Egyetemünk ad otthont a IV. Leisure Konferenciának

2023. október 9-én folytatódik a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság konferencia-sorozata, amely az egészséges életmód, az egészségfejlesztés és a tevékeny pihenés fókuszba helyezésével egyszerre nyújt tudományos közösségi teret a szakembereknek és kínál edukatív tartalmakat az érdeklődőknek. A IV. Leisure Konferencia idén a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság és a Károli Gáspár Református Egyetem közös szervezésében valósul meg.

Alkotmánybíráskodás a Kárpát-medencében

A Károli Gáspár Református Egyetem és az Alkotmánybíróság kerekasztal-beszélgetést szervez Alkotmánybíráskodás a Kárpát-medencében címmel. A 2023. szeptember 29-i programon neves szakemberek fejtik ki véleményüket a véleményszabadság az alkotmánybíróságok gyakorlatában témában.

Őszi sportnap a Károlin

Szeptember 27-én ismét megtelt károlis hallgatókkal és munkavállalókkal a Margitszigeti Atlétikai Centrum. Az őszi Károli Sportnap keretében számos sportágban és csapatsportban kipróbálhatták magukat a résztvevők. Az eseményen a nagy népszerűségnek örvendő dunai evezés mellett az elmaradhatatlan kötélhúzó verseny és tizenegyesrúgó bajnokság is várta a hallgatókat, emellett a károlis csapatok a labdarúgó-, streetball- és strandröplabda kupában is megmutathatták tehetségüket, a vállalkozó szelleműek különböző challange-játékokat is kipróbálhattak, de az e-sport szerelmesei sem maradtak magukra.

A Károli csapata Európa második legjobb egyetemi strandkézilabda csapata!

Véget ért a 2023-as Európai Egyetemi Strandsport Bajnokság Malagában, ahol egyetemünk strandkézilabda és strandröplabda csapata is részt vett. Előbbi csapatunk a döntőig menetelt, röplabdásaink azonban nehezebben vették az akadályokat.

Megjelentek a 2023. évi NTP felhívásai!

Elérhetőek a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, (a továbbiakban: NKT) által meghirdetett, a Nemzeti Tehetség Programból (NTP) megvalósuló és a Nemzeti Kulturális Alap (a továbbiakban: NKA) által kezelt 2023. évi NTP pályázati felhívások.

Kutatók Éjszakája a KRE BTK-n

2023. szeptember 29-30. között kerül megrendezésre az ország legnagyobb és legkedveltebb tudomány-népszerűsítő eseménysorozata, a Kutatók Éjszakája. Idén is sok száz izgalmas program közül válogathatnak a tudomány szerelmesei kortól és érdeklődési körtől függetlenül. Az eseményhez több érdekes előadással Egyetemünk Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara is csatlakozott.

Rendhagyó alkalommal folytatódik a Károli Szabadegyetem

Szeptember 28-án 18 órakor folytatódik az egyetem ismeretterjesztő rendezvénysorozata, a Károli Szabadegyetem. A 2023/2024. tanév első rendezvényének vendége ezúttal maga a házigazda lesz, hiszen egy rendhagyó alkalom keretében Trócsányi László rektort kérdezi Szalai Benedek, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke.

Szeptember végén tartja intézményünk az Egyetem Napját

Immáron második alkalommal, szeptember 30-án rendezi meg intézményünk a Károli Egyetem Napját. A tavalyi évhez hasonlóan a Ráday Ház dísztermében összegyűlő Károli Közösség ezen a napon emlékezik törvényi alapításának évfordulójára: az Országgyűlés 1993. október elsejei hatállyal fogadta el azt az előterjesztést, amely az egyetem megalapítását kodifikálta. Harminc éve, október 11-én tartotta az intézmény első ünnepélyes tanévnyitóját a Ráday Kollégium dísztermében.

Elindult a jelentkezés a KREaktív tehetségkereső versenyre!

Idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendezi meg tehetségkutató versenyét a Károli. Várjuk mindazon hallgatók jelentkezését, akik valamelyik előadóművészeti területen szakmai zsűri előtt mutatnák meg tehetségüket, tudásukat.

A döntőre az alábbi népszerű és kedvelt művészektől kaptunk ígéretet, a döntő zsűritagjai: Veres Mónika - Nika énekes, Jancsó Gábor a Blahaluisiana zenekarból, Balla Gergely dalszerző, énekes, a Platon Karataev alapító tagja, Kardffy Aisha énekművész, Hegyes Berci táncművész, Schwartz Zoltán hegedűművész, Kéméndi Tamás harmonikaművész, Vitáris Iván zenész és Ódor Kristóf színész.

Pillants be az Ódry Színpadra Schwartz Zoltán hegedűművész és Ódor Kristóf színész társaságában:

 

A döntő helyszíne:

Ódry Színpad (1088 Budapest, Vas u. 2c)

A döntő időpontja:

2023. október 24. ǀ 10 óra


Kik jelentkezhetnek?

A Károli Gáspár Református Egyetem hallgatói, az egyetem várja mind az öt karról a jelentkezéseket.


Milyen kategóriákban lehet jelentkezni?
 

I. vers- és prózamondás (egyéni)

II. ének (szóló, duett és kamarakórus bármilyen műfajban, a klasszikustól a musicalen át a popig)

III. hangszeres zene (szóló, zenekari vagy kamara: klasszikus, jazz, pop)

IV. tánc (szóló, páros, csoportos kortárs: hiphoptól a néptáncig)

Díjazás:

Kategóriánként az első három helyezett pénzjutalomban részesül!

A díjazott hallgatók lehetőséget kapnak a Károli egyes rendezvényein történő fellépésre.

A Károli Közösségi Napok keretében felvehető kurzusként is meghirdetésre kerül.


Hogyan és mikortól lehet a jelentkezni?

2023. szeptember 30-ig adhatod be jelentkezésedet az online regisztrációs felületen: https://portal.kre.hu/kreaktiv/

Fontos: A jelentkezési felületen csatolnod kell a telefonnal rögzített produkciódat maximum 3 perces időtartamban (max. 90MB), a videónak tartalmaznia kell a bemutatkozásodat, a választott előadóművészeti kategóriában a jártasságodat (x éve tanult vagy autodidakta vagy-e) és a motivációdat, terveidet is egy-két mondatban.

A jelentkezési időszak végén (szeptember 30-án) a szakmai zsűri előválogató keretében megtekinti a feltöltött produkciókat, ezek után kategóriánként az 5 legjobb produkció kerül kiválasztásra az október 24-i döntőbe. A döntőbe került versenyzőket e-mailben értesítjük.

A döntő alkalmával a fellépők már színpadon mutathatják be a produkciókat. A döntő egyfordulós, a zsűri a versenyt követően hirdeti ki az eredményt. A döntőbe jutott versenyzők részére a döntőt megelőzően próbalehetőséget biztosítunk a helyszínen.

Hangtechnika és speciális igények:
A versenyzők, illetve a produkciók a technikai és az egyéb, a produkcióhoz szükséges speciális igényeket a versenyt megelőzően kötelezően megadják, mely a következőket tartalmazza: a közreműködők létszáma, hangosítási igény, kellékigény, a produkció leírása: a produkció műfaja, címe, a zenekar/együttes neve, a közreműködők neve, zenei alap stb.

A produkciókat kategóriánként egy szakmai, nyolc fős, elismert hazai szakemberekből, művészekből álló zsűri értékeli. 

Mutasd meg tehetséged, jelentkezz a tehetségkutató versenyre és légy részese egy fantasztikus közösségi programnak. Egyediséged a közösség ereje!

További kérdések esetén a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen várjuk levelét.

KREaktív tehetségkereső verseny

 

A Károli Gáspár Református Egyetem Európa élvonalában

Tizenöt magyar egyetem szerepel Európa legjobb intézményei között az egyik legelismertebb egyetemi rangsor ma közzétett regionális listáján, melyből 3 egyházi fenntartású intézmény. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által közzétett sajtóközlemény szerint a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsor európai listájára az egyházi egyetemek közül – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az Esterházy Károly Katolikus Egyetem mellett – a Károli Gáspár Református Egyetem is felkerült.

Bolyai-plakett kitüntetésben részesült Kun Attila professzor

Kun Attila, a Magánjogi Tudományok Intézete, Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára a Magyar Tudományos Akadémián rendezett díjátadó ünnepségen egyedüli jogászként vehette át a Bolyai-plakett elismerést Freund Tamástól, az MTA elnökétől.

Elhunyt Bruhács János, egyetemünk professor emeritusa

Életének 83. évében elhunyt Bruhács János, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa, a nemzetközi jog nemzetközileg is elismert kutatója.

Egyetemünk delegációja Koszovóba és Albániába látogatott

A Károli Gáspár Református Egyetem képviseletében Trócsányi László rektor, Szuchy Róbert oktatási rektorhelyettes és Szalai Gábor nemzetközi igazgató tett hivatalos látogatást a koszovói AAB College, illetve az albániai European University of Tirana magánegyetemeken 2023. szeptember 10-13. között.

Magas rangú kitüntetések a magyar felsőoktatás napja alkalmából

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára kiemelkedő hivatásbéli szolgálatukért elismeréseket adott át a magyar felsőoktatás napja alkalmából tartott díjátadón szeptember 15-én a Károlyi-Csekonics-palotában. Ünnepi beszédében kiemelte, hogy a díjazottak szolgálata, hivatástudata, illetve az új felsőoktatási modell nélkül mindazon előrelépésekről nem beszélhetnénk, mint amit az ország a nagy elődök munkáját folytatva elért. Hankó Balázs a folyamatos megújulás, innováció fontosságára hívta fel a figyelmet, ugyanakkor leszögezte, bár fontosak a rangsorok, a tudományos eredmények, a digitalizálódó világban mégis legfontosabb, hogy embernek tudjuk maradni, ennek kulcsa pedig a közösségéért és a hivatásáért, családjáért felelősséget vállalni kész fiatal, akikért közösen vagyunk felelősek. Hozzátette, hogy a jövő egyetemén a hallgató nemcsak passzív szerepet tölt be, hanem közösséget teremtő, alkotó erő, a tanár pedig tudását, tapasztalatát megosztó mentor.

Telt házzal zajlott az idei károlis gólyatábor

Telt házzal zajlott az idei károlis gólyatábor Tatán szeptember 7-10. között. Az elsőéves hallgatók a gólyatábort megelőzően úgynevezett gólyatalálkozón vehettek részt, melyet kari szinten hirdetett meg a Hallgatói Önkormányzat és rekordszámú résztvevő jelent meg az eseményeken. Az előzetes találkozásoknak köszönhetően a gólyatáborra egy nap alatt minden jegy elkelt, így nagy várakozás és érdeklődés mellett indultak hallgatóink Tatára. Összesen 520 új hallgató vehetett részt a rendezvényen, ahol a sportprogramok mellett rengeteg szórakozási és ismerkedési lehetőség várta a résztvevőket az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat által szervezett programokon.

Novemberben kerül megrendezésre a Sárközy Tamás Sportjogi Konferencia

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF), a Károli Gáspár Református Egyetem és a Magyar Jogász Egylet közös szervezésében ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Sárközy Tamás Sportjogi Konferencia, amelynek ezúttal is a TF Athén terme ad otthont. A 2023. november 17-i  konferencia lebonyolításával a szervezők szeretnék kifejezni tiszteletüket a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tanszékalapító rektori tanácsadója, a Magyar Jogász Egylet egykori elnöke, Prof. Dr. Sárközy Tamás előtt.

Ünnepélyes tanévnyitóval vette kezdetét a 2023/2024. tanév egyetemünkön

Tanévnyitó istentisztelettel nyitotta meg a Károli a 2023/2024. tanévet szeptember 4-én. Azidén fennállásának 30. évfordulóját ünneplő intézmény a Kálvin téri református templomban tartott rendezvényén köszöntötte a Károli Közösséget, köztük az egyetem elsőéves hallgatóit. A közel kilencszáz fő befogadására alkalmas templom teljesen megtelt. Az intézmény új hallgatói a hagyományoknak megfelelően a tanévnyitó rendezvényen mondták el ünnepi fogadalomtételüket, majd az egyetem vezetősége egyetemi polgárrá fogadta őket.

Prof. Dr. Bagdy Emőke volt a szeptemberi Károli Szabadegyetem vendége

Szeptember 28-án teltházas közönség fogadta Prof. Dr. Bagdy Emőke professzor asszonyt a Károli Szabadegyetem soron következő rendezvényén. A Korszellem és pszichológus hivatás című témában elhangzott pódiumbeszélgetés során Professzor asszony kérdezőtársa pályatársa, korábbi tanártársa, Dr. F. Földi Rita klinikai szakpszichológus, neuropszichológus, intézményünk Fejlődés és Neveléslélektani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense volt.

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések