EMLÉKEZZ RÁNK! ...azokra, akik „egy kis munkán” voltunk a Szovjetunióban

Makra Mónika és Gárdonyi Adrienn könyvbemutatója 2017. március 1-én a KRE BTK Dísztermében.

A könyvet bemutatja Prof. Dr. habil. Szakály Sándor tanszékvezető egyetemi tanár (KRE), a VERITAS Történetkutató Intézet igazgatója.

Helyszín: KRE Bölcsészettudományi Kar, Buda Béla terem (Díszterem – 1. emelet)
Időpont: 2017. március 1. 16:00

A szerzőkről:
Makra Mónika a Károli Gáspár Református Egyetem történelem szakos hallgatója, Gárdonyi Adrienn pedig a Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola német-nemzetiségi szakos tanítója. Mindketten feladatuknak érezték szülőfalujuk sorstragédiájának feldolgozását. Szerettek volna emléket állítani a községeikből elhurcolt lakosoknak, több mint 800 főről van szó.

Rövid ismertetés:
A könyv Taksony és Dunavarsány községek sorstragédiáját, a Málenkij robotot dolgozza fel. 54 interjú alapján rekonstruálták az elhurcolás körülményeit, kiutazás menetét, a kint eltöltött hányattatott évek borzalmait. Ez a könyv a maga módján egyedülálló, szakkönyv és egyben forrásgyűjtemény. Rengeteg kép színesíti több, mint 400 oldalon keresztül. Úgy gondoljuk a témában kutató történészek számára üdítő színfolt lesz.

A könyv történeti háttere:
1945 januárjában még javában zajlott Budapest ostroma, de már a szovjetek által elfoglalt területeken elkezdték összeszedni a német származású munkaképes lakosságot. Német származás..., hogy mégis mit jelent ez a kifejezés mai napig nem tisztázott pontosan. Kevesen tudnak róla, de a Magyar Állam a 2015-’16-os évet a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. Ennek köszönhetően számos, könyv, dokumentumfilm és kiállítás született a GULÁG/GUPVI témában, hogy az emberek figyelmét felhívja arra a több, mint 800.000 magyar emberre, akiket a szovjet rendszer igazságtalanul meggyötört.

A nemrég megjelent könyv témája, ennek az időszaknak egy töredékét dolgozza fel, a Málenkij robotot, amikor is a korabeli Magyarországról közel 300 ezer civil embert hurcoltak el „csak egy kis munkára”, ebből a kis munkából öt év lett, az öt évből elfelejthetetlen szörnyű emlékek. (Forrás: http://www.hirtukor.hu)

„Nem tartottam és ma sem tartom igazságosnak, hogy elhurcoltak, mert ártatlanul kerültem oda, mint a többi. A fiatalok nem is hiszik el, hogy igaz volt. Jó lesz, ha elolvassák és okulnak belőle, hogy velük ne tehessen ilyet senki.” – Gayerhosz György

Galéria

Galéria

 

Tudomány, kutatás

Gyakornoki program

Gyakornoki program

Névjegy

Névjegy

 

Napi biztatás

Blog

Károli Gáspár Református Egyetem – Blog

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Szakirányú továbbképzések

Youtube