Psallite egyháziének-verseny, az értékek ünnepe

Befejeződött a Psallite Kárpát-medencei gyülekezeti ének, egyházi népének és zsoltáréneklési verseny döntője. A versenyt a KRE Pedagógiai Kara alapította és 2022. 12. 07-én első alkalommal rendezte meg. Az első forduló a középiskolákban zajlott, a továbbjutott diákok mérkőztek meg egymással Nagykőrösön. A seregszemlére nyolc városból érkeztek versenyzők, és három kategóriában mérették meg magukat, képességeik legjavát adva.

A szólisták versenyén Mizsei Molli (Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola, Kunszentmiklós, felkészítő tanár: Draskóczy Balázs) első, Mikesi Péter (Kecskeméti Református Gimnázium, felkészítő tanár: Jámbor Zsolt) második, Kaszás Lilla Kata (Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola, Tatabánya, felkészítő tanár: Farkas Patrik) harmadik helyezést ért el.

A második kategóriában első díjat kapott a Pécsi Református Kollégium kvártettje (felkészítő tanár: Pap Tamás), második helyezést a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának kvártettje (felkészítő tanár: Parola Csaba). A kamarakórusok döntőjén első lett a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium kamarakórusa (Felkészítő tanár: Csorba Emese), második a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnázium kamarakórusa (felkészítő tanár: Parola Csaba), harmadik a Pécsi Református Kollégium Kamarakórusa (Pap Tamás).

A verseny megrendezését övező szándékok, mint a magyar egyházzenei értékek éltetése, a kollégiumi zenei hagyományok felélesztése, a társas éneklés népszerűsítése olyan céloknak bizonyultak, amelyhez lelkes fiatalok társultak, akik hallgatóikat és egymást is maradandó zenei és lelki élményekkel ajándékozták meg.

A verseny a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, az NTP-TMV-22-0071 azonosítószámú „Psallite” Kárpát-medencei gyülekezeti ének, egyházi népének és zsoltáréneklési verseny című pályázathoz kapcsolódóan a Nemzeti Tehetség Alapból valósult meg. Köszönetet mondunk továbbá a KRE PK kari kutatási pályázati programjának támogatásáért.