Kültéri kiállítás emlékeztet a szovjet fogságba került honfitársainkra

A pokol bugyrai… „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban sorsokban elbeszélve című kültéri kiállítás nyílt június 19-én, a független Magyarország napja, nemzeti emléknap alkalmából. A kiállítás megnyitásának dátuma egyben emlékeztet arra is, hogy harminc éve, 1991. június 19-én az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Dr. Bognár Zalán, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történettudományi Intézet Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának elnöke.

Dr. Bognár Zalán arra emlékeztetett, hogy mintegy 1 millió honfitársunk került szovjet fogságba, kétharmaduk katonaként és mintegy 330 ezren ártatlan civilként, s így „a kiállítás azért született, hogy megszüntesse a ránk kényszerített amnéziát és egyúttal fejet hajtson az ártatlanul fogságba vetett és Szovjetunióba kényszermunkára deportált édesanyák, édesapák előtt”.
 
A kiállítás fényképeken, plakátokon, visszaemlékezéseken és túlélőktől származó tárgyakon keresztül mutatja be Magyarország második világháborús végnapjait, a kényszermunkára elhurcoltak keserves mindennapjait, és a hazatérés keserédes pillanatait.

A Magyar Nemzeti Múzeum újonnan megnyílt kiállítóhelyén mobiltelefonos applikáció, multimédiás alkalmazások, múzeumpedagógiai foglalkozások segítik a különböző korú látogatókat abban, hogy átérezzék a "malenkij robotra" elhurcolt százezrek kilátástalan helyzetét.

A kiállítás egyénileg és csoportosan is látogatható, viszont mindkét esetben regisztrációhoz kötött. A regisztrációval kapcsolatban bővebb információ itt olvasható.




Fotó: mnm.hu/Málenkij Robot Emlékhely