Stipendium Hungaricum

A Károli Gáspár Református Egyetem 2016-ban kapcsolódott be a magyar kormány által életre hívott és a Tempus Közalapítvány által koordinált Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramba, amelynek keretében több mint 60 ország állampolgárai pályázhatnak magyarországi felsőoktatási intézmények által kínált magyar, illetve idegen nyelvű teljes vagy részképzésre.

A Stipendium Hungaricum programnak is köszönhetően egyetemünk komoly léptékben fejleszti az idegen nyelvű, teljes (azaz diplomaszerzésre irányuló) képzési kínálatát. A folyamat eredményeként jelenleg az egyetem összesen 8 alap-, mester-, valamint doktori szintű képzést kínál angol, illetve német nyelven. Ezen képzésekről bővebben az angol nyelvű honlapunk (english.kre.hu vagy átlépés erről az oldalról) „Study programmes in foreign languages” fejezetében lehet olvasni.

A Károlin tanuló Stipendium Hungaricum ösztöndíjas külföldiek első csoportja – 4 fő az ÁJK Nemzetközi és európai üzleti jog LL.M. képzésén, 1 fő pedig a BTK Anglisztika MA képzésén – 2018 nyarán sikeresen lediplomázott. A végzett SH hallgatókat megpróbáljuk minél nagyobb mértékben bevonni a most kiépítésre kerülő külföldi alumni hálózatunkba. Jelenleg 8 külföldi hallgató tanul egyetemünkön ezen ösztöndíjprogram keretében.

A Stipendium Hungaricum programról részletes ismertető a www.stipendiumhungaricum.hu oldalon található angol nyelven.


Ezúton tájékoztatjuk hallgatóinkat, hogy a Tempus Közalapítvány ösztöndíjpályázatot hirdet a 2020/2021-as tanévben Stipendium Hungaricum megállapodások keretében megvalósuló külföldi részképzésre, felsőoktatási hallgatók számára. A pályázók itthoni tanulmányaikhoz szorosan kötődő, alap-, mester- vagy doktori képzésre vonatkozó részképzéseken vehetnek részt az ösztöndíjjal, továbbá doktori képzésben részt vevő pályázók esetén kifejezetten a disszertáció megírásához szükséges kutatómunkára is igényelhető támogatás. Ez az ösztöndíjlehetőség korábban államközi egyezmények keretében megvalósuló külföldi részképzéshez kötődő Campus Mundi kiegészítő ösztöndíjtámogatás formájában volt elérhető a pályázók számára.

Felhívjuk a figyelmet, hogy jelen felhívás a Stipendium Hungaricum partnerországok által felajánlott támogatások elnyerésére vonatkozik. A magyar fél által biztosított kiegészítő ösztöndíjtámogatás jelenleg tárgyalás alatt áll, végleges döntés 2020 márciusában várható. Ennek ellenére javasoljuk, hogy az érdeklődő diákokat ösztönözzék a pályázat benyújtására abban az esetben is, ha a magyar fél támogatása nélkül a részképzést nem tudnák megvalósítani. Amennyiben a magyar fél által biztosított kiegészítő támogatásról döntés születik és a forrás 2020 márciusa után rendelkezésre áll az ösztöndíjprogramra, a nyertes pályázók magyar támogatásban is részesülnek majd.  

A pályázati határidő: 2020. február 19. (de Egyiptom, Irán, Kína, Oroszország és Türkmenisztán esetén előrehozott határidő van érvényben – az előrehozott határidőkről bővebben a honlapunkon a vagy csatolmányban szereplő 1. számú mellékletből tudnak tájékozódni). A pályázóknak online rendszerünkbe (a https://apply.stipendiumhungaricum.hu/ oldalon keresztül) kell feltölteniük a pályázati anyagaikat.

A pályázati felhívást, valamint két mellékletét honlapunkról tudják elérni.

Mivel ez az ösztöndíjtípus államközi egyezményeken alapul, pályázni kizárólag az 1. sz. mellékletben megjelölt tevékenységekre és célországokba lehet, melyek jelen pályázati felhívás megjelenésekor a következőek: Albán Köztársaság, Algériai Népi Demokratikus Köztársaság, Belarusz Köztársaság, Egyiptomi Arab Köztársaság, Indiai Köztársaság, Iráni Iszlám Köztársaság, Jordán Hásimita Királyság, Kenyai Köztársaság, Kínai Népköztársaság, Kuvaiti Állam, Libanoni Köztársaság, Macedón Köztársaság, Marokkói Királyság, Mongólia, Oroszországi Föderáció, Pakisztáni Iszlám Köztársaság, Palesztina, Thaiföldi Királyság, Tunéziai Köztársaság, Türkmén Köztársaság, Ukrajna, Üzbég Köztársaság és Vietnami Szocialista Köztársaság. Ugyanezen okból kifolyólag az ösztöndíj csak magyar állampolgárok számára elérhető.

Következő események


Galéria

Galéria

 

Tudomány, kutatás

Névjegy

Névjegy

 

Napi biztatás

Blog

Károli Gáspár Református Egyetem – Blog

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Szakirányú továbbképzések

Youtube