Transzlingválás: Anyanyelvükön szólalhatnak meg a roma gyerekek egy tiszavasvári iskolában

Tiszavasváriban van az ország egyetlen olyan általános iskolája, ahol a roma gyerekeknek nem kötelező csak magyarul megszólalniuk a tanórán, főleg, ha az adott témakörben könnyebben ki tudják magukat fejezni a saját, otthon használt és beszélt romani nyelvükön. Ez nemcsak a tanulásukat könnyíti, de személyiségük, kultúrájuk és hagyományaik elfogadását is.

A tudomány mindezt „transzlingválásnak” nevezi, a tiszavasvári iskolát pedig egy nemzetközi kutatásba és ERASMUS projektbe is bevonták, amelynek koordinátora Dr. Heltai János Imre, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar egyetemi docense.

A 2016-ban elindított programban egyetemi hallgatók, tudományos szakértők, a helyi iskola és óvoda pedagógusai, illetve szülők, roma polgárok vesznek részt. Közös céljuk, hogy megismerjék a tiszavasvári Magiszter Általános Iskola közösségénének a nyelvi gyakorlatait, majd pedig ennek alapján olyan pedagógiai módszereket fogalmazzanak meg, amelyekkel a tiszavasvári gyerekek iskolai pályafutása sikeresebbé tehető.

A tudományos projekt kapcsán a Népszava készített egy riportot az iskolában, mely alább elolvasható: