2017. a Reformáció Emlékéve

1517. október 31. – Luther Márton (Martin Luther) ezen a napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, mely reformok sorozatát eredményezte az élet minden területén. Luther fellépése átalakította Európa korabeli vallási térképét, megújította a hit világát. A reformátor gondolkodása azonban messze túlnyúlik a teológia határain. Luther és a későbbi reformátorok, illetve a reformáció hatása a politika, a gazdaság, a zene, a jogtudomány, az anyanyelv és a modern természettudomány kibontakozása, illetve átalakulása terén is tetten érhető.

A reformáció nem pusztán a 16. század emléke. Egy közös örökség mindannyiunknak, melynek nélkülözhetetlen eleme a megújulás. A reformáció, amelynek 2017-ben lesz 500. évfordulója arra keresi a választ: milyen szerepet játszanak a reformáció értékei a mai korban? Hogyan tudunk belőlük meríteni?

Az évforduló méltó megünneplése alkalmából az előkészületek már 2016-ban megkezdődtek. Ezen az oldalon a Károli Gáspár Református Egyetem emlékévvel kapcsolatos szakmai programjairól található tájékoztatás. További értékes információkat a Reformáció Emlékbizottság honlapján találhat.

Kapcsolódó programjaink

A reformáció első évszázadának kulturális paradigmái

Az előadássorozat időtartama: 2017. február 16. – 2017. május 18.
Helyszín: KRE Bölcsészettudományi Kar, Buda Béla terem (1088 Budapest, Reviczky u. 4.)

A részletes program itt olvasható.
„Minden kocka érték” – Etnográfus kamerával A magyarországi reformáció és Európa fél évezrede

Időpont: 2017. március 13.
Helyszín: 1088 Budapest, Reviczky u. 4. I. emelet

A konferenciáról bővebben itt tájékozódhat.

II. Helvét Hitvallás Konferencia

Időpont: 2016. október 11-12.
A konferenciáról bővebben itt tájékozódhat.


A protestáns hivatásfelfogás és az etikus gazdasági és vezetési elméletek

Időpont: 2016. október 13.
A konferenciáról bővebben itt tájékozódhat.

  • ELŐADÁSSOROZAT
  • KONFERENCIA
  • KONFERENCIA

Nemzetközi Refo500 hálózat

Refo500 – Projekt, ami összeköt

2017-ben lesz 500 éve, hogy Luther Márton kiszögezte téziseit a Wittenbergi vártemplom ajtaján. Ezt követően kezdetét vette a reformáció, jelentős változásokat előidézve a vallás, politika, kultúra, tudomány és társadalom területén.

A Refo500 nemzetközi program, amelynek célja az évfordulóra való figyelemfelhívás, az 500. évforduló méltó megünneplésének előkészítése. A Refo500 Alapítvány a programban részt vevő szervezetekkel együttműködve konferenciák és egyéb rendezvények megszervezését támogatja. A nemzetközi együttműködés 2009-ben Hollandiából indult. Első szakasza 2013-ig, a Heidelbergi Káté kibocsátásának 450 éves évfordulójáig, második szakasza pedig várhatóan 2017-ig, a reformáció kezdetének 500 éves évfordulójáig tart. A program mára nemcsak Európában, hanem az egész világot átszőve az Egyesült Államoktól kezdve egészen Dél-Koreáig elterjedt. A Károli Gáspár Református Egyetem Magyarországon elsőként, 2011-ben csatlakozott az együttműködéshez.
További információk: http://www.refo500.nl/en

Reformáció 500

Reformáció 500

Online tanácsadás

Online tanácsadás

Nyelvvizsgaközpont

 

Sport a Károlin


Nguyen Anasztázia
Gór-Nagy Miklós
Szilágyi Áron
Szabó Gabriella
Deáki Dóra
Szepesi Bertold
Telegdy Ádám
Beviz Barnabás

Youtube