 

Áprilisban ismét KAPSZLI Pszichológiai Napok

2022-ben ismételten megrendezi a KRE KAPSZLI háromnapos pszichológiai konferenciáját, a Pszichológiai Napokat! A rendezvény már évek óta Magyarország legnagyobb ingyenes pszichológiai konferenciája, és idén is ehhez méltó programmal készülnek. 

A konferencia idei címe: METAMORFÓZIS
Életünk során meg kell küzdenünk számos egyéb kihívással, szembe kell néznünk szokatlan, újszerű élethelyzetekkel és az ismeretlennel együtt járó bizonytalanság is olykor a hatalmába kerít bennünket. Létünk lényege a folyamatos átalakulás, a változás. Ismernünk kell a különböző életszakaszok, mérföldkövek, fordulópontok jellemzőit, tudnunk kell alkalmazkodni az új dolgokhoz és hallanunk kell arról is, hogy életünk meghatározó eseményei miképpen alakítják sorunk, jövőnk, személyünk, illetve mi milyen szerepet játszunk mindezekben. 


Az idei konferenciát az ember életében bekövetkező kisebb-nagyobb változások megértésének, esetleges átkeretezésének és feldolgozásának szentelik.
További információk hamarosan.
A KAPSZLI weboldala: https://krekapszli.com/
 

I. Közjegyzői Nyílt Nap

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara az I. Közjegyzői Nyílt napját tartja 2022. április 26-án kedden, a Közjegyzők Házában (1087 Budapest, Stróbl Alajos u. 3b.)

Regisztráció: 
Jelentkezési határidő: 2022. április 22.

A programokról és az előadásokról az alábbi plakáton tájékozódhat: 
https://ajk.kre.hu/index.php/1785-i-kozjegyzoi-nyilt-nap.html Április 21-én ortodox húsvéti koncertet ad a Szent Efrém férfikar

A 20 éves férfikar a Kossuth-díjas énekesnővel, Lovász Irénnel áll színpadra 2022. április 21-én, pénteken 19 órakor tartja idei húsvéti koncertjét a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Szent Efrém Férfikar.
A jubileumi évben formátumot vált az együttes 11 éve futó Orientale lumen sorozata is. Idén különböző helyszíneken rendezik meg a fellépéseket, így a januári Magyar Zene Házában tartott koncert után most a Kálvin téri Református Templomban hallhatja majd őket a közönség, ahol a Kossuth-díjas énekesnővel, Lovász Irénnel állnak színpadra. Három nemzet zenéiből állították össze a műsort: magyar, orosz és ukrán imák, szakrális énekek hangzanak el a nagyböjti, a nagyheti és a húsvéti repertoárból. A hangverseny egyben fohász a békéért, ima a józan észért, könyörgés az emberi irgalmasságért és emlékezés a háború áldozataira és menekültjeire.

A nyolctagú Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. A Szent Efrém Férfikar missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását, így egyfajta béketeremtő szerepük van a Kelet és a Nyugat között.


További információ: www.szentefrem.hu
Jegyek és bérletek kaphatók: www.jegymester.huLelki egészségnap a Pedagógia Karon

A Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara szeretettel meghívja végzett és jelenlegi hallgatóit, továbbá partnerintézményeinek pedagógusait Lelki egészségnapjára.

Részletes program

A rendezvény időpontja: 2022. április 20.
A rendezvény helye: 2750 Nagykőrös, Hősök tere 5.
A részvétel regisztrációhoz kötött: Regisztráció

Az alkalmat a megrendezés időpontjában aktuális járványügyi előírásoknak megfelelően szervezzük meg.


Tehetség – Hit – Identitás konferencia-felhívás

A Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara szeretettel meghívja a tehetséggondozás területén elkötelezett kutatókat és gyakorlati szakembereket Tehetség – Hit – Identitás címmel szervezett online konferenciájára.

A konferencia időpontja: 2022. május 26. (csütörtök) 12.00 óra
A konferencia célja a tehetséggondozás elméleti és gyakorlati kérdésköreinek, a hit tehetséggondozásban, képességek kibontakoztatásában betöltött szerepének pontosítása. Előadásokat és publikációkat a pedagógia, a pszichológia és a teológia tudományterületeiről várunk.

A konferenciaelőadás absztraktja 1500–3000 karakter, beküldésének határideje: 2022. május 5.
További információ, jelentkezéshttps://pk.kre.hu/index.php/1762-tehetseg-hit-identitas-konferencia-felhivas-2022

.

"Hétfőtől szombatig” – Meghívó Prof Dr. Siba Balázs Könyvbemutatójára

Prof. Dr. Siba Balázs református lelkész, dékánhelyettes, a KRE – HTK Valláspedagógiai és Pasztorálpszichológiai Tanszék egyetemi tanárának „Hétfőtől szombatig” című könyvét mutatja be Dr. Bernhard Dóra, valamint a szerző egy beszélgetés keretein belül a Budai Református Egyházközség nagytermében.
"Mi van akkor, hogyha életünk ideje nemcsak lepereg, hanem jelentést és jelentőséget hordozhat azáltal, hogy legegyszerűbb cselekvésünk is Krisztusra mutat? Mi lenne, ha életünk egyszerű hétköznapjai közt menet közben kialakulna bennünk a hála, amikor az imádság már nemcsak cselekvés, hanem az élet maga?" – olvasható a könyv Előszavában.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Időpontja: 2022. április 26. 17:30
Helyszín: 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 3.

A kötet ide kattintva megvásárolható.
.


KÉPZÉSEK

Protestáns kórházlelkész képzés indult a Károlin!


Protestáns kórházlelkész szakirányú továbbképzés indult a Károli Gáspár Református Egyetemen.Célja, hogy átfogó egészségügyi alapismereteket és az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatos speciális lelkigondozói és intézményi ismereteket adjon át kórházlelkészek és más, kórházi lelkigondozói szolgálatot végzők számára.

Első évfolyama éppen most indult el, ennek kapcsán kerestük meg Gál Judit kórházlelkészt, a Református Kórházlelkészi Szolgálat vezetőjét, valamint Fodorné Dr. Ablonczy Margit lelkészt, pedagógust és családterapeutát, aki egyetemi adjunktusként a Protestáns kórházlelkész továbbképzés egyik felelőse.

Jelenleg 41, illetve hamarosan 42 református kórházlelkész szolgál Magyarország 26 városában. Budapesten nagyon sok kórház van, ezért az itteni kórházlelkészeknek több intézményben is szolgálniuk kell. „Ez egy speciális határterületen végzett szolgálat. (...) A határhelyzet miatt a lelkipásztornak meg kell tanulnia annak kettősségét, hogy egyszerre egyházi és egészségügyi személy.”


 

 

IKT-Oktatásmódszertan – szakirányú továbbképzés

A Károli Gáspár Református Egyetem a 2022/23. tanév őszi félévében is indítja szakirányú továbbképzését "IKT Oktatásmódszertan” címmel, jól tervezhető, blokkosított órarenddel (személyes és online szakaszok).  
A 2 féléves, önköltséges képzés célja olyan pedagógus szakemberek képzése, akik az oktatás területén az eredményesség érdekében hatékonyan használják az információs és kommunikációs technológia oktatást támogató eszközeit és alkalmazásait – mind a hagyományos, osztálytermi, mind pedig a távolléti oktatás keretében. 
képzésről és a jelentkezésről további részleteket az alábbi elérhetőségeken olvashatnak: 
általános képzésleírás ,  
mintatanterv .  

Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 2. 
 

ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK 

Local TA roster for personal administration entry level positions
Jogász/jogi referens
Research Analyst
Óraadó tanár

Egyetemünk további állásajánlatai ezen a linken találhatók. KÖNYVMŰHELY

A Károli Könyvműhely gondozásában 2021. december óta többek között az alábbi kötetek jelentek meg

Szontagh Pál: Miért (nem) leszek pedagógus? Hivatás- és pályamotiváció a Kárpát-medencei pedagógusjelöltek körében
Alain Badiou: Lét és esemény
Lázár Imre(szerk.): Érzelmek élettana a járvány idején
Korpics Márta, Spannraft Marcellina (szerk.): Szakrális közösségek – kollektív emlékezet
Rákóczy Anita: Samuel Beckett’s Endgame and Hungarian Opening Gambits

A Károli Könyvek sorozat kötetei 40 %-os kedvezménnyel vásárolhatók meg Alumni kedvezménykártyával a Károli Könyvműhely és Ajándékboltban (1085 Budapest, Horánszky utca 26.).
A kötetekről részletes információk a www.kre.hu oldalon a Kiadványok/Károli Könyvek menüpont alatt olvashatók.

 

ikon1

REGISZTRÁCIÓ

Regisztrálj online weboldalunkon, hogy igénybe vehesd kedvezményeinket, és hogy értesülj legfrissebb híreinkről!

ikon2

KEDVEZMÉNYEK

Egykori vagy az idén végzett hallgatóink a weboldalunkon történő regisztrációval kedvezményekben részesülnek

ikon3

ÁLLÁSAJÁNLATOK

Tekintsd meg partnereink aktuális állásajánlatait, regisztrálj Álláshírlevelünkre!