Egyetemünkre látogatott H.E.Mr. Park Chul Min koreai nagykövet

Prof. Dr. Trócsányi László rektor meghívására május 24-én először látogatott egyetemünkre H.E.Mr. Park Chul Min koreai nagykövet. Őexcellenciáját Prof. Dr. Trócsányi László rektor, Dr. habil. Horváth Géza, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja és Dr. Nagy Judit, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar nemzetközi dékánhelyettese fogadta a Károlyi-Csekonics-palotában.

Prof. Dr. Trócsányi László rektor február 19-i beiktatási beszédében is hangsúlyozta, hogy a „Károli Gáspár Református Egyetemnek olyan egyetemnek kell lennie, amely képes megtalálni a nemzeti identitás és az egyetemes közötti természetes összhangot. Úgy kell megőriznünk nemzeti identitásunkat, hogy közben legyünk nyitottak a világra, fiataljaink az egyetemi csereprogramok révén külföldi tanulási lehetőségeikkel gazdagítsák tudásukat”.

A Károli Gáspár Református Egyetem stratégiai célkitűzései között szerepel az egyetem nemzetköziesítése, amelynek egyik fontos eszköze a részképzésbeli mobilitási számok kétirányú növelése is. A nagykövet úrral létrejött találkozón többek között intézményünk már meglevő koreai kapcsolatairól, valamint a további potenciális együttműködési módokról is szó esett, különös tekintettel a Koreai Kulturális Központtal és a Koreai Kereskedelmi Kirendeltséggel való kapcsolat kiépítésének lehetőségéről.

A Magyarországi Református Egyház még 2006-ban testvérkapcsolati egyezményt írt alá a Koreai Presbiteriánus Egyházzal (PCK) annak az elősegítése céljából, hogy a dél-koreai és a magyarországi reformátusok között gyülekezeti és egyházmegyei szinten kapcsolatok jöjjenek létre.

Intézményünk koreai kapcsolatai 2010-től indultak fejlődésnek. A Koreai Köztársaság Presbiteriánus Egyháza (PROK) és a Koreai Presbiteriánus Egyház (PCK) közreműködésével intenzívebbé vált egyetemünk tudományos együttműködése Koreával, melynek eredményeként a Károli Gáspár Református Egyetem együttműködési megállapodást írt alá a Hanshin Egyetemmel 2012-ben, 2016-ban pedig megkötötték a hallgatók csereprogramjára vonatkozó kétoldalú szerződést is. 2014 óta a Handong Global Egyetemmel és a Keimyung Egyetemmel kötött további két megállapodás lehetővé teszi a hallgatók és oktatók cseréjét, a közös kutatási tevékenységekben való részvételt, tudományos konferenciák szervezését és közös publikációs lehetőségeket, valamint a partnerintézmények szervezésében létrejött szakmai programokon való részvételt.

A Nemzetközi Kreditmobilitás (Erasmus + KA 107) és a Campus Mundi Ösztöndíjprogram további lendületet adott intézményünk koreai kapcsolatainak. 2015 elején a KRE megállapodást írt alá a Koreai Köztársaság Presbiteriánus Egyházával (PROK) diplomás csereprogramról, majd 2016-ban a Baekseok Egyetemmel, 2018-ban a Dongguk Egyetemmel és 2019-ben a Soongsil Egyetemmel is létrejött keretszerződés ill. csereszerződés.

A csereprogramoknak köszönhetően eddig összesen 136 dél-koreai hallgató érkezett egyetemünkre tanulni, intézményünkből pedig 121 hallgató utazott ki Dél-Koreába, hogy tengerentúli tanulmányúton megismerkedjen a koreai kultúrával, és marandandó, életre szóló élményeket szerezzen.

A Károli Egyetem Keleti nyelvek és kultúrák alapképzésén tanuló hallgatók a japán és kínai szakirányon mintatanterv szerint kötelezően tanulnak egy másik keleti nyelvet is, melyek közül a koreai nyelv is választható. A koreai nyelvet Dr. Rev. Kim Seon Koo lelkész tanítja, aki ezen felül még szabadon választható kurzusokat is tart a koreai történelem és kultúra témakörében.

Intézményünk Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának delegációja 2017 őszén Dél-Koreában járt, ahol megerősítették a néhány éve meglévő cserekapcsolatokat, és további oktatási és kutatási együttműködési lehetőségekről tárgyaltak a keresztyén hátterű Baeksok, Handong, Keimyung és Hanshin Egyetemekkel, valamint a Szöuli Állami Egyetemmel.