Úton a református jogászképzés felé - könyvbemutató

Április 8-án 15 órakor a Károlyi-Csekonics-palota Báltermében kerül bemutatásra az Úton a református jogászképzés felé - Szellemi elődök, tudós példaképek című tanulmánykötet. 

Először rendeztek sakkbajnokságot egyetemünkön

Első alkalommal rendezték meg a Károli Rapid Sakkbajnokságot egyetemünkön, melynek a Károlyi-Csekonics-palota Szivarterme adott otthont. A patinás versenyhelyszín kiválasztásáért még a Magyar Sakkszövetség képviselői, Kapás Róbert, Akóts Gábor és Horváth Csaba is elismerését fejezte ki.

Hallgatóink sikere a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián

2023. április 3-án az Állam- és Jogtudományi Szekció rendezvényeivel megkezdődött a hazai felsőoktatás idei legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléje, a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia. Az Állam- és Jogtudományi Szekciót a győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara rendezte, ahol egyetemünk hallgatói is kiváló eredményeket értek el. A szekció záróünnepségén Prof. Dr. Smuk Péter, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar dékánja ünnepélyes keretek között átadta a stafétabotot  Prof. Dr. Miskolczi-Bodnár Péter dékán részére, hiszen 2025-ben egyetemünk Állam- és Jogtudományi Kara rendezi az Állam- és Jogtudományi Szekciót.

Utazz fenntarthatóbban! – Zichó Viktor volt a Károli Szabadegyetem vendége

Pakisztáni expedíciójáról mesélt a Károli Szabadegyetem áprilisi rendezvényének vendége, Zichó Viktor. A Pakisztáni bikepacking és hegymászás - Utazás fenntarthatóbbancímű előadás során a korábban energetikai mérnökként dolgozó Viktor először arról mesélt, miért is hagyta ott jól jövedelmező irodai munkáját és fordult a kalandok, kihívások felé. Pakisztáni útjának részleteit videós illusztrációkkal kiegészítve osztotta meg a közönséggel. Expedícióját a környezettudatos, fenntarthatóbb utazás szempontjai mentén mesélte el, olykor meghökkentő példákat sorolva, hogy micsoda ellentmondások húzódnak a környezetvédelemre felhívó üzenetek és a valódi tettek között.

Idén első alkalommal adták át a Szenczi Molnár Albert Díjakat

A Prof. Dr. Trócsányi László rektor kezdeményezésére alapított Szenczi Molnár Albert Díj célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is támogassa a Károli Gáspár Református Egyetem kutatási és oktatási eredményeit. Idén első alkalommal, április 24-én került sor a díjak átadására a Károlyi-Csekonics-palotában. A református lelkészről, nyelvtudósról, műfordítóról elnevezett elismeréseket 37 oktatónk vehette át: 23 fő pályázat útján és 14 fő külön bírálati folyamat nélkül részesült a díjban. A díjazottak a kitüntető cím mellett 24 hónapon keresztül meghatározott összegű külön juttatásban részesülnek.

Tavaszi Sportnap a Károlin

Egyetemünk 2022 óta még fokozottabb figyelmet fordít hallgatóink és munkavállalóink fizikai jóllétének támogatására, az újjáalakult egyetemi sportiroda szervezésében immár második alkalommal került megrendezésre a félév nagyszabású sporteseménye, a Károli Sportnap, melynek idén tavasszal a Margitszigeti Atlétikai Centrum adott otthont. A sportnapon számos sportágban és csapatsportban kipróbálhatták magukat a résztvevők, a klasszikus csapatjátékoktól kezdve széles kínálattal várták a hallgatókat, munkavállalókat. Az eseményen a dunai evezés mellett kötélhúzó versenyt, tizenegyesrúgó bajnokságot is rendeztek, labdarúgó-, streetball- és strandröplabda kupát, különböző challange-játékokat, ergométeres evezést, laser runt, de az e-sport szerelmesei sem maradtak magukra, valamint az Edzőcipőben lelki utakon címmel szervezett programon a mozgás lelkiségét élhették meg mindazok, akik a futás vagy gyaloglás során szerettek volna elmélyülni, elcsendesedni.

Mit adhatnak számunkra a mesék? – megjelent a Károli Podcast legújabb adása

A Károli Podcast tizenharmadik epizódjában Dr. Hermann Zoltánnal, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar egyetemi docensével, a Gyermek- és ifjúsági irodalom szakirányú továbbképzési szak szakfelelősével beszélgettünk a mesék szerepéről és azoknak az olvasóra és hallgatóra gyakorolt hatásairól.

A Dr. Kováts J. István Alapítvány pályázati felhívása

A Dr. Kováts J. István Alapítvány kuratóriuma pályázatot hirdet a Károli Gáspár Református Egyetem bármely hallgatója részére Dr. Kováts J. István életével és munkásságával kapcsolatos, bármilyen teológiai, jogi, bölcsészet- és társadalomtudományi szakterületről érkező, tudományos igényű szaktanulmány megírására.

Károli Sportnap a Margitszigeten

Április 20-án 9 órától kerül megrendezésre a tavaszi Károli Sportnap, amelynek ezúttal a Margitszigeti Atlétikai Centrum ad otthont. Az egész napos rendezvényen több sportágban és csapatsportban is kipróbálhatják magukat a résztvevők, valamint a szervezők további érdekes programokkal várnak mindenkit.

Táncház az Aranytízben

Április 20-án a Károli Sportnap keretein belül elsőként kerül megrendezésre egyetemünk szervezésében egy nagyszabású táncház, melyre szeretettel várják az intézmény hallgatóit és munkavállalóit egyaránt. A sportnap esti kísérőprogramja 19 órától az Aranytíz Kultúrházban (1051 Budapest, Arany János u. 10.) várja az érdeklődőket, ahol vonós és moldvai csángó zenekarok szolgáltatják majd a zenét, tánctanárok segítségével pedig néhány tánclépést is megtanulhatnak a résztvevők.

Húsvéti vesperás a Ráday Házban

A Károli Gáspár Református Egyetem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel közösen liturgikus alkalmat szervez, melynek során a Károli hallgatói, oktatói, valamint a Zeneművészeti Egyetem egyházzenész hallgatói közös zsoltáros áhítatot, ökumenikus húsvéti vesperást énekelnek.

Átadták a 36. OTDK Humán Tudományi Szekciójának díjait a Károlin

Április 14-én az ünnepélyes eredményhirdetéssel ért véget a 36. OTDK Humán Tudományi Szekció programja az Erkel Színházban. A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar által szervezett Humán Tudományi Szekcióban 43 tagozatban 421 pályamunkát mutattak be a hallgatók. Ebből 39 fő határon túli versenyző, középiskolások pedig 6 pályamunkával neveztek a konferenciára. Az intézmény bölcsészkara számára nem jelentett ismeretlen feladatot a konferencia színvonalas megrendezése, hiszen 2015-ben a Társadalomtudományi Szekciót is sikeresen megszervezte. Az egyetem méltó módon, egyházi intézményi jellegét is kifejezve vitte tovább e hagyományt idén is.

Megkezdődött a 36. OTDK Humán Tudományi Szekció a Károlin

Az ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a 36. OTDK Humán Tudományi Szekció, melynek idén a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara ad otthont. A humán tudományok ifjú képviselői az Erkel Színházban gyűltek össze, ahol Weiszburg Tamás, az OTDT elnöke köszöntötte őket, és ünnepi beszédében elmondta, hogy az OTDK hét évtizede alatt a konferencia szellemisége mit sem változott: a rendezvény ünnep minden résztvevő számára határokon innen és túl, egy lehetőség mindazoknak, akik a kötelező tananyagon túl többet szeretnének tenni szakmai előmenetelükért. Elmondása szerint, aki résztvevője a konferenciának, az már nyertese is egyben, hiszen nem a helyezések számítanak elsősorban, hanem a verseny elsődleges célja, hogy a hallgató megmutassa, hol tart a szakmai, tudományos kutatásában, a rendezvény egyfajta tükörként szolgálhat. Elnök úr a szakmai beszélgetések, az új ismeretségek, barátságok kialakításának fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét, szerinte ezek a legfontosabbak minden szakmai konferencián.

Fenntarthatóbb utazásra invitáljuk az áprilisi Károli Szabadegyetem résztvevőit

Április 24-én 18 órakor folytatódik a Károli Szabadegyetem, melynek meghívott vendége Zichó Viktor energetikai mérnök és extrém sportoló lesz, aki Pakisztáni bikepacking és hegymászás - Utazás fenntarthatóbbancímű előadásával várja az érdeklődőket. A Károlyi-Csekonics-palotában megrendezésre kerülő rendezvény-sorozat áprilisi alkalmán Zichó Viktor az utazásai mögött meghúzódó tudatosságról és az így szerzett élményeiről mesél. Pakisztáni expedíciója során 7800 kilométert utazott húsz nap alatt szárazföldön, szinte kizárólag vonattal és busszal, amivel körülbelül 58%-kal kevesebb károsanyag-kibocsátást okozott a légi utazáshoz képest. A két és fél hónapos kerékpáros és hegymászó expedíció alatt összesen 3 PET palackot használt el, és 1 db alumínium italosdobozt, míg amikor csak megtehette, helyi élelmet vásárolt helyi termelőktől és a csapvizet vagy forrásvizet saját maga tisztította. Hozzávetőleg 1500 kilométert bringázott és két hatezres hegyet mászott meg, amiken a csúcsmászás sikere az időjárásváltozás és egészségügyi okok miatt végül elmaradt. A túra során elsődleges célja az ökoturizmus hirdetése és a megfelelő felkészülés, felszerelésteszt volt a Himalája Traverz Expedícióra.

A húsvét üzenete – Káposztás Gábor vezető egyetemi lelkésszel beszélgettünk

A húsvét a keresztények legfontosabb vallási ünnepe, hiszen a feltámadás valósága és öröme adja a kereszténység lényegét. A húsvét örök üzenetéről beszélgettünk Káposztás Gáborral, a Károli Egyetemi Lelkészség és Lelkigondozói Szolgálat vezető egyetemi lelkészével a Károli podcast legújabb adásában. A beszélgetés során szóba került a húsvétot megelőző böjti időszak, a tudatos megállás és pihenés fontossága, a befelé fordulás megélése, illetve a húsvét reményteljes üzenete a kapcsolatok helyreállításáról.

KAPSZLI Pszichológiai Napok - Mérleghinta

Április 14-16. között újra megrendezésre kerül hazánk legnagyobb háromnapos, ingyenes pszichológiai konferenciája, a KAPSZLI Pszichológiai Napok, mely idén a Károli 30 emlékév keretében szerveződik.

Hálaadás és felelősség – jótékonysági koncert a Zeneakadémián

„Örvendezzetek ti igazak, az Úrban; a hívekhez illik a dicséret. Dicsérjétek az Urat citerával; tízhúrú hárfával zengjetek néki. Énekeljetek néki új éneket, lantoljatok lelkesen, harsogón. Mert az Úr szava igaz, és minden cselekedete hűséges” – a 33. zsoltár soraival nyitotta köszöntő beszédét Trócsányi László rektor a Károli Gáspár Református Egyetem szervezésében március 31-én megtartott jótékonysági koncerten. A Károli Gáspár Református Egyetem alapításának 30. évfordulójára, a Károli 30 emlékév programsorozat részeként szervezett telt házas koncert az emlékezés és hálaadás mellett a társadalmi felelősségvállalás jegyében zajlott. A Zeneakadémia Nagytermében a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére szerveztek adománygyűjtést, az eladott támogatói jegyekből és a helyszíni adományokból csaknem hárommillió forint gyűlt össze, melyet a Magyarországi Református Egyház segítségével a szíriai Aleppói Református Egyházközségen keresztül juttatunk el a bajba jutott testvéreknek.

Virágvasárnap – Jézus Jeruzsálembe való bevonulását ünnepeljük

Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap neve, a húsvétot megelőző negyvennapos böjt utolsó hetének, a nagyhétnek a kezdete a keresztény ünnepkörben. Jézus ezen a napon ment fel Jeruzsálembe, hogy a húsvéti pászkavacsorát tanítványaival együtt költse el.

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések