Állami kitüntetések nemzeti ünnepünk alkalmából

Augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Áder János államfő által adományozott elismeréseket adott át 2021. augusztus 19-én, csütörtökön a Karmelita kolostorban.

Több évtizedes lelkészi szolgálata és egyetemi oktatói tevékenysége, valamint a bibliai teológiát, az istentisztelet- és kultusztörténetet, illetve a liturgikát nagy jelentőségű művekkel és kutatási eredményekkel gazdagító tudományos és publikációs tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehetett át Prof. Dr. Pap Ferenc református lelkész, a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának dékánja, a Hittudományi Kar Újszövetségi Tanszékének egyetemi tanára.

Fotó: Miniszterelnökség

Augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmával vehették át a március 15-én nyilvánosságra hozott Kossuth- és Széchenyi-díjjal elismert kitüntetettek is az elismerést, melyek átadását akkor a koronavírus-járvány miatt halasztották augusztus 20-ra.
Az elismeréseket Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke társaságában nyújtotta át az Országház Kupolatermében.

Kossuth-díjat vehetett át Dr. Lovász Irén népdalénekes, néprajzkutató, érdemes művész, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézetének egyetemi docense Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása, a népművészet identitásmegőrző szerepe mellett a népdaléneklés lélekgyógyító és közösségformáló erejét is elhivatottan hirdető, kiemelkedő előadóművészi, kutatói és pedagógiai életműve elismeréseként.


Széchenyi-díjat vehetett át Prof. Dr. Szakály Sándor történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történettudományi Intézete Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének egyetemi tanára Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során a történettudomány területén végzett több évtizedes, kiemelkedő jelentőségű kutatói munkája, különösen hazánk 1919 és 1945 közötti történelmi eseményeinek, illetve a korszak politika- és sporttörténetének kutatásában elért eredményei elismeréseként.


Fotó: MH/Purger Tamás


Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Palkovics László innovációs és technológiai miniszter augusztus 23-án, Budapesten a Pesti Vigadóban adta át a március 15-én kitüntetett, de a koronavírus-járvány miatt akkor át nem adott állami kitüntetéseket is.

MAGYAR ÉRDEMREND tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést vehetett át Prof. Dr. Stipta István Mihály jogász, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Jogtörténeti, Jogelméleti és Egyházjogi Tanszékének egyetemi tanára a magyar, valamint az egyetemes állam- és jogtörténet kutatása területén folytatott több évtizedes, kiemelkedő tudományos, illetve oktatói munkája elismeréseként.


MAGYAR ÉRDEMREND lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést vehetett át Dr. Szuchy Róbert jogász, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánhelyettese, a Kereskedelmi Jogi és Pénzügyi Jogi Tanszék tanszékvezető-helyettese, habilitált egyetemi docens a jogtudomány területén folytatott kutatói és oktatói munkája, valamint magas színvonalú ügyvédi tevékenysége elismeréseként.

 

A Károli Gáspár Református Egyetem oktatóinak, dolgozóinak, hallgatóinak nevében tisztelettel köszöntöm a kitüntetésben részesített oktatóinkat és őszinte örömmel gratulálok a kitüntetéseikhez. Életükre, munkájukra Isten gazdag áldását kérem.

Dr. habil. Czine Ágnes
rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes