Kari könyvtár

CORVINA KATALÓGUS

A Képző könyvtára 1990 októberétől, az intézmény újraindulása óta épül, bővül.

Eleinte rendkívül nehéz volt a megfelelő szintű könyvtári háttér biztosítása a hallgatók számára, hiszen mindent a nulláról indulva kellett elkezdeni. Egy 5×4 méteres szoba volt a könyvtár, sajnos könyvek nélkül. Az egykori Képző könyvtári állománya az államosítás és bezárás után elveszett, ismeretlen helyre került. Az első könyvtárvezető rendkívül sok munkával építette ki a mai gyűjtemény alapját. Jó kapcsolatokat ápolt többek között az Országos Széchenyi Könyvtárral, ahonnan fölös példányokat kaphattunk. Az akkoriban megszűnt vállalati-, szakszervezeti-, intézményi könyvtárak, a rossz emlékű Állam és Egyházügyi Hivatal könyveiből válogattunk, vásároltunk, illetve az iskola újraindulását segítő testvéri adományokból állt össze az első néhány ezer kötet. A gyűjtemény rendszeres- és gyakorlati teológia részének nagyarányú fejlesztése 1995/1996-ban történt meg. Nagy értékű német teológiai irodalom került adományként az állományba. Kommentárok, prédikációs kötetek; dogmatikai, etikai, antropológiai és homiletikai témájú kiadványok beszerzése, valamint a textuárium alapjainak az elkészítése is ekkor kezdődött. A textuárium nem más, mint a könyvtár állományában megtalálható prédikációs kötetek, teológiai folyóiratok exegézishez szükséges anyagának a katalógusa, bibliai igehely szerint besorolva.

Ma a könyvtár már több, mint 28900 kötetet számlál.

A gyűjtőkört a tanító, a hittanoktató, a diakónus, a szociális munkás, a kántor és az óvodapedagógus szakok igényeinek megfelelően állítottuk össze. Teológia, pedagógia, pszichológia, filozófia, szociológia, természet- és alkalmazott tudományok (mentálhigiéné, orvosi- egészségügyi alapismeretek), hangszeres zene és zenetörténet, nyelvészet és irodalom, történelem. Törekszünk a naprakész frissen megjelenő új könyvek mellett a retrospektív beszerzést is folytatni, antikvár vásárlásokkal, különböző testvéri adományok segítségével, illetve hagyatékok megvásárlásával.

A könyvtár a következő dokumentumtípusokat gyűjti: könyv, időszaki kiadványok, hangkazetta, hanglemez, videokazetta, CD-lemez, CD-ROM, DVD-ROM, diafilmek. Valamint gyűjtjük és feldolgozzuk a karon készült szakdolgozatokat.

A könyvtárban 100 négyzetméteren 2 olvasóteremben egyszerre 26 embernek biztosított nyugodt munkakörülmény, valamint 2 számítógépes munkaállomás áll a könyvtárhasználók rendelkezésére, melyeken elérhetők az EBSCO és az EISZ adatbázisai. Korábbi pályázati támogatásokból sikerült egy, több mint 250 darabos komolyzenei CD gyűjteményt kialakítani, amivel a zenei képzést és a kántorképzést segítjük. E mellett folyamatosan bővül kottatárunk is. Diagyűjteményünkben a hittanoktatáshoz szükséges szemléltető anyagok 1500-, valamint a művészettörténet 1300 darabos dia sorozata említhető. A hittanoktatást segíti a holland adományból származó 200 darabos flanelkép-gyűjtemény, amely az alsó tagozatos hittan anyaghoz nyújt szemléltetési lehetőségeket. 45 féle folyóiratból áll a periodika gyűjteményünk, amely részben teológiai, részben pedig pedagógiai, szakmódszertani lapokból tevődik össze. A teljesség igénye nélkül pl: Református Egyház, Teológiai Szemle, Confessio, Reformátusok Lapja, Magyar Református Nevelés, Magyar Egyházzene, Új Pedagógiai Szemle, Tanító, Köznevelés, Módszertani Lapok stb. Videótárunkban a tanítói- és hittanoktatói szakokon szükséges módszertani filmek mellett művészeti és ismeretterjesztő filmek találhatók, több mint 140 kazetta. Valamint ennek a gyűjteménynek a részeként, a stúdióban találhatók az iskola történetét dokumentáló saját felvételeink, mintegy 150 kazettán. Ezeken bemutatótanítások, iskolai rendezvények, konferenciák, Csendesnapok, valamint a főiskola Karácsony Sándor Színpadának fellépéseiről készült anyagok láthatók. Néhány éve megkezdtük ezen felvételek digitalizálását is.

A karon a Pedagógiai, Hittanoktató- és Kántorképző, Szociális Munka és Diakónia Intézetekben egyaránt működik intézeti letéti könyvtár. Valamint a Hittanoktató- és Kántorképző Intézetben helyeztük el a könyvtár értékes 299 darabos külön gyűjteményét, melyben főleg az 1700–1800-as években megjelent jórészt teológiai témájú könyvek találhatók.

A Főiskola küldetésének érzi a határon túli magyar kisebbség segítését, kihelyezett karunk működik Marosvásárhelyen, ahol kántor-tanítókat képeznek, a könyvtárat természetesen ők is használhatják.

Az újonnan indult budapesti képzési helyünkön folyamatban van a könyvtár kialakítása, átmenetileg az Állam- és Jogtudományi Kar könyvtárában található letétben az oktatáshoz szükséges szakirodalmak gyűjteménye.

A könyvtár nyilvános, a Kar és az Egyetem oktatói, hallgatói mellett Nagykőrös város és a régió olvasóit is segíti tanulmányaik, kutatásaik során. A könyvtári állomány a kézikönyvtár kivételével kölcsönözhető. Az állomány 90%-a szabadpolcon elhelyezett. Igény szerint könyvtárközi kölcsönzést is biztosítunk.

Periodika gyűjteményünk kurrens része is szabadpolcon hozzáférhető.

A tájékoztatás, irodalomkutatás során a könyvtár állománya mellett használjuk az internetes adatbázisokat is.

Az egyetemi Könyvtári Szövetség részeként részt veszünk a virtuális Egyetemi Könyvtár kialakításában. A Corvina integrált könyvtári rendszer segítségével a dokumentumok feldolgozása után a hallgatók, oktatók, illetve bármely érdeklődő az Internet segítségével kereshet a könyvtár állományában.

Elérhetőségek:

Krasznai Márta könyvtáros
Tel: 53/350-885
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitva tartás:

Kedd: 9.00-12.00

Szerda: 13.00-16.00

Csütörtök: 9.00-12.00

Péntek: 12.00-16.00

Következő események


Összes esemény

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont

Youtube