Amit tudni kell a diákhitelről

A református meggyőződés és a kamat méltányos megítélése nem áll távol egymástól. Kálvin János Lutherrel ellentétben már nem találta általában elítélendőnek a kamatszedést, azt azonban feltételekhez és bibliai mércéhez igazítva tartotta helyesnek. Ez a hozzáállás pedig manapság, közel 500 évvel később sem változott.

A hitel mindig egyfajta könnyebbséget és segítséget nyújthat, emellett befektetést is jelenthet a későbbi tervek megvalósításához. A diákhitel is egy ilyen lehetőség, ha arra gondolunk, hogy a tanulmányaink támogatása által közvetve és közvetlenül is a jövőbe fektetünk be. Amennyiben komoly terveink vannak azzal a területtel, amit tanulunk, ez mindenképpen ígéretesnek tűnik. Ugyanakkor közel sem mindegy a hitel törlesztésének milyensége és ütemezése, hisz a kezdeti segítség korán jelentkező adóssággá is válhat, ami nem tűnhet túl vonzónak egy egyetemista szemszögéből. Mit kell tudnunk tehát a diákhitelről; megéri-e azt fölvennünk, és egyáltalán mit kell figyelembe vennünk, ha az egyetemi képzésünk anyagi hátterét hitel formájában szeretnénk biztosítani?

A legfontosabb tudnivaló, hogy két különböző konstrukció áll rendelkezésünkre, a szabad felhasználású Diákhitel1 és a kötött felhasználású Diákhitel2. Mindkettőt csak egyetemen vagy főiskolán aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 40 év alatti állampolgár veheti fel maximum 11 tanulmányi félévre, illetve hosszabb képzési idejű osztatlan képzésnél legfeljebb 14 félévre. Az igénylésük rendkívül egyszerű; többek között az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületeiről is lehetőség nyílik letölteni a szükséges nyomtatványokat, melyeket a felsőoktatási intézmény Tanulmányi Osztályán, vagy a Diákhitel Központ Személyes Ügyfélszolgálatán lehet leadni. A törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnésétől számított negyedik hónaptól, vagy legkésőbb a 40. életév betöltése után kell majd elkezdeni. Ezen felül tudni kell, hogy hitelbírálat nincs, és kezesre sincs szükség hozzá.

A Diákhitel1 szabadon felhasználható, ami szó szerinti azt jelenti, hogy bármire elkölthető. Igénybevétele valóban a hallgatótól függ: van, aki a tanulmányait finanszírozza belőle, tanszerre, közlekedési bérletre vagy lakhatásra költi, és van, aki ezt a pénzt szórakozásra fordítja. Egy félévre maximum 250 ezer forintot lehet igényelni, melyet vagy egy összegben, vagy havonta 15 és 50 ezer forint közötti részletekben vehetünk fel. A kamat eddig 3,75%-os volt, azonban 2017. január 1-je és június 30-a között rekord alacsonyra, 3,35%-ra süllyed.

A Diákhitel2-t csak azok igényelhetnek, akik önköltséges formában tanulnak, és az összege legfeljebb a választott képzés önköltségének összeg lehet. Mivel ez a hitel csak az egyetem vagy főiskola felé fennálló fizetési kötelezettség fedezésére használható fel, a hallgatók nem is kapják kézhez, hanem a Diákhitel Központ utalja ki az intézménynek. A kamat itt is meglehetősen alacsony, az állami kamattámogatás következtében mindössze évi 2%.

A Diákhitel1 és Diákhitel2 felvehető egyszerre, párhuzamosan is, mely esetben a jogosultsági idők is együtt mozognak.

Mindkét konstrukció esetében a havi törlesztőrészlet mértéke az első két évben a minimálbérhez, utána pedig a két évvel korábbi bruttó jövedelemhez korrigálódik. A törlesztés futamideje előre nincs rögzítve, de javasolt minél hamarabb nekikezdeni a kamatok miatt. Lehetőség van előtörleszteni már a tanulmányi évek alatt is, illetve kérvényezni a törlesztőrészlet mérséklését 36 hónapon át. További információkért érdemes ellátogatni a www.diakhitel.hu oldalra.

Köztudott, hogy a különféle végzettségek más és más lehetőségeket adnak a munkaerőpiacon – nem mindegy tehát, hogy az adott szak milyen további lehetőségeket kínál és ehhez képest milyen feltételeknek kell megfelelnünk. A 2014-es országos pályakövetési adatok szerint a társadalomtudományi, jogi és bölcsészettudományi végzettségűek havi átlagkeresete bruttó 165 és 195 ezer forint között változott. Az Károliról kikerült hallgatók átlagosan néhány hónapon belül munkát találnak, ami szép eredménynek számít az egyetemek között. A diákhitel sok lehetőséget adhat, egy jövedelmező befektetés lehet a továbbtanulásra, igénylése azonban hosszú távú pénzügyi elköteleződést jelent, ezért az, hogy élünk-e vele vagy sem, mindenképp egy jól átgondolt, felelős döntés kell, hogy legyen.

Napi biztatás

Közösségi Média

Galéria

Galéria

 

Tudomány, kutatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Szakirányú továbbképzések

Névjegy

Névjegy

 

Blog

Károli Gáspár Református Egyetem – Blog