Intézményünkben tett látogatást Szilágyi Áron olimpiai bajnok

Prof. Dr. Trócsányi László rektor meghívására intézményünkbe látogatott pszichológia szakon végzett alumni hallgatónk, Szilágyi Áron. A háromszoros olimpiai-, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó a Károlyi-Csekonics-palotában találkozott intézményünk vezetőjével.

Prof. Dr. Trócsányi László rektori programjának egyik kiemelt célkitűzése az egyetemi sportélet fejlesztése és támogatása. Az egyetem vezetése méltán büszke Szilágyi Áron kimagasló sportsikereire, s mindazokra a károlis sporteredményekre, melyeket hallgatóink elértek az elmúlt évek során.

A május 24-én megtartott találkozón többek között Rektor úr tájékoztatta Szilágyi Áron alumni hallgatónkat a sportfejlesztés részleteiről, a károlis sportegyesület alapításának tervéről. A sport közösségteremtő és egészségmegőrző szerepére tekintettel a rektori program kiemelt része egy olyan sportbarát egyetem megteremtése, ahol a hallgatók tanulmányaik mellett folytathatják már megkezdett sporttevékenységüket, illetve megismerkedhetnek új sportágakkal is. A Rektor úr által elindított sportágválasztó felmérés is a hallgatók valós igényeit hivatott feltérképezni. A megfelelő infrastruktúra kiépítése, az adott sporttevékenységhez szükséges felszerelések beszerzése, valamint a sportágban jártas edzők kiválasztása mind-mind olyan szakmai feladat, amely a sikeres és eredményes sportélet nélkülözhetetlen alapja. Prof. Dr. Trócsányi László rektor a fejlesztésekkel kapcsolatban számít Szilágyi Áron szakmai tanácsaira, tapasztalataira is.

Szilágyi Áron igazi példakép lehet sportoló hallgatóink előtt, hiszen életét gyerekkora óta meghatározza a sport szeretete. 2012-ben, mindössze huszonhárom éves korában lett olimpiai bajnok, amikor Londonban nagy fölénnyel győzött olasz riválisa ellen. Szilágyi Áron a londoni olimpián Magyarország első olimpiai érmét szerezte meg, a vívósportban pedig a 35. magyar olimpiai aranyat.

Szilágyi Áron ugyanabban az évben nyert felvételt egyetemünk pszichológia alapképzésére is, ahol 2017-ben diplomázott. Károlis hallgatóként nyerte második olimpiai aranyát 2016-ban, ezúttal Rio de Janeiroban. A Brazília második legnagyobb városában megtartott olimpián ráadásul zászlóvivőként vezette be a magyar delegációt a megnyitó ünnepségen. 1948 óta így ő lett az első magyar sportoló, aki zászlóvivőként nyert olimpiai aranyérmet, ráadásul olimpiai bajnoki címét is megvédte.

Hiába tolódott egy évet a tokiói olimpia a koronavírus-járvány miatt, 2021-ben Szilágyi Áron duplán is történelmet írt. Egyrészt ő lehetett az első férfi a világon, aki egyéniben háromszor is győzött kardban, másrészt a legsikeresebb magyar olimpiai sportág legeredményesebb egyéni olimpikonjává válhatott, ugyanis még a nagy elődök közül sem volt képes arra senki, hogy háromszor nyerjen egyéniben aranyérmet.

Tokió után – akkor már alumni hallgatóként – kérdeztük a Károli Magazinban 2021 őszén, hogy milyen érzés háromszoros olimpiai bajnoknak lenni: „Különleges érzés, hogy én lettem sportágunk első férfi egyéni háromszoros olimpiai bajnoka. Öt éven keresztül erre készültem, minden megmozdulásom mögött ott volt a cél. Hihetetlen, hogy összejött. Ugyanakkor nem érzem, hogy én lennék a vívás Lionel Messije. Egy srác vagyok, aki keményen dolgozott és megvalósította az álmát".

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések