HIT Talk 5. rész - Kálvin és a koronavírus. Mit őriz az egyház a reformátor tanításaiból?

"Kálvin, ha élne, arra biztatna minket, hogy merjünk szembenézni az egyházi struktúrákban a koronavírus által okozott kihívásokal, a digitális térbe átkerült istentiszteletek kérdésével" - hangzik el a reformátor magyarországi hatásáról szóló kerekasztal-beszélgetésen. Az is kiderül: a reformáció idején többek között azért is terjedtek gyorsan Kálvin nézetei, mert közel engedte magához korszaka változásait és teológusként foglalkozott velük.

Fazakas Gergely irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem docense Fazakas Sándor professzorral (Debreceni Református Hittudományi Egyetem), Németh Áron lelkész-egyetemi docenssel (Debreceni Református Hittudományi Egyetem) és Oláh Róbert művelődéstörténésszel (Tiszántúli Református Egyházkerület Kollégiumi Nagykönyvtár) beszélgetett. Többek között arról, mennyiben tekinthető kálvinistának a magyar reformátusság, miért nem robbant ki vallásháború Magyarországon a protestantizmus elterjedése után és hogyan lehetett valaki lelkész Kálvin írásainak ismerete nélkül.

Készült a KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézetének Reformáció Öröksége Műhelye, illetve az Egyetem Hittudományi Karának Egyháztörténeti Intézete együttműködésében.

Következő események


Galéria

Galéria

 

Tudomány, kutatás

Névjegy

Névjegy

 

Napi biztatás

Blog

Károli Gáspár Református Egyetem – Blog

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Szakirányú továbbképzések

Youtube