Idén a Károli Junior Akadémia keretében támogattuk a Jane Haining emlékversenyt

A Károli Gáspár Református Egyetem 2016 óta az egyik legfőbb támogatója a Református Pedagógiai Intézet (RPI) által nagy sikerrel szervezett Jane Haining Angol Nyelvi Emlékversenynek.

Idén az újonnan létrehozott Károli Junior Akadémia keretében került sor a támogatásra, hiszen 2022-ben a Nemzeti Tehetségprogram támogatásának köszönhetően a szervezők a versenyt kiterjesztették a 10. évfolyamos diákokra, illetve a határon túli magyar tannyelvű iskolák tanulóira is.

A Károli Junior Akadémia létrehozásának egyik legfontosabb küldetéseként azt a fajta tehetséggondozást tűzte zászlajára, mely a jövő generációjának, értelmiségének kinevelése kapcsán a középiskolás diákok pályaválasztásának sikerességét hivatott elősegíteni. A Károli Junior Akadémia programjáról, küldetéséről bővebben itt olvashatnak: https://portal.kre.hu/index.php/junior-akademia.html

Az emlékversenyt két kategóriában, a református és a budapesti 8. évfolyamos diákok, illetve idéntől a 10. évfolyamosok részvételével tartják. A verseny igyekszik méltó emléket állítani a Skóciából származó nevelőnőnek – Miss Jane Hainingnek – aki a II. világháború alatt zsidó gyerekeket és családokat bújtatott és mentett meg az elhurcolástól és a biztos haláltól. Miss Haininget a németek letartóztatták és Auschwitzba halt mártírhalált 1944-ben.

A verseny szervezésében az RPI munkatársai mellett a Budapesti Református Skót Misszió lelkésze is részt vesz, a feladatok összeállítását az angol nyelvi református szaktanácsadók végzik.

A verseny fődíja egy skóciai hosszú hétvége, ahol a diákok látogatást tehetnek abba a glasgow-i gyülekezetbe, ahol a skót nevelőnő dolgozott Magyarországra utazása előtt. Intézményünk a verseny református győztesének és kísérőtanárának repülőjegyét finanszírozza minden évben. A budapesti nyertes utazását és a győztesek szállását, ellátását a Református Pedagógiai Intézet fedezi.

Május 19-én 5 kategóriában mérettettek meg a fiatalok, délelőtt a budapesti diákok 8. és 10. osztályos tanulói, míg délután a református iskolák 8. és 10. osztályos diákjai versenyeztek az impozáns fődíjért. A háromfordulós szóbelit követően a református szaktanácsadókból, idegen nyelvi lektorokból álló zsűri hozta meg a végleges döntést a nyertesekről.

A kategóriánként első hét helyezett az emléklapon és a kisebb tárgyi ajándékok mellett értékes könyvjutalomban, nyelvvizsga lehetőségekben részesültek. Az első négy helyezettet és felkészítő tanárait az Euroexam Nyelvvizsgaközpont ajándékozta meg színvonalas könyvcsomagjaival.

A díjátadóra mindkét esetben a Budapesti Református Skót Misszió kápolnájában került sor. A fődíjakat a budapesti versenyzők esetében Aaron Stevens, a skót misszió lelkésze és Moncz Anikó, a Református Pedagógiai Intézet köznevelési igazgatóhelyettese, míg a református első helyezetteknek Dr. Jankó-Badó Andrea, a Károli Junior Akadémia vezetője adta át a díjakat.

A 2022-es Jane Haining Emlékverseny győztesei kategóriánként:

  • Budapesti iskolák, 8. évfolyam: Vincze Flóra (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Ált. Isk., és Gimn.)
  • Budapesti iskolák, 10. évfolyam: Horváth Kiara (Óbudai Árpád Gimnázium)
  • Református iskolák, 8. évfolyam: Ollé Kincső Ilona (Bethlen G. Református Általános Iskola, Törökszentmiklós)
  • Református iskolák, 10. évfolyam: Péntek Péter (Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthon)
  • Határon túli: Vass Kincső (Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, Székelyudvarhely)

A verseny győztesei júniusban szállnak repülőre, hogy bejárják azokat a skóciai helyeket, ahol annak idején Miss Haining élt és tevékenykedett.