Sikeresen zárult az INCHE Europe Conference 2022

2022. április 6-8. között, közel 80 fő részvételével került megrendezésre az International Network for Christian Higher Education Europe Conference 2022, amelynek egyik főszervezője és házigazdája a Károli Gáspár Református Egyetem volt. A vendégek többek között az Amerikai Egyesült Államokból, Bulgáriából, Hollandiából, Szlovákiából, Ukrajnából, Németországból, Csehországból, Litvániából, az Egyesült Királyságból, Horvátországból, Oroszországból, Romániából, Írországból és Nepálból érkeztek.

A konferenciát Prof. Dr. Balla Péter hitéleti rektorhelyettes és Dr. Shirley Roels az INCHE ügyvezető igazgatója nyitotta meg. A konferencia zárónapján Prof. Dr. Trócsányi László rektor mondott beszédet.

Az esemény fő kérdése a Közösségépítés a szétszakadt társadalmakban: kihívások a felsőoktatásban keresztyének számára volt, amelyet macro – meso – micro szinteken vizsgáltak meg a résztvevők. Az egyes szinteket Prof. Dr. Govert Buijs (Vrije Universiteit Amsterdam), Prof. Dr. József Pálfi (Partiumi Keresztény Egyetem) és Prof. Dr. Claudia Beversluis (Calvin College) vitaindító előadásai vezették fel. Az egyes előadásokat plenáris beszélgetések, kiscsoportos ülések és workshopok követték.

A konferencia végén Prof. Dr. Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora mondott köszönetet az előadóknak, a szervezőknek és a résztvevőknek, majd, mint nemrégiben hivatalba lépett rektor pár mondatban ismertette rektori programjának azon elemeit, melyek az INCHE konferencia témájával is összefüggenek. A széttöredezett társadalmak témakörében említette azon kezdeményezését, mely szerint 2022 szeptemberétől az intézmény hallgatóinak egy másik karról kurzust szükséges teljesíteniük, mert elmondása szerint fontosnak tartja, hogy a karok hallgatói megismerjék egymást, s betekintést nyerjenek egy másik kar tanulmányaiba is. Kiemelte, hogy a Károli Interdiszciplináris Akadémia létrehozásával szintén a karok közötti átjárhatóságot, a tudományterületek közötti párbeszéd előmozdítását kívánják megerősíteni. A Szegedi Tudományegyetemmel közösen Nyári Egyetem indítását is tervezik, illetve a Kárpát-medence más intézményeivel is kezdeményeznek együttműködéseket. Beszédének végén reményét fejezte ki az INCHE szervezeteivel való további gyümölcsöző együttműködésekre vonatkozóan.

Egyetemünkről Dr. Bernhardt Dóra, az Anglisztikai Intézet egyetemi adjunktusa, Prof. Dr. Sepsi Enikő, a Művészettudományi és Művészetpedagógiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, Dr. Pődör Dóra, az Anglisztika Intézet egyetemi docense és a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar oktatási dékánhelyettese, és Prof. Dr. Siba Balázs a Valláspedagógiai és Pasztorálpszichológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára adott elő.

Az ukrán-orosz háborúra reagálva a szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy támogassák a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola alapítványán keresztül az egyetem munkatársait és hallgatóit ebben a nehéz helyzetben. Pénzügyi adományainkkal mi is támogathatjuk az ügyet az alábbi számlaszámon.

Kedvezményezett neve: Kárpátaljai Magyar Felsőoktatásért és Közoktatásért Alapítvány

Számlavezető bank neve: Erste Bank

Bankszámlaszám: 1911600006-00000000-97955522

Megjegyzés: KRE adomány

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések