Szilágyi Áron ismét megvédte olimpiai bajnoki címét!

Szilágyi Áron, Egyetemünk végzett pszichológia szakos hallgatója rendkívül magabiztos vívással, szinte hibátlan teljesítménnyel legyőzte a férfi kard egyéni döntőjében az olasz Luigi Samelét, ezzel másodszor is megvédte olimpiai bajnoki címét a tokiói olimpián!

A győzelemmel duplán is történelmet írhatott. Egyrészt ő lehetett az első férfi a világon, aki egyéniben háromszor is győzött kardban, másrészt a legsikeresebb magyar olimpiai sportág legeredményesebb egyéni olimpikonjává válhatott, ugyanis még a nagy elődök közül sem volt képes arra senki, hogy háromszor nyerjen egyéniben aranyérmet.

 

Ezúton gratulálunk Áronnak az elért eredményhez!

A győzelem pillanatai az alábbi videóban visszanézhetők:

 

A kard egyéni azon kevés versenyszám közé tartozik, amely eddig minden nyári olimpia programján szerepelt. Toronymagasan a magyar vívók teljesítettek benne a legjobban, hiszen az eddigi 28 aranyéremből 14-et szereztek meg. Nem sok versenyzőnek adatott meg a címvédés, a mieink közül eddig Fuchs Jenőnek (1908, 1912), Kárpáti Rudolfnak (1956, 1960) és Szilágyi Áronnak sikerült, rajtuk kívül ugyanez a szovjet Viktor Krovopuszkovnak (1976, 1980) és a francia Jean-Francois Lamournak (1984, 1988) jött még össze. Közülük utóbbinak volt esélye harmadszor is győzni, ám 1992-ben, az elődöntőben az olasz Marco Marin jobbnak bizonyult nála, s meg kellett elégednie a bronzéremmel. (forrás: nemzetisport.hu)

 

Fotó: Mirkó István