Fedél nélküliek kiállítása a Károlin

 • Megdöbbentő életsorsok, hihetetlen gazdag gyűjtemény a Kiállítás Fedél Nélkül, amely az ismeretlen alkotók életművének bemutatását tűzte ki célul. A tárlat, melyet a Károli Egyetem Pszichológiai Intézet Interperszonális és Interkulturális szakiránya a Menhely Alapítvánnyal közösen szervezett, 2016. április 20-ig tekinthető meg a Pszichológia Intézet 205-ös termében, valamint a terem előtti folyosón. A Fedél Nélkül újság 2004 óta hirdeti meg minden hónapban művészeti pályázatát, melyre kizárólag hajléktalan emberek jelentkezhetnek próza, vers és kép kategóriákban. Az alapítvány kategóriánként 3-3 alkotást díjazott, ezekből az alkotásokból állt össze a kiállítás anyaga.

  Egy-egy megformázott arc, élethelyzet, testtartás a szavaknál is többet mond jelenkori állapotunkról, arról az egyenlőtlen világról, amiben élünk. A képek önmagukért és az alkotó emberért beszélnek – sok-sok élethelyzetet láthatunk magunk körül, az utcán sétálva belebotlunk a hajléktalan emberekbe. Nem gondolnánk, hogy mennyi értékes, tehetséggel megáldott személy van közöttük, akik közül sokan ugyanolyan életet éltek, mint mi.

  A gyűjtemény gazdagsága korántsem fejezi ki igazi erejét ennek a kiállításnak. A Menhely Alapítvány 300 szerzőt és több mint 6000 pályaművet tart nyilván, ezzel Európa legnagyobb, hajléktalan emberek munkáit tartalmazó archívumával rendelkezik. A Pszichológia Intézetben megtekinthető páratlan válogatás e különleges gyűjtemény képeiből áll. Nem lehet elmenni mellettük csak úgy, hatással vannak a látogatókra, ahogy ezt a folyosón és a 205-ös teremben tapasztalhattuk. Egyetemünk most olyan lehetőséget ad számunkra, amellyel közelebb kerülhetünk az utcán élők lelki világához és rájöhetünk, hogy nem is olyan távoliak: ugyanolyan hús-vér emberek, mint mi, akik pusztán nem tapasztaltuk meg az ő nincstelenségüket.

  A képekre néma licitálási lehetőség is nyílik, ez a képek alatt kihelyezett kapcsolatfelvételi lehetőséget biztosító kártyákkal valósul meg. Bár a legtöbb kép színes, mégis egy világunkra oly jellemző szürke, nyomasztó, de annál valóságosabb képpel szembesülünk. Április 20-ig tehát nemcsak egy különleges élmény részesei lehetünk, hanem a képekre való licitálással segítségre szoruló embertársainkon is segíthetünk.

 • Reformáció 500 fotópályázat

  1517. október 31-én Luther Márton kitűzte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, mely reformok sorozatát eredményezte az élet minden területén. A reformáció nem pusztán a 16. század emléke. Egy közös örökség mindannyiunknak, melynek nélkülözhetetlen eleme a megújulás. 

  A Reformáció Emlékbizottság nevében nyílt fotópályázatot hirdet a reformáció 500 éves jubileumára készülve az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. A pályázat célja a Kárpát-medencei és az egyetemes protestantizmust bemutató, a reformációt és annak hatását megjelenítő, a reformáció 500 éves jubileumához kapcsolódó fotóművészeti alkotások készítése, virtuális fotógyűjtemény kialakítása.

  A felhívás kódja: REB-16-FOTO

  A pályázat beadásának határideje: 2016. április 30.

  A támogatás felhasználási időszaka: 2016. március 25 – 2017. május 31.

  A pályázat témája: a megújulás lendülete, a lelki-szellemi akadálymentesítés és a hitújítás.

  A vallási témájú alkotások mellett pályázni lehet olyan pályaművekkel is, amelyek üzenete tágabb értelemben kapcsolódik a reformációhoz.

  A pályázat kategóriái:
  Műemlékfotók
  Portrék, eseményfotók
  Természetfotók
  Művészfotók

  A pályázat útján elnyerhető támogatás 100% intenzitású, vissza nem térítendő támogatás, támogatási előleg formájában. Az elnyerhető támogatás összegének alsó határa 50 000, felső határa 150 000 forint. A pályázat benyújtásához saját forrás nem szükséges.

  További részletek és a pályázati felhívás itt olvasható.

  A Reformáció 500 programsorozat honlapja ide kattintva érhető el.

Következő események


Galéria

Galéria

 

Tudomány, kutatás

Gyakornoki program

Gyakornoki program

Névjegy

Névjegy

 

Napi biztatás

Blog

Károli Gáspár Református Egyetem – Blog

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Szakirányú továbbképzések

Youtube