Isten a XXI. században

Vajon hol van Isten? S ha van, hogyan lehet ábrázolni? Lehet-e egyáltalán? Az ezeréves vita kérdései a XXI. században is élnek, talán jobban, mint bármikor korábban. Keressük Istent, mindenben, s megpróbáljuk ábrázolni. Legalább egy kis képet a hatalmas és megfoghatatlan Isten egy piciny darabkájáról, legalább egy apró morzsáját az igazságnak.

A KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézetén belül tevékenykedő RefCOO 2019-ben kiírt fotópályázata során arra volt kíváncsi, hogy századunk embere hol keresi Istent a látható világban. A beérkezett művek nemcsak kivitelezésükben voltak sokszínűek: 334 fotó született vidéken és nagyvárosban, indusztriális képek, makró- és természetfotók, klasszikus és modern sajtófotók. A legfiatalabb alkotó 11, míg a legidősebb 80 éves volt.


A fotográfusok a pillanatot próbálják megragadni. Olyan pillanatokat, amelyek történeteket mesélnek el, továbbgondolásra késztetnek, asszociációra nyitnak ablakot. Legfeljebb a cím orientál egy kicsit, hogy a művészben milyen gondolatok ébredtek. De ez sem mindig fontos.

A kereső, vagy egyenesen ateista ember szeme elől könnyen eltakarhatja Istent a napjainkra – is – oly jellemző anyag-ias-ság, a forma, mint külső tulajdonság káprázata. És akkor már nincs is Isten. Tehát nincs is mit ábrázolni.

A hívő ember számára Isten ott van mindenben és mindenhol.

Ábrázolása azonban mégsem magától értetődő. Egy szikla a Dolomitokból, egy vezetékek övezte templom, egy fénypászma a borús domboldalon lehet csupán egy szikla, egy épület, néhány kábel, egy domb csupán. De meg lehet bennük látni Istent is. Sőt, a szikla, a templom, a vezeték, a domb maga Isten. Mindannyian ugyanazt nézzük és mégis mindannyian mást látunk. Ez gazdagság. Isten áldása. S ha érezzük Isten áldását, akkor megláttuk magunkban is Istent.

Épp ez a célja az „Isten a XXI. században” című online fotókiállításnak, melynek főoldalán egy nagy mozaikon mind a 300 beküldött kép látható, az alkotók 11 évestől 80 évesig minden korosztályt és társadalmi csoportot képviselnek. A 300 kép közül 26 fotográfiát tekinthet meg önállóan is a látogató.



A műalkotások némelyikéhez egyperces videók tartoznak, amelyekben Balog Zoltán, Bagdy Emőke, Berkesi Judit, Csorba „Lóci” Lóránt, Horváth „JumoDaddy” Gáspár Nádasdy Ádám, Gundel Takács Gábor és Vecsei H. Miklós osztotta meg gondolatait a számukra kedves kép kapcsán.

A 26 fotó a Károli Gáspár Református Egyetem RefCOO Kutatóműhelye fotópályázatának győztes alkotásai, a zsűrit Békési Sándor, Füle Tamás és Haris László alkotta. A képek nagyíthatóak, és művészetelméleti szempontból csoportosítva is elérhetők szakmai kommentárral kiegészítve. A járványhelyzet alakulásának függvényében az online kiállítás (www.i21sz.hu) remélhetőleg offline is elérhetővé válik majd.

A kiállítás nagy gyönyörűség az Istent látó embereknek és nagy segítség azoknak, akik most tanulnak meg nem csak nézni, de látni.
 


Forrás: szemlélek.net