Egy nemes célért Téli Véradó Nap a Károlin

A kép illusztráció.


Voltak, akik pusztán a két előadás közötti időben szerettek volna kávét inni és ott találkoztak e programmal, mások előre készültek az eseményre, de a legtöbben a Facebookon keresztül értesültek arról, hogy egyetemünk ismét részt vett egy nagyon nemes versenyen, ahol a cél a konkrét segítségnyújtás volt, az, hogy  emberi életeket menthessünk meg.

2016. február 11-én, csütörtökön a szokásostól eltérő módon volt a D25 társalgója berendezve, hiszen az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai ott várták a 10. Országos Felsőoktatási Véradóverseny keretein belül megrendezett Téli Károlis Véradó Napon megjelent hallgatóinkat. A résztvevők nemcsak önzetlenül segítettek másokon, hanem információkat is megtudtak saját egészségi állapotukról, emellett egyetemünket is segítették a versenyen, melynek központi témája a véradás volt. A Károlis véradóknak egyébként 80 százaléka most adott vért életében először.

Mivel néhány hónap múlva ismét lesz véradó nap a Károlin, ismertetünk néhány fontos tudnivalót a véradással kapcsolatban. Vért adhat minden olyan személy, aki 18 és 65 év közötti, egészségesnek érzi magát, valamint minimum ötven kiló. Emellett nagyon sokat számít, hogy az illető kipihent legyen, valamint megfelelő mennyiségű ételt és folyadékot juttasson előtte a szervezetébe.

Maga a véradás több fázisból áll. Először megtörténik a regisztráció, amelyet egy kérdőív kitöltése követ, amelyben mindenki feltüntetheti, hogy szed-e gyógyszert, s ha igen, milyet. Ezek után egy laboros gyorsteszt következik, amelynek során kiderül a vércsoport, a hemoglobin-szint, és más fontos  adatok az adott személy vérével kapcsolatban. Ezt a tesztet egy orvos vizsgálja meg és ekkor dől el, hogy valaki ténylegesen adhat-e vért. Összesen 450 ml vért vesznek, ami ezután az OVSZ által kerül majd szakszerű elszállításra és felhasználásra. A véradók végül egy kisebb ajándékot is kapnak.

A véradásnak egyébként a rendkívül nemes fő célja mellett néhány hasznos velejárója is van: megtudhatjuk, hogy milyen kondícióban vagyunk, tanácsot és segítséget kapunk szervezetünk állapotával kapcsolatban - és emellett segíthetjük egyetemünket is ezen a  versenyen. Szeretnénk arra bátorítani hallgatóinkat, hogy küzdjék le minél többen esetleges félelmeiket és a Tavaszi Véradó Napon éljünk minél többen a lehetőséggel: találkozzunk májusban és tegyünk közösen valamit mások életéért!

Következő események


Galéria

Galéria

 

Tudomány, kutatás

Gyakornoki program

Gyakornoki program

Névjegy

Névjegy

 

Napi biztatás

Blog

Károli Gáspár Református Egyetem – Blog

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Szakirányú továbbképzések

Youtube