2017. a Reformáció Emlékéve

1517. október 31. – Luther Márton (Martin Luther) ezen a napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, mely reformok sorozatát eredményezte az élet minden területén. Luther fellépése átalakította Európa korabeli vallási térképét, megújította a hit világát. A reformátor gondolkodása azonban messze túlnyúlik a teológia határain. Luther és a későbbi reformátorok, illetve a reformáció hatása a politika, a gazdaság, a zene, a jogtudomány, az anyanyelv és a modern természettudomány kibontakozása, illetve átalakulása terén is tetten érhető.

A reformáció nem pusztán a 16. század emléke. Egy közös örökség mindannyiunknak, melynek nélkülözhetetlen eleme a megújulás. A reformáció, amelynek 2017-ben lesz 500. évfordulója arra keresi a választ: milyen szerepet játszanak a reformáció értékei a mai korban? Hogyan tudunk belőlük meríteni?

Az évforduló méltó megünneplése alkalmából az előkészületek már 2016-ban megkezdődtek. Ezen az oldalon a Károli Gáspár Református Egyetem emlékévvel kapcsolatos szakmai programjairól található tájékoztatás. További értékes információkat a Reformáció Emlékbizottság honlapján találhat.

Kapcsolódó programjaink

A reformáció első évszázadának kulturális paradigmái

Az előadássorozat időtartama: 2017. február 16. – 2017. május 16.
Helyszín: KRE Bölcsészettudományi Kar, Buda Béla terem (1088 Budapest, Reviczky u. 4.)

A részletes program itt olvasható.

„Minden kocka érték” – Etnográfus kamerávalA kiállítás megnyitóját itt nézheti meg.

A magyarországi reformáció és Európa fél évezrede

A KRE BTK Református Kultúrtörténeti Kutató Csoportja egy napos tudományos tanácskozást tartott március 13-án.

Prof. Dr. Balla Péter rektor köszöntőjét követően hazai és határon túli kutatók, egyetemi oktatók több szekcióban tartottak magas színvonalú előadásokat.

Az esemény további részleteiről itt olvashat.

II. Helvét Hitvallás Konferencia

Időpont: 2016. október 11-12.
A konferenciáról bővebben itt tájékozódhat.


A protestáns hivatásfelfogás és az etikus gazdasági és vezetési elméletek

Időpont: 2016. október 13.
A konferenciáról bővebben itt tájékozódhat.

  • ELŐADÁSSOROZAT
  •  KIÁLLÍTÁS
  • KONFERENCIA
  • KONFERENCIA

Nemzetközi Refo500 hálózat

Refo500 – Projekt, ami összeköt

2017-ben lesz 500 éve, hogy Luther Márton kiszögezte téziseit a Wittenbergi vártemplom ajtaján. Ezt követően kezdetét vette a reformáció, jelentős változásokat előidézve a vallás, politika, kultúra, tudomány és társadalom területén.

A Refo500 nemzetközi program, amelynek célja az évfordulóra való figyelemfelhívás, az 500. évforduló méltó megünneplésének előkészítése. A Refo500 Alapítvány a programban részt vevő szervezetekkel együttműködve konferenciák és egyéb rendezvények megszervezését támogatja. A nemzetközi együttműködés 2009-ben Hollandiából indult. Első szakasza 2013-ig, a Heidelbergi Káté kibocsátásának 450 éves évfordulójáig, második szakasza pedig várhatóan 2017-ig, a reformáció kezdetének 500 éves évfordulójáig tart. A program mára nemcsak Európában, hanem az egész világot átszőve az Egyesült Államoktól kezdve egészen Dél-Koreáig elterjedt. A Károli Gáspár Református Egyetem Magyarországon elsőként, 2011-ben csatlakozott az együttműködéshez.
További információk: http://www.refo500.nl/en

Galéria

Galéria

Névjegy

Névjegy

Reformáció 500

Reformáció 500

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Blog

Károli Gáspár Református Egyetem – Blog

Online tanácsadás

nyelvvizsgaközpont

Youtube