Egyetemünk adott otthont a II. Magyar-Üzbég Rektori Fórum nyitóeseményének

2023. május 17–19. között a Magyar Rektori Konferencia szervezésében rendezték meg a II. Magyar-Üzbég Rektori Fórumot Budapesten. A háromnapos rendezvényre érkező üzbég rektori delegáció fogadására egyetemünkön, a Károlyi-Csekonics-palotában került sor május 17-én. A nyitóeseményen köszöntő beszédet mondott Trócsányi László rektor és Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke. A nyitórendezvényen állófogadás és a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékeinek néptáncbemutatója várta a résztvevőket. Az egyetem vezetése személyesen is fogadta Komiljon Karimov urat, az Üzbég Köztársaság felsőoktatási, tudományos és innovációs miniszterhelyettesét.

Egyetemünk nyitott az ázsiai országok kultúrája felé, a japán és a kínai nyelv mellett koreaiul és törökül is tanulhatnak az intézmény hallgatói. Az egyetem közelmúltban megjelentetett multidiszciplináris folyóiratának tematikus számát Üzbegisztánnak, Üzbegisztán történelmének, gazdasági helyzetének és kultúrájának szentelte. A folyóirat ide kattintva olvasható. A kötet egyik író-szerkesztője Dr. Sárközy Miklós orientalista, a Történettudományi Intézet, Ókortörténeti és Történeti Segédtudományi Tanszék egyetemi docense, aki ebben a félévben a taskenti Orientalisztikai Egyetem vendégoktatója.

Az üzbég egyetemi vezetőkből álló delegáció számára egyetemlátogatásokkal és kulturális programokkal színesített szakmai programot állítottak össze a szervezők. A második alkalommal megszervezett rendezvény előzményére 2021 februárjában került sor a Budapesten megrendezett Magyar-Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság ülésén, ahol az üzbég felsőoktatási miniszterhelyettessel folytatott egyeztetést követően együttműködési megállapodást kötöttek a felek a két ország közötti felsőoktatási kapcsolatok és további intézményi együttműködések kialakításának lehetőségére.

A megállapodásnak köszönhetően 2021 nyarán került sor az I. Üzbég-Magyar Rektori Fórumra Taskentben, Bukharában és Szamarkandban. A magyar delegáció üzbég látogatása során az oktatási, tudományos és innovatív együttműködés fejlesztéséről folytak egyeztetések, amelynek eredményeképpen összesen 28, egyetemek közötti megállapodást írtak alá. A látogatás során kiemelt hangsúlyt kapott a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban való üzbegisztáni részvétel, a magyarországi felsőoktatási tapasztalatok üzbegisztáni átvétele, a magyar egyetemeknek az üzbegisztáni felsőoktatási reformhoz való hozzájárulása, üzbegisztáni kampusznyitása.

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések