Artisjus Irodalmi Díjat kapott Visky András és Bene Sándor

Kihirdették az idei Artisjus Irodalmi Díjakat, melynek keretében két oktatónkat is díjazták.

Visky András József Attila-díjas író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár, a Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézet Színháztudományi Tanszék egyetemi docense Próza kategóriában nyerte el az elismerést Kitelepítés című regényéért.

Visky András

Szilágyi Zsófia irodalomtörténész méltatásában így ír a regényről: „Visky meg tudta csinálni azt a könyvet, amelyre egész írói pályáján készült, talált hozzá nyelvet és formát, felidézett, megformált és keresett hozzá emlékeket, teremtett emlékezetes irodalmi alakokat, nehezen felejthető családot és lágerközösséget. Mert hiába az ő családja ez, most már az olvasóké is – a személyes története pedig arra késztet minket, kezdjünk beszélgetni a regénnyel, gondolkozzunk vele együtt sorsról és megbocsátásról, bosszúról és szerelemről, erőről és gyengeségről.

Tanulmány kategóriában Bene Sándor A harmadik szirén – Zrínyi Miklós költészete című monográfiája részesült az irodalmi díjban. Bene Sándor irodalomtörténész, a Régi és Klasszikus Magyar Irodalom Tanszék tanszékvezető egyetemi docense 2012-ben Klaniczay Tibor-díjban, 2016-ban Toldy Ferenc-díjban részesült, díjazott művében Zrínyi költészetének átfogó értelmezéséről olvashatnak.

Bene Sándor

„Bene Sándor mintegy folytatja és igazolja Arany János befejezetlen akadémiai székfoglalójának tételét, mely szerint Zrínyi valóban irodalmi nagyság, akit nem szégyen Tassóval összehasonlítani. [...] Példát mutat abban is, hogy miképpen lehet az összehasonlító irodalomtudomány eszközeivel élni a nemzeti irodalmi nagyság bemutatására” – méltatja a díjazott munkáját Szörényi László irodalomtörténész.

Az Artisjus Irodalmi Díjat minden évben irodalomtörténészekből és írókból álló pályatársak szavazzák meg a legjobbnak tartott kötetekért. Az idei díjakat június 5-én, a Magyar Zene Házában adják át.

 

Képek: kulter.hu