Tájékoztatás az influenza- és koronavírus helyzettel kapcsolatosan

A Károli Gáspár Református Egyetem vezetése fontosnak tartja munkavállalói és hallgatói közössége tájékoztatását a jelenleg kialakult influenza- és koronavírus helyzettel kapcsolatosan.

Felhívjuk hallgatóink és munkatársaink figyelmét, hogy a megbetegedések megelőzése közös érdekünk, így kiemelten fontos az alábbi irányelvek betartása.

A jelenleg tartó influenza, valamint az új wuhani koronavírus (2019-nCoV) fertőzés tünetei nagyon hasonlóak. A szakemberek jelen tudása szerint a megbetegedés lázzal, köhögéssel, légzési nehezítettséggel jár. Az új vírusos megbetegedés manifesztálódhat enyhe, közepes és súlyos tünetekkel, ideértve a súlyos tüdőgyulladást is, de vezethet légzési elégtelenséghez, sőt halálhoz is.

Ebben az időszakban rendkívül fontos a higiéniai szabályok szigorú betartása étkezés, illemhely használat előtt és után. Zsebkendő használat, közlekedés, vásárlás után, illetve hazaérkezéskor alaposan mossunk kezet, ne nyúljunk az arcunkhoz, szemünkhöz, zsebkendőbe tüsszentsünk, köhögjünk.

Magyarországon jelen ismereteink szerint eddig még senki nem fertőződött meg az új típusú koronavírussal. Fontos tudni, hogy elsősorban akkor merül fel valakinél az új koronavírussal való megfertőződés gyanúja, ha valaki

  • a megbetegedés kezdetét megelőző 14 napos időszakon belül Wuhanba vagy környékére (Kína, Hubei tartomány) utazott vagy ott tartózkodott, vagy
  • aki szoros kapcsolatban volt egy igazoltan vagy valószínűsítetten wuhani új koronavírus (2019-nCoV) okozta tünetegyüttesben szenvedő beteggel a megbetegedését megelőző 14 napban; vagy
  • aki járt vagy dolgozott a Kína Hubei tartománybeli wuhani élő állat piacon a megbetegedését megelőző 14 napban; vagy
  • aki a megbetegedését megelőző 14 napban dolgozott vagy járt olyan egészségügyi intézményben, ahonnan wuhani új koronavírus fertőzéseket jelentettek.

Amennyiben valakinél a fentiek közül bármelyik fennáll és légúti megbetegedése kezdődik, háziorvosát és az egészségügyi hatóságokat azonnal tájékoztassa gyanújáról.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai bővebben itt olvashatók: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztatok

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében. A 06-80-277-455, illetve a 06-80-277-456 lakossági információs vonalak a hét minden napján 24 órában elérhetők lesznek.

Forrás: nnk.gov.hu

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont