Kötelező testnevelés a 2023-2024-es tanévben

Tisztelt Hallgatók!

A 2022/2023-as tanévre az Egyetem nagyszabású sportfejlesztés keretében megindította az első kötelező testnevelés órákat, így a hallgatók több sportág közül választhatnak felmenő rendszerben.

Ez alól kivételt képeznek a pedagógusképzés képzési területhez tartozó óvodapedagógus alapképzési szak és a tanító alapképzési szak hallgatói, mivel ezen képzések esetén a képzési és kimeneti követelmények szakterületi ismeretként írják elő a kötelező testnevelés teljesítését.

A többi nappali munkarendű alapképzési szak, osztatlan képzés, felsőoktatási szakképzés mintatantervében a Testnevelés 0 kreditértékű, aláírással záruló kötelező kritériumtantárgyként szerepel.

A Testnevelés kötelező kritériumtantárgy keretein belül felvehető sportágak:

  • Aerobik
  • Funkcionális köredzés
  • Röplabda
  • Stretching
  • Zumba

 

A tanórák hossza mind az 5 sportág esetében 90 perc.

A Neptun egységes tanulmányi rendszerben kínált kurzusokból 1 kurzust kell kiválasztani, amely heti 1 sportolási alkalmat (heti 2 tanóra) jelent.

A tantárgy aláírás megszerzésével teljesíthető, a tanórákról legfeljebb 3 igazolt hiányzás megengedett.

Felmentések:

A Testnevelés kötelező kritériumtantárgy alól felmentést azon hallgató kaphat, aki:

  • csapatsportágak esetén NB II., NB I/B., NB I., OB II., OB I/B., OB I. vagy ezeknek megfeleltethető osztályban versenyengedéllyel rendelkezik a 2022/2023-as szezonra, valamint tudja igazolni, hogy versenyzik is;
  • egyéni sportágak esetén az országos bajnokságokban szerepel, és a 2022/2023-as tanévre be tudja mutatni a sportági szakszövetség által kiállított eredményigazolást;
  • aki orvosi igazolás benyújtásával tudja igazolni, hogy egészségügyi állapota nem teszi lehetővé a sportolást.

 

A tantárgyfelmentési kérelmet a képzésért felelős Kar Tanulmányi Osztálya által a honlapon közzétett módon és határidőig kell benyújtani.

A 2023/2024-es tanévben a következő tárgyak közül választhatnak a hallgatók:

  • Funkcionális köredzés: A tantárgy célja, hogy a hallgató megismerkedjen az evezés, az erősítés és a funkcionális köredzés módszertani sajátosságaival. A heti kétszer negyvenöt percben külön figyelmet fordítunk az evezés mozdulatsorának helyes elsajátítására és végrehajtására, az izmok és ízületek helyes terhelésére, a nyújtó gyakorlatok megfelelő kivitelezésére. Hiánypótló mozgásforma, nem csak fiúk számára!

 

Helyszín: R6 Konditerem

Időpont: Kedd, Szerda, Csütörtök 8:00 - 9:30 és 10:00 - 11:30

Oktatók: Sinka Flóra, Pergel László, Koncsik Dominik, Boros Bálint

 

  • Zumba: Zumba óráink lehetőséget teremtenek hallgatóink számára, hogy bekapcsolódjanak egyetemünk egyik legvidámabb, zenés-táncos edzésformájába, és egy kiváló csapat részévé váljanak. Fiatal oktatóink nem csak a minőségi mozgásra, hanem a jó hangulatra is kiemelt figyelmet fordítanak, így a zumba órák egy kihagyhatatlan választásnak bizonyulnak. Húzzátok fel a tánccipőt és gyertek!

 

Helyszín: R6 Fitneszterem

Időpont: Hétfő, Kedd, Szerda 8:00 - 9:30 és 10:00 - 11:30

Oktató: Szabó Lili

 

Helyszín: D25 Tornaterem

Időpont: Hétfő és Péntek 8:00 - 9:30

Oktató: Angyal András

 

  • Röplabda: Az egyetem legnépszerűbb csapatsportága, mely nem maradhat ki a kötelező testnevelés sportos kínálatából sem. A röplabda igen aktív sport, különösen alkalmas rugalmas, gyors feladatok gyakorlására. Fejleszti a motoros képességeket és úgy, mint számos más sportág ez is fegyelmet és önuralmat tanít. Egyetemi csapataink évről-évre a legjobbak között szerepelnek a bajnokságokban, ezért kiemelten fontos számunkra a gólya-utánpótlás.

 

Helyszín: D25 Tornaterem

Időpont: Hétfő és Péntek 10:00 - 11:30 és 12:00 - 13:30

Oktató: Szlávik Boglárka

 

  • Aerobik: Az aerobik egy zenére végzett tornagyakorlatokból álló mozgásforma, amely sok izomcsoportot mozgat meg egyszerre. Kiváló közösség építő program. Már előző tanévben is nagy népszerűségnek örvendett a Károli egyetem hallgatói körében, így idén is nagy lelkesedéssel várunk mindenkit ez a foglalkozáson.

 

Helyszín: R6 Fitneszterem

Időpont: Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök 12:00 - 13:30 és 14:00 - 15:30

Oktató: Varga Rebeka

 

  • Stretching: Azoknak, akik a kevésbé dinamikus, lassabb mozgásokat kedvelik, kínálunk egy speciális óratípust - a strechinget. Heti egyszeri alkalommal lehetőség nyílik a test nyújtására, erősítésére, pihentetésére és belső fókuszálásra. Ez a mozgásforma kiváló választás lehet azok számára, akik koncentrációs nehézségekkel küzdenek és egy kis kikapcsolódásra vágynak. Nem csak vizsgaidőszakokban ajánljuk!

 

Helyszín: D25 Fitneszterem

Időpont: Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek 10:00 - 11:30 és 12:00 – 13:30

Oktató: Magyar Zsófia

 

Kérdésekkel kapcsolatban a Sportiroda munkatársai állnak a hallgatók rendelkezésére a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

 

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések