Tragikus tűz volt a Ráday Kollégiumban

Kiégett a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday utcai kollégiumának épülete január 23-án. A tűzoltók emberfeletti erőfeszítéseinek köszönhetően a tüzet sikerült megfékezni, a hallgatók közül senki nem sérült meg. A tűzben elhunyt egy 47 éves veszprémi férfi, aki vendégként tartózkodott az épületben.

A református kollégiumban 165 hallgató lakott, többek közt Egyetemünk hallgatói is, akiknek személyes tárgyai (könyvek, ruhák, cipők, telefonok) vesztek oda a tűzben. Az Egyetem felfüggesztette a vizsgaidőszakot a Hittudományi Karon, hazaküldte a hallgatókat, valamint kétmillió forint gyorssegélyt különített el a kollégium lakóinak. A beszámolók szerint sok lakó csupán egy-egy papucsban hagyta el az épületet, számukra már az éjszaka és a másnap délelőtt folyamán számos felajánlás érkezett. Az Egyetem Hallgatói Önkormányzata azonnal megkezdte az adománygyűjtést, amit később a Magyar Református Szeretetszolgálat folytatott. Valaki abban ajánlotta fel a segítségét, hogy sérült technikai eszközökről lementi a még használható adatokat.

Az adománygyűjtéshez csatlakozott a HÖOK (a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói önkormányzatainak érdekképviseleti, civil szervezete) is: a központi szervezet a ruhaadományok eljuttatásán kívül a hazai felsőoktatási intézmények hallgatói vezetőivel is felvette a kapcsolatot, így egy országos összefogás alakult ki a ráday-s hallgatók megsegítésére. Számos intézmény szálláshellyel, ruha- és könyvadománnyal is támogatta a tűz károsultjait.

Január 31-ig a tűzkárosult diákok megsegítésére nyitott számlára összesen 33 millió forint gyűlt össze, a befolyt összeget teljes egészében kiutalja az Egyetem az egyetemisták részére. Mind a 165 diák egységesen 200 ezer forint segélyt kap február elején. A leégett Ráday Kollégium diákjainak az épületkomplexum tulajdonosa, a Dunamelléki Református Egyházkerület visszafizeti a teljes januári kollégiumi díjat, valamint a beköltözéskor letett kaució összegét. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat döntése alapján a Károli Gáspár Református Egyetemen tanuló tűzkárosult, ösztöndíjas diákokat további 50 ezer forint rendkívüli szociális támogatással segíti az egyetem.

Február 4-én, hétfőn beköltözhettek a leégett Ráday Kollégium lakói új szálláshelyeikre. A ráday-s hallgatók mindegyike kapott új szálláshelyet – a többi közt – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az ELTE, a Szent István Egyetem, a Milestone Budapest SOTE, Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem kollégiumai fogadták be a diákokat.

A tervek szerint február 18-án folytatódik a tanítás a Hittudományi Kar épületében, addigra sikerül az oktatási helyiségeket megfelelő állapotba hozni. A tantermeket és a tanári szobákat a koromtalanítás, illetve a festés után februárban újra birtokba vehetik a hallgatók és az oktatóik. A Török Pál kari könyvtár állományának a IX. kerületi önkormányzat ajánlott fel új helyet a Hittudományi Karhoz közeli Bakáts téren.

Február 1-jén rendkívüli sajtótájékoztató keretein belül Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya elmondta, hogy a tűzeset szándékos gyújtogatás következménye, az ügyben három budapesti fiatalt gyanúsítottként hallgattak ki közveszélyokozás miatt.

Ha Ön is szeretné támogatni a tűz károsultjait, az alábbi módon teheti meg:

Kérjük, hogy a tárgyi adományokat a Magyar Református Szeretetszolgálathoz juttassák el. Több ruhaadományra már nincs szükség az elmúlt napok rengeteg felajánlásának köszönhetően, azonban laptop- és telefonfelajánlást a Magyar Református Szeretetszolgálat továbbra is vár. Koordinátor: Simon Annamária, a szeretetszolgálat munkatársa. Telefon: +36307380025. e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A Dunamelléki Református Egyházkerület bankszámlaszámot nyitott, amelyen keresztül bárki támogathatja az áldozat árván maradt négy gyermekét és édesanyjukat.
Magyarországi Református Egyház
11100104-19024048-40000004
A közlemény rovatba, kérjük, írják be: „tűz”

Aki a hallgatókat szeretné támogatni, kérjük, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem bankszámlájára utalja adományát.
Károli Gáspár Református Egyetem
11705008-20492223
Kérjük, a közlemény rovatban tüntessék fel, hogy „tűzeset".

 

A tűzesettel kapcsolatos hivatalos sajtóközlemények az alábbi oldalon érhetők el.

képek forrása: Füle Tamás

 

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések