Lépjen be a Károlyi-Csekonics palotába!

A Károli Gáspár Református Egyetem összesen több mint 8.200 hallgatója hagyományos oktatási rendben kezdte meg a 2020/2021-es tanév első félévét, így a 2020. szeptember 1-jén átadott legújabb egyetemi épületünk, a Károlyi-Csekonics palotaegyüttes tantermeit és közösségi tereit is birtokban vehették a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatói.

Az intézménynek nagy segítséget nyújtott a járványügyi készültség idején a nemrégiben átadott épületegyüttes, hiszen 200 fős konferenciaterem, 120 fős és két további, kisebb befogadóképességű előadó, valamint 25 szemináriumi terem segített betartani a járványügyi előírásokat.

Bár 2020. november 9-től Egyetemünk távolléti oktatásra állt át, a Károlyi-Csekonics palota nem maradt üresen, ugyanis a Dékáni Hivatal a Múzeum utcára néző egykori főúri rezidenciában működik. Ebben az épületszárnyban kapott helyet a rendezvényhelyszínekre is alkalmas impozáns hall, a bálterem, az ebédlő és a szivarszoba. Legutóbb, 2020. november 18-19-én, az online intézményi akkreditációs eljárásnak adott otthont többek között a történelmi ebédlő is.

A 2017. év végén kezdődött felújítási munkák során a kivitelezők a palotaegyüttes Múzeum utca felőli szárnyában az eredeti állapot visszaállítására törekedtek. Ezzel szemben a Reviczky utcai épületrésznek szinte csak az utcai homlokzatát őrizték meg a felújításkor. Az eredetileg kocsiszínnek, illetve a kiszolgálószemélyzetnek helyet adó épületszárny eredeti formáját a korábbi átépítések miatt nem tudták visszaállítani, így ezt az épületet a felújítás eredményeképpen egy rendkívül korszerű oktatási épületté alakították.

A gyönyörűen felújított műemlékvédelmi épületegyüttesről készített Jaksa Bálint és Kriston Csaba kisfilmet, melynek segítségével körbejárhatjuk a felújított, átépített Károlyi-Csekonics palotát.

A TV2 Innovátor című műsora a felújítás nehézségeiről, érdekességeiről, szépségeiről készített riportot 2020. november 22-i adásában, a műsor Károlyi-Csekonics palotáról szóló részlete itt tekinthető meg: