75 éves Egyetemünk professor emeritusa, Prof. Dr. Kun Miklós

Július 11-én ünnepelte 75. születésnapját Egyetemünk professor emeritusa, Kun Miklós Széchenyi-díjas magyar történész. Professzor Úr 2003 óta tanít Egyetemünkön, 2005-ben a vezetésével jött létre a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézete, mely új történeti tudományágat teremtett a hazai történetírásban. Az intézet ma az Egyház és Társadalom Kutatóintézeten belül működik.

Kun Miklós a 19–20. századi egyetemes történelem témakörében 1969-től folyamatosan tanít, ezen belül pedig különös figyelmet fordítva Oroszország és a Szovjetunió történetére. Oktatási tevékenysége során a klasszikus történeti források mellett az általa készített „oral history” módszerén alapuló riportokra, dokumentumfilmekre és a külföldi archívumokban őrzött fotóanyagokra is nagy hangsúlyt fektet. Ezek mellett számtalan vendégelőadást tartott külföldi egyetemeken, konferenciákon, valamint részt vett a Terror Háza Múzeum létrehozásában is. Professzor úr sok éve dolgozik a dokumentumfilm műfajában, filmjeit külföldön is vetítették, jelenleg is saját műsora van az M5 csatornán Rejtélyes XX. század címmel.

Kun Miklós 1999-ben Széchenyi professzori ösztöndíjban részesült, 2002-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét és 2011-ben pedig Széchenyi-díjjal ismerték el munkáját.

Professzor urat születésnapja alkalmából Dr. habil. Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes asszony köszöntötte Egyetemünk közössége nevében:

 

 

Borítókép forrása: hirado.hu