Imareggelin vehettek részt munkatársaink a Károli Közösségi Napok keretében

Hitben járó egyetemi közösség építése, erősítése címmel tartott imareggelit a Prof. Dr. Siba Balázs dékánhelyettes, Dr. habil. Kiss Paszkál intézetvezető és Dr. Sarnyai Csaba Máté egyetemi docens vezetésével szerveződött imaközösség.

A karokon átívelő, ökumenikus alapon szerveződő imaközösség a hitben járó oktatói, munkatársi közösségnek ad teret és helyet, lehetőséget a közös imádkozásra, a munkahelyen történő hitélet megélésére és erősítésére.

A Károli Közösségi Napok (azaz a Tavaszi Tréninghét) Hit, tudomány és jövő címhez kapcsolódóan kínált előadásokat, szemináriumokat – ennek keretében tartotta a Károli-egyetem munkatársi közössége április 22-én, az impozáns Csekonics-teremben első imareggelijét.

Az imareggeli műfaja amerikai kezdeményezés: az Egyesült Államokban nagy hagyománya van az imareggelinek, melynek gondolata Dwight D. Eisenhower amerikai elnök és Douglas Evans Coe-tól származik, akik az imareggelin keresztül és Jézus Krisztus személyén keresztül látták megvalósíthatónak azt a közös alapot, amely a kongresszus tagjait összekötheti. Ebből alakult ki később a National Prayer Breakfast (nemzeti imareggeli) alkalom is, melyet minden év februárjának első csütörtökén Washingtonban rendeznek meg és amely meghatározó jelentőségű a diplomáciában, hiszen a fontos alkalomra rengeteg politikai, egyházi és üzleti vezető érkezik a világ több pontjáról.

A Károli Gáspár Református Egyetemen Prof. Dr. Siba Balázs dékánhelyettes kezdett évekkel ezelőtt foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy intézményünkben miként működhetne egy olyan lelki, hitbéli közösség, amely lehetőséget teremt az egyetemi munkavállalók hitének erősítésére, közös megélésére. Az így megalakult imaközösség korábban már imaséta keretében is szervezett lelki együttlétet, melynek során a résztvevők a Városligetet járták körbe, s egy-egy fánál megállva, igerészletek felolvasása mellett mindenki elmondhatta a saját imáját is. Az imaközösség közös lelki elvonulást is szervezett már, legutóbb Balatonszárszóra, ahol végül megszületett az imareggeli szervezésének ötlete is.

Dr. habil. Kiss Paszkál, az imakör egyik szervezője az imareggeli kapcsán hangsúlyozta: „nagyon sokféle imareggeli van, mi azt a formát választottuk ki, hogy egy nyitóelőadás keretében gondolatokat kapjunk – ezek egyfajta bizonyságok, hitvallások – valójában pedig egy téma átfogó megbeszélésére adnak lehetőséget. Az első, egyfajta „próba imareggelin” az Egyetemi Lelkészség mutatta be a programját, most pedig egy külföldi példát ismerhettünk meg: a Calvin College küldetésébe nyerhettünk bepillantást. Az esemény középpontjában az imádság áll, hiszen ezzel készítjük elő és ezzel zárjuk le az alkalmat. Az előadás, és az utána következő beszélgetésre a közös reggeli megfelelő alapot nyújt, oldott hangulatot teremt.”

A Csekonics-teremben összegyűlt munkatársi közösséget Prof. Dr. Balla Péter hitéleti rektorhelyettes köszöntötte, aki a Timóteushoz írt első levél néhány versével nyitotta meg az alkalmat:

Arra kérlek mindenekelőtt, hogy tartsatok könyörgéseket, imádságokat, esedezéseket és hálaadásokat minden emberért, a királyokért és minden feljebbvalóért, hogy nyugodt és csendes életet élhessünk teljes istenfélelemben és tisztességben. Ez jó és kedves a mi üdvözítő Istenünk színe előtt, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére.” (1Timóteus 2:1-4)

A kialakult asztalközösségek együtt dicsőíthették a Mennyei Atyát Káposztás Gábor egyetemi lelkész gitár-kíséretében. Az alkalom kezdő imádságát Ft. Balog Zoltán püspök mondta, majd Jeffrey P. Bouman angol nyelvű előadása következett, aki a Calvin College küldetésének, a hitélet jó gyakorlatának lehetőségeit mutatta be az összegyűlt közösségnek. Az előadás végén az asztalközösségek együtt – ki-ki a saját gondolatát hozzátéve – beszélhette meg az elhangzott témát. A reggeli végeztével a résztvevők nagy kört alakítottak és imaközösségben zárták az alkalmat.

Kiss Paszkál intézetvezető hozzátette, hogy az imareggelik tekintetében elsősorban „arra szeretnének alkalmat teremteni, hogy a közösségben megteremtsük és megélhessük együtt a lelki szükségleteinket, s ezáltal közös lelki életet építhessünk. Az eszközök ebből a szempontból változhatnak”. Az imaközösség nyitott, a Károli munkatársai közül bárki csatlakozhat, akiben felmerül az igény a lelki közösség megélésére. Amennyiben valaki csatlakozni szeretne az imaközösség alkalmaihoz, akkor kérjük, hogy Siba Balázs dékánhelyettest, Kiss Paszkál intézetvezetőt vagy Sarnyai Csaba Mátét keresse. Tematikus e-mail cím létrehozásával a Szervezők a későbbiekben még inkább szeretnék megkönnyíteni az imaközösség tagjai számára a kapcsolattartást.

Az imaközösség a következő imareggelit június 8-án, szerdán 9-11 óra között tartja. Az imareggeli előadását Prof. Dr. Fabiny Tibor, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Anglisztika Intézetének egyetemi tanára tartja majd.