Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs versenyt rendezett a TFK

Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs versenyt rendezett a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara a magyarországi és a Kárpát-medencei felsőoktatási intézmények hallgatói számára. Az – Egyetemünk által első alkalommal megrendezett – országos verseny szervezésével intézményünk célja a kultúra- és hagyományápolás, emellett Kányádi Sándor eszmei hagyatékának megőrzése volt.

A versmondó verseny résztvevői kötelező versként Kányádi Sándor Volna még vagy az Örmény sírkövek című versei közül szavalták el az egyiket, valamint szabadon választott versként egy 20. vagy 21. századi magyar költő versét adták elő.

A versillusztrációs verseny résztvevői egy szabadon választott Kányádi-verset illusztrálhattak, melyet az előre meghatározott paramétereknek megfelelően, a megadott határidőig kellett eljuttatniuk a zsűri számára.

A verseny védnöke Havas Judit Radnóti- és Pilinszky-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett előadóművész.

A versenyt Dr. habil. Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes asszony nyitotta meg. Köszöntő beszéde itt olvasható.

Az első alkalommal megrendezett versmondó és versillusztrációs verseny létrehozásáról és lebonyolításáról számos elismerő szóval emlékeztek meg a résztvevők, és a versenyzőket delegáló felsőoktatási intézmények képviselői is. Az alábbi köszönőlevél szerzője Dr. Sonkodi Rita DLA, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Tanítóképző Tanszékének egyetemi adjuktusa, levelét az alábbiakban közöljük:

 

Tisztelt Rektorhelyettes Asszony, Dékán Úr, Dékánhelyettes Asszony, Emléket sose felejtő Család, Művésznő, Tisztelt Szervező Bizottság, Kedves Kollégák!

„A szavakat sem elég megőrizni, a vetőmagra is kell mindig gondolni. Bizonyára ezért próbálok verseket írni. Szavakat csíráztatni." (Kányádi Sándor)

Kányádi Sándor szavai méltón tükrözik az Önök nagyszerű és nemes törekvését. Csodás gondolat volt ebben az "online életünkben" egy ilyen versmondó és versillusztrációs verseny létrehozása.

Bevallom, igen sok motivációs levélben próbáltam hatni hallgatóimra. Páratlan lehetőség nyílik meg számukra. Újra élni a vers adta esszenciális élményt és színben-formában kifejezni ezt - még nagyobb örömöt okoz. Közel 80 pályamű született meg, nehéz volt kiválasztani az 5 alkotást, amivel a Szegedi Tanítóképző pályázhatott.

Tisztelettel és köszönettel tartozunk a verseny megszervezéséért mindenkinek: az ötletgazdától a családon át a támogatókon és a szervezőkön keresztül az Egyetem vezetésének is, hogy a tragikus esemény nyomán egy ilyen emlékőrző és hagyományteremtő kezdeményezést hívtak életre. Mindezt a veszélyhelyzet kellős közepén.

Közel 20 éve tanítok a Szegedi Tanítóképzőben művésztanárként. Egyházi festészetem mellett boldogan tanítom diákjaimat. Tőlük bőségesen kapok jutalmazó szavakat, de őszintén bevallom, az Önök figyelmes Emléklapja és ajándéka nagy meglepetést és örömöt okozott. Kedvenc Szépművészeti Múzeumom igényes ajándékai tükrözik a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának szellemiségét és igényességét.

Gratulálok a magasszintű szervezéshez, lebonyolításhoz és a kitüntető figyelmességet hálásan köszönöm. Örömmel és kíváncsian várjuk tanítványaimmal a jövőben megrendezendő versenyeiket.

Munkájukhoz további töretlen lelkesedést, a jóba vetett hitet és egészséget kívánok!

 

Indexkép forrása: MTI/Czimbal Gyula

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések