Jótékonysági koncert a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásáért

A Károli Gáspár Református Egyetem a Magyar Református Szeretetszolgálattal közösen jótékonysági adománygyűjtő estet szervez 2023. december 14-én 18 órai kezdettel a Károlyi-Csekonics-palota Báltermében. A szervezők a jótékonysági esten felajánlott adományokat az ózdi szegregátumokban élő hátrányos helyzetű gyerekek digitális és komplex felzárkóztatásának elősegítését célzó Válaszút program támogatására ajánlják fel.

Artisjus Előadóművészi Díjat kapott Dr. Havas Judit

Dr. Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész, intézményünk Pedagógiai Karának oktatója december 14-én Artisjus Előadóművészi Díjban részesült. A szerzői egyesület  olyan előadóművészeket díjazott, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, ezáltal fontos munkát végeznek az irodalom oktatásában és a magyar irodalom terjesztésében vállalnak markáns szerepet.

Jótékonysági est a Károli Gáspár Református Egyetemen

A Károli Gáspár Református Egyetem a Magyar Református Szeretetszolgálattal és az Új Társadalom Szalonnal közös jótékonysági estet rendezett 2022. december 15-én a Károlyi-Csekonics-palotában.  A rendezvény szervezői a belépőjegyek árából befolyt összeggel, illetve az egyetem erre a célra elkülönített alszámlájára érkezett adományokkal a magyarországi árvákat és nehéz körülmények között élő nagycsaládokat támogatja a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül. 

Együttműködési megállapodás a Református Szeretetszolgálattal

A Magyar Református Szeretetszolgálat és a Károli Gáspár Református Egyetem 2022. december 15-én együttműködési megállapodást írt alá a Károlyi-Csekonics-palotában. A megállapodást Prof. Dr. Trócsányi László rektor és Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke írta alá.
Az együttműködési megállapodás a Szentírás üzenetére alapozva, a Magyarországi Református Egyház rendelkezéseit szem előtt tartva, a diakóniai hagyományokból táplálkozó elkötelezettségből került megkötésre.
A megállapodás lehetőséget ad egy rendszerszintű együttműködés megvalósítására, melynek fókuszában a református egyház szakemberképzésének strukturális és tartalmi fejlesztése áll.
Az együttműködési megállapodás arra a közös felelősségre is válasz, hogy a szeretetszolgálati intézményrendszer szakembereinek továbbképzése és utánpótlásának támogatása szükségszerű, valamint a mindennapi diakónia szolgálat és az elméleti tudományos diskurzus összekapcsolása is aktuális feladat.

Az „Év sportolója” díjak átadása egyetemünkön

2022. december 15-én Prof. Dr. Trócsányi László rektor ünnepélyes keretek között adta át a Károli Gáspár Református Egyetem legjobb sportolóinak járó kitüntetéseket. Az egyetemi versenyrendszerben elért kimagasló eredmények alapján öt sportágban kerültek megválasztásra a legjobb sportolók:

Megjelent az új Bibliai héber–magyar szótár

Több évszázados hiátust szüntet meg a napokban bemutatott első teljes héber–magyar szótár. Elődjét száznegyven évvel ezelőtt adták ki, és a mostani kötet elkészültéig a magyar lelkészeknek és teológusoknak nem állt rendelkezésre ilyen típusú szótár. Az első nyomtatott bibliai konkordanciának is nevezhető szótár szerzője, Hittudományi Karunk egyetemi docense Egeresi László Sándor tíz évig dolgozott a könyvön. A KRE HTK-n tartott könyvtörténelmi eseményen több felekezet és vallás képviseltette magát.

Miért (ne) legyek pedagógus? - megjelent a Károli Podcast legújabb adása

A 2022. év egyik központi témája lett hazánkban a pedagógus életpálya kérdése. A téma aktualitását mi sem bizonyítja jobban, hogy a közelmúltban jelent meg Dr. Szontagh Pál Miért (ne) legyek pedagógus című könyve. A Károli Podcast ötödik epizódjának a könyv szerzője, a Pedagógiai Kar főiskolai docense,  a Református Pedagógiai Intézet igazgatója volt a vendége, akivel a pedagóguspálya aktuális kérdéseiről beszélgettünk.

Együttműködési megállapodás a Camões Együttműködési és Nyelvi Intézettel

2022. december 12-én három éves együttműködési megállapodást írt alá a Károli Gáspár Református Egyetem képviseletében Prof. Dr. Trócsányi László rektor és a Camões – Együttműködési és Nyelvi Intézet képviseletében Portugália budapesti Nagykövete, Jorge Roza de Oliveira.

Megjelent az Új Nemzetiségi Kiválóság Program károlis tanulmánykötete

A L'Harmattan kiadó és a Károli Könyvműhely gondozásában, Prof. Dr. Furkó Péter tudományos rektorhelyettes és Pénzes Martin pályázati referens szerkesztésében megjelent a 2021/2022 tanévi Új Nemzeti Kiválóság Program tanulmánykötete. A kiadvány az elmúlt programév alatt lezajlott kutatások és az ezek eredményeit tükröző tanulmányok közül válogat, szem előtt tartva azt a célt, hogy az ÚNKP reprezentálja a Károlin belüli sokrétűséget: a publikálók az egyetem különböző karairól, különböző tudományterületek képviseletében, a kutatói pálya különböző életszakaszaiból érkeztek. A tanulmányok a pszichológia, a történettudomány, a hittudomány és a nyelvészet területéről származnak; a szerzők között pedig az egyetemet megkezdő hallgató, doktorandusz és egyetemi docens is található. Érdemes figyelemmel lenni az elkészült tanulmányok különböző jellegére is. Alapos levéltári kutatáson alapuló, módszertant leíró, és fókuszcsoportokon végzett kutatások is szerepelnek jelen kötetben.

Psallite egyháziének-verseny, az értékek ünnepe

Befejeződött a Psallite Kárpát-medencei gyülekezeti ének, egyházi népének és zsoltáréneklési verseny döntője. A versenyt a KRE Pedagógiai Kara alapította és 2022. 12. 07-én első alkalommal rendezte meg. Az első forduló a középiskolákban zajlott, a továbbjutott diákok mérkőztek meg egymással Nagykőrösön. A seregszemlére nyolc városból érkeztek versenyzők, és három kategóriában mérették meg magukat, képességeik legjavát adva.

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések