Elkezdődött a Reformátusok Szárszói Konferenciája

Idén augusztus 11. és 14. között rendezik meg a Magyarországi Református Egyház és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány szervezésében a reformátusok konferenciáját Balatonszárszón. 

A nagy múlttal rendelkező balatonszárszói konferencia idén a Mi, reformátusok - magyar református nemzetstratégia címmel főelőadások, kerekasztal-beszélgetések, illetve kiscsoportos beszélgetések formájában kínál lehetőséget a témában való elmélyülésre. 

Prof. Dr. Trócsányi László rektor a konferencia nyitónapján Hitélet és közélet - a magyar református szellemi vezetők felelősségéről tartott előadást. Beszédében kiemelte, hogy a hitélet alapja az Istenbe vetett hit, amely választ ad az emberi lét értelmének. A közélet a közügyek vitelével szól, amely kiterjed olyan területekre, mint a politika, a kultúra vagy akár a gazdaság. A hitélet, azaz az egyéni létezés értelme ki kell, hogy sugározzon a közösségi élet helyes megszervezésére, így a hitélet és a közélet között szoros kapcsolatnak kell fennállnia. A keresztény vallás a közjót szolgálja, így az a nem hívők számára is példát kell, hogy mutasson. 

Fotók: Hirling Bálint, reformatus.hu

A konferencián intézményünk több oktatója is részt vesz előadóként, illetve beszélgetőpartnerként a konferencia idei témája kapcsán. 

Balog Zoltán püspök Ön- és istenismeret a XXI. században című pénteki főelőadása után következő kerekasztal-beszélgetés reflektál a főelőadásra önismeret és istenismeret témában. A beszélgetésben részt vesz Prof. Dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület korábbi püspöke, a Hittudományi Kar Rendszeres Teológiai és Ökumenikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára és Dr. Grezsa Ferenc pszichiáter, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézet adjunktusa is. A beszélgetést Ablonczy Bálint újságíró, a Károli Interdiszciplináris Akadémia (KIDA) műhelyvezetője moderálja. 

Szombaton Prof. Dr. Komlósi Piroska klinikai szakpszichológus, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar nyugalmazott oktatója a Család (a hűség jutalma) címmel tart előadást.  

Szintén a szombati napon Dr. Csűrös András Jakab lelkipásztor, a Pedagógiai Kar Hittanoktató és Kántorképző Intézetének egyetemi adjunktusa vesz részt a Milyen magyar vagyok magyar reformátusként – a magyarság és reformátusság összefüggései című kerekasztal-beszélgetésben.  

A Reformátusok Szárszói Konferenciáját élőben is követhetik az https://rkk.reformatus.hu/ oldalon. 

A nyitónap eseményei visszanézhetők az alábbi linken: Reformátusok Szárszói Konferenciája 2022 - Nyitónap - YouTube