Hogyan segíti a hazai jog az áldozatokat? – megjelent a Károli Podcast legújabb adása

Nemtől és kortól függetlenül többféle módon válhat az ember áldozattá. Az utóbbi néhány évben egyre nagyobb hangsúlyt kapott az áldozatiság témája mind a társadalomban, mind a jogban egyaránt. De mikortól számít valaki áldozatnak a magyar jogban? A #Károli Podcast tizenötödik epizódjában Prof. Dr. Domokos Andreával, az Állam- és Jogtudományi Kar tudományos dékánhelyettesével, a Bűnügyi Tudományok Intézetének intézetvezetőjével, a Bűntetőjogi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárával beszélgettünk az áldozatiság jogi oldaláról.

Kutatási eredményeiket mutatták be a KIDA hallgatói

A Károli Interdiszciplináris Akadémia (KIDA) 2023. évi modulzáró poszterkonferencia eseményén a képzés legkiválóbb hallgatói tarthatták meg szakértői előadásaikat abban a témában, melyet az elmúlt egy évben kutattak az Akadémia keretei között.  Ahhoz, hogy a KIDA tehetséggondozói program hallgatói továbbléphessenek a második évfolyamba, a vizsgafeladat egy kutatási projekt kiválasztása és a konzultációkkal kísért kutatások első hónapjai alapján egy poszter összeállítása volt.

20 éves a Mentálhigiénés képzés a Károlin

A Pszichológiai Intézet Pszichológiai Továbbképző Központjában immár két évtizede folyik a hallgatók képzése a Mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzési szakon. A képzési programnak Budapesten kívül Illyefalván, Léván, Beregszászon és Szabadkán is vannak évfolyamai.

Scheiber Sándor-díjat kapott Egeresi László egyetemi docens

Az első teljes Bibliai héber-magyar szótár megírásáért Scheiber Sándor-díjat kapott Egeresi László, a Hittudományi Kar Ószövetségi Tanszékének egyetemi docense. Az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (ORZSE) néhai vezetőjének emlékére alapított elismerést Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adta át május 24-én, Budapesten.

Kincskereséssel egybekötött egyetemlátogatás

A Károli Junior Akadémia szervezésében kincskereső játékot hirdettek a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Német Nyelv és Irodalom Tanszéke által korábban megrendezett Denk Deutsch! német nyelvi verseny résztvevőinek a Károlin.

Kun Miklós professzor előadásával folytatódott a Károli Szabadegyetem

Kun Miklós telt házas előadásával folytatódott a Károli Szabadegyetem május 22-én. A Károlyi-Csekonics-palotában tartott rendezvényen Trócsányi László rektor köszöntötte egyetemünk professor emeritusát, aki 2003-ban kezdett tanítani az intézményben, 2005-ben pedig Professzor úr vezetésével jött létre a Kremlinológiai Intézet, mely új történeti tudományágat teremtett a hazai történetírásban.

Japán delegáció érkezett a Hyogo Egyetemről

2023. május 22-én Dr. Yuanyuan Gong, Ph.D. és Prof. Carmen Tamas látogattak egyetemünkre a Hyogo Egyetemről. A látogatás célja a két intézmény közötti tudományos kapcsolatok és a hallgatói, oktatói mobilitások előmozdítása volt.

Egyetemünk adott otthont a II. Magyar-Üzbég Rektori Fórum nyitóeseményének

2023. május 17–19. között a Magyar Rektori Konferencia szervezésében rendezték meg a II. Magyar-Üzbég Rektori Fórumot Budapesten. A háromnapos rendezvényre érkező üzbég rektori delegáció fogadására egyetemünkön, a Károlyi-Csekonics-palotában került sor május 17-én. A nyitóeseményen köszöntő beszédet mondott Trócsányi László rektor és Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke. A nyitórendezvényen állófogadás és a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékeinek néptáncbemutatója várta a résztvevőket. Az egyetem vezetése személyesen is fogadta Komiljon Karimov urat, az Üzbég Köztársaság felsőoktatási, tudományos és innovációs miniszterhelyettesét.

Károlis kiválóságainkat köszöntöttük

Május 16-án a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia díjazott károlis hallgatóit és felkészítő tanárait köszöntötte az egyetem vezetése a Károlyi-Csekonics-palota Báltermében. Trócsányi László rektor elismerő okleveleket adott át az egyetem négy karáról az összesen 47 helyezést elért vagy különdíjban részesült károlis hallgatónak és konzulenseiknek.

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések