Kun Miklós történész előadásával folytatódik a Károli Szabadegyetem

Május 22-én 18 órakor folytatódik a Károli Szabadegyetem a Károlyi-Csekonics-palotában. A rendezvénysorozat meghívott vendége Kun Miklós Széchenyi-díjas magyar történész, a Károli Gáspár Református Egyetem professor emeritusa. A Hanyatlás a szovjet birodalomban Brezsnyev idején (1968-1981) című előadása során Professzor úr azokat a kérdéseket járja körül, hogy miért futottak zátonyra a Hruscsov megbuktatása utáni szovjet reformkísérletek? Mit jelentett a Brezsnyev-doktrína? Melyik fél járt jobban a helsinki megállapodást követően: a Szovjetunió vagy a Nyugat? Mire költötték az olaj- és gázexport bevételét a Kreml urai? Kik voltak a gerontokraták?

Dr. h.c. Kun Miklós 2003-ban kezdett tanítani egyetemünkön, 2005-ben Professzor úr vezetésével jött létre a Kremlinológiai Intézet, mely új történeti tudományágat teremtett a hazai történetírásban. Kun Miklós a 19–20. századi egyetemes történelem témakörében 1969-től folyamatosan tanít, ezen belül különös figyelmet fordítva Oroszország és a Szovjetunió történetére. Az 1980-as években a müncheni Szabadság Rádió és a londoni BBC adásainak állandó szereplője.
Főbb kutatási területei: Oroszország XIX. századi története, a sztálini terror időszaka a Szovjetunióban, Trockij és Buharin életpályája, Orwell orosz recepciója, Gulág-tanulmányok, titkos diplomácia a II. világháború éveiben.

Kun MiklósOktatási tevékenysége során a klasszikus történeti források mellett az általa készített „oral history” módszerén alapuló riportokra, dokumentumfilmekre és a külföldi archívumokban őrzött fotóanyagokra is nagy hangsúlyt fektet. Ezek mellett számtalan vendégelőadást tartott külföldi egyetemeken, konferenciákon, valamint részt vett a Terror Háza Múzeum létrehozásában is. Professzor úr sok éve dolgozik a dokumentumfilm műfajában, filmjeit külföldön is vetítették, tizenkét éve fut saját dokumentumfilm-sorozata az M5 csatornán Rejtélyes XX. század címmel.
Több könyve és tanulmánya látott napvilágot magyarul, angolul, oroszul, portugálul, franciául, németül, olaszul, görögül és vietnámi nyelven.

 

 

A 18 órakor kezdődő előadást 17 órától ismét vezetett, történelmi séta előzi meg, melynek keretében az érdeklődők a Károlyi-Csekonics-palota gyönyörűen felújított belső tereit tekinthetik meg.

A Károli Szabadegyetem rendezvényére a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken található jelentkezési felületen lehetséges: http://www.kre.hu/szabadegyetem/regisztracio/

 

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések