Utazz fenntarthatóbban! – Zichó Viktor volt a Károli Szabadegyetem vendége

Pakisztáni expedíciójáról mesélt a Károli Szabadegyetem áprilisi rendezvényének vendége, Zichó Viktor. A Pakisztáni bikepacking és hegymászás - Utazás fenntarthatóbban című előadás során a korábban energetikai mérnökként dolgozó Viktor először arról mesélt, miért is hagyta ott jól jövedelmező irodai munkáját és fordult a kalandok, kihívások felé. Pakisztáni útjának részleteit videós illusztrációkkal kiegészítve osztotta meg a közönséggel. Expedícióját a környezettudatos, fenntarthatóbb utazás szempontjai mentén mesélte el, olykor meghökkentő példákat sorolva, hogy micsoda ellentmondások húzódnak a környezetvédelemre felhívó üzenetek és a valódi tettek között.

Zichó Viktor extrém sportoló nemcsak saját élményeket keresve indul felfedezőútjaira, hanem minden utazása során törekszik arra, hogy azzal a társadalom számára is hasznos tevékenységet végezzen. Előadásai során a környezetkímélőbb utazási formákat népszerűsíti, és arra hívja fel a figyelmet, hogy az ember akkor tehet a legtöbbet a fenntarthatóbb életvitel területén, ha tudatos fogyasztói magatartással fordul a hétköznapok dolgai felé. Fontosnak tartja, hogy tegyük fel a kérdést, valóban szükségünk van-e az adott dologra? Viktor szerint az emberek életében az utazásnak elsősorban az élményszerzés az elsődleges célja. Az utazás mindig is luxustevékenységnek számított és ma is úgy viszonyulunk hozzá, mintha létszükséglet lenne. Elmondása szerint az élmény minőségében már ott is különbség van, hogy milyen eszközzel érkezünk az adott helyszínre. Egy repülőút nem ad akkor élményt, mint egy lassabb közlekedési eszköz, például a kerékpár. Pakisztáni útja során is számtalan olyan élményt, kalandot élt meg biciklivel, amely más módon nem lett volna lehetséges. Hatalmas árvizekkel találkozott, rendőri kíséretet is kapott több alkalommal, vadkempingezett, ha olyan terepre érkezett, akkor cipelte a biciklijét, megküzdött a kiszámíthatatlan időjárással, még egy lavinát is elindított egyik hegymászása alkalmával, aminek végén hálát adott, hogy életben maradt. A klímaváltozás a hegyi sportot is kiszámíthatatlanná teszi, ezért fontos, hogy tegyünk a folyamat ellen, egész társadalmunknak életmódváltásra lenne szüksége.

 

Zichó Viktor előadás közben az előadás hallgatóinak távoli fotója közönség hallgatja Zichó Viktor előadásátZichó Viktor előadás közbenZichó Viktor és Bán Teodóra pódiumbeszélgetése

 

Az előadás végén a magashegyi kerékpáros a közönség kérdéseire is válaszolt, amiből látszódott, hogy a hallgatóságot is megmozgatta a téma. Bár a hétköznapi életünkhöz képest nagyon távolinak, elérhetetlennek tűnnek a Viktor által átélt élmények, mégis az előadás egy globális problémára mutatott rá, mely végső soron mindannyiunkat érint: a környezetünk átalakulóban van. Itt az ideje nekünk is mozgásba lendülni!

A rendezvényről készült teljes képgaléria ide kattintva tekinthető meg.

Az előadás visszanézhető az egyetem YouTube-csatornáján ide kattintva.