Prof. Dr. Bagdy Emőke volt a szeptemberi Károli Szabadegyetem vendége

Szeptember 28-án teltházas közönség fogadta Prof. Dr. Bagdy Emőke professzor asszonyt a Károli Szabadegyetem soron következő rendezvényén. A Korszellem és pszichológus hivatás című témában elhangzott pódiumbeszélgetés során Professzor asszony kérdezőtársa pályatársa, korábbi tanártársa, Dr. F. Földi Rita klinikai szakpszichológus, neuropszichológus, intézményünk Fejlődés és Neveléslélektani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense volt.

Az est folyamán a beszélgetés fókusza Professzor asszony szakmai munkásságának egyik legfontosabbnak tartott témája, a hivatás-személyiség és a pályaszocializáció köré csoportosult. Professzor asszony megfogalmazása szerint a hivatás-személyiség megértése a segítő szakmák területén elsődleges fontosságú, hiszen a szakmai tudás a személyiségbe ágyazva érvényesül a maga teljességében a gyakorlatban. Kiemelte, hogy a foglalkozás, a szakma ismerete még nem teszi az embert alkalmassá a segítő hivatás művelésére, meglátása és tapasztalata szerint a szolgálat, a másik ember szolgálata teszi a szakmát mesterséggé, amikor az egyéni motivációból a másik ember szolgálata válik prioritássá.

A hivatás-személyiség megértésben a leglényegesebb szempont a tudás és a személyes kapcsolat összefonódása. Professzor asszony rámutatott arra, hogy a szakmai tudás ismerete önmagában nem elegendő, s mint fogalmazott, a tudomány önmagában nem váltja meg a világot, nem képes a másik ember szükségleteit meglátni. A szakma átszellemítve, a szakmai személyiségen átfolyatva adja meg végső célját, ahol jelen van a személyes felelősség és a másik emberrel való kapcsolat. Ez a szakmai személyiség már egy magasabb emberi minőséget jelent.

A beszélgetés során a pszichológia szak oktatása, annak kihívásai is szóba kerültek, illetve a pályaszocializáció kapcsán Professzor asszony példákon keresztül szemléltette, hogy mik azok a gyakorlati szakmai ismeretek, melyek a pályaszocializáció alkalmazása során a kezdő pszichológusnak alapvető igazodási pontokat és alkalmazási módokat tanítanak. Napjainkban a pszichológia szak népszerűsége okán a beszélgetés az önismereti igény, az önmagunkra vonatkozó kíváncsiság okairól is szót ejtett, valamint a segítő kapcsolatok dinamikájából kiindulva mutatott rá arra a valós igényre, törekvésre, mely a hétköznapi társas kapcsolatainkat is jellemzi. Freund Tamás neurobiológust idézve felhívta a figyelmet az emberek közötti értő és figyelő kapcsolatok fontosságára, melyek jelenléte mellett olyan biokémiai folyamatok indulnak meg a felekben, amely gyógyító folyamatokat is indukálhatnak.

Az est folyamán szó esett még a szupervízió fontosságáról, a korunkat jellemző identitásválságról, a kiégés társadalmának égető jelenségéről. A pódiumbeszélgetés zárásaként az önismeret fontosságára terelődött ismételten a szó, mely jól mutatja, hogy milyen fontos önmagunk megértése, amely egyrészt segíti a szakma felé történő elköteleződést, a hivatástudat, az odaszentelődés kialakulását is. Professzor asszony megfogalmazása szerint emberi életünk kulcsa is a másik emberre nézve nyeri el végső értelmét, olyan erőt, muníciót ad az ember kezébe, mely minden akadályon átsegítheti.

A szeptemberi Szabadegyetem rendezvény képgalériája ide kattintva tekinthető meg.

A Prof. Dr. Bagdy Emőkével készített korábbi interjúnk itt olvasható:
https://portal.kre.hu/index.php/2215-nekunk-a-nagy-egesz-emberrol-kell-gondolkodnunk-interju-prof-dr-bagdy-emokevel.html