Elhunyt Péter Katalin

A Károli Gáspár Református Egyetem oktatói mély megrendüléssel veszik tudomásul, hogy Péter Katalin, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének professzor emeritusa, a 16-17. századi magyar protestáns hagyományok meghatározó kutatója 2020. február 2-án, életének 84. évében elhunyt.

Péter Katalin 1959-ben szerzett diplomát a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Ezt követően haláláig a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa volt, tanított az ELTE-n és a CEU-n. A 17. századi magyar történelem és az Erdélyi Fejedelemség változó viszonyainak kiemelkedő kutatója volt, s számos alapvető forrás közreadása fűződik a nevéhez. Művei arról is tanúskodnak, hogy a mindennapi élet apró részletei sem kerülték el figyelmét.

A korszak és a református egyháztörténet különleges alakjairól, így Lorántffy Zsuzsannáról is meghatározó jelentőségű tanulmányokat írt. Sárospatak történetének egy életen át odaadó és értő kutatója volt. Több évtizedes munkakapcsolat és személyes barátság fűzte egyetemünk első rektorához, Benda Kálmánhoz. Nyugodjék békében!

Forrás: mta.hu

Következő események


Galéria

Galéria

 

Tudomány, kutatás

Névjegy

Névjegy

 

Napi biztatás

Blog

Károli Gáspár Református Egyetem – Blog

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Szakirányú továbbképzések

Youtube