Egyetemünk támogatásával valósult meg a Jane Haining Angol Nyelvi Emlékverseny

A járvány miatt a tervezettnél ugyan későbbi időpontban, több csoportban, de személyes jelenlét mellett került idén is megrendezésre a Jane Haining Angol Nyelvi Emlékverseny. A Református Pedagógiai Intézet (RPI) és a budapesti Vörösmarty Mihály Általános Iskola közös szervezésében megvalósuló versenyen az általános iskola 8. osztályába járó gyermekek vehetnek részt. Az esemény a budapesti zsidó gyermekek és családjuk bújtatásáért mártírhalát halt skót misszionárius nevelőnő, Jane Haining (1897-1944) emléke előtt tiszteleg.  

A budapesti állami iskolák kategóriájának győztese, Székely Lili (Bp. II. kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium), valamint a református iskolák kategóriájának győztese, Luka Rebeka Eszter (Litéri Református Általános Iskola) egy-egy skóciai utazást nyertek a KRE és az RPI felajánlása jóvoltából.  Az utazásra a tervek szerint 2022-ben, a jövő évi győztesekkel közösen kerülhet majd sor.

A díjátadón Egyetemünket Prof. Dr. Kurucz György fejlesztési rektorhelyettes képviselte.

 

 

Ms. Jane Haining, a Skóciából származó angolszász nevelőnő 1938-tól haláláig a budapesti Skót Misszió (épületében ma a VI. kerületi Vörösmarty Mihály Általános Iskola működik) iskolájának volt a vezetője. Az 1940-es évek elején bújtatta és menekítette a zsidó tanítványait és azok családját, tettéért 1944 áprilisában a németek Auschwitzba hurcolták, ahol mártírhalált halt. Jane Haining nemes emberi magatartásának állít emléket a verseny, amelyet a Református Pedagógiai Intézet a Budapest VI. kerületi Vörösmarty Mihály Általános Iskolával közösen rendez meg.

További érdekesség, hogy róla nevezték el a pesti alsó rakpart egyik szakaszát.

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések