Ünnepélyes istentisztelet és megemlékezés

Hálaadó istentisztelet és megemlékezés Egyetemünk alapításának 25. évfordulója alkalmából.

Reménység, út, közösség – ezek a huszonötödik zsoltár kulcsszavai, amelyekkel részben a Károli-egyetem negyedszázados történelme is összefoglalható. Erre tett kísérletet október 24-én, a Károli Közösségi Napokat nyitó áhítatában Prof. Dr. Balla Péter, egyetemünk rektora. Mint mondta: az elmúlt két és fél évtizedre, valamint az intézmény előtt álló útra egyaránt azzal a reménységgel tekinthetünk, hogy a növekedést ellenszélben vagy éppen támogató légkörben egyaránt Isten adja az ő kegyelméből. Ő adja az utat is, amelyet egy-egy ember vagy közösség vele együtt bejár. Isten tanít minket az ő útjaira – ez egy egyetem életében különösen fontos tapasztalat. Aki Istenre tekint, azt ő megmenti a csapdáktól – mi sokszor sikertelenül próbáljuk kikerülni a buktatókat, mert elfeledkezünk arról, hogy felfelé tekintsünk. – A tréninghéten közösséget gyakorlunk volt és jelenlegi oktatók és hallgatók egyaránt, azzal a reménységgel, hogy a következő évtizedekben is közösségben járhatjuk az utunkat – fogalmazott Balla Péter.

Rektor Úr igehirdetését követően ünnepélyes keretek között emlékeztünk meg Egyetemünk alapításáról. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével néhai Főtiszteletű dr. Hegedűs Loránt püspök úrnak, Egyetemünk alapítójának özvegye is, akinek Rektor úr köszönetképpen egy virágcsokrot nyújtott át.

 

Az alapításhoz kötődő emlékeit, gondolatait osztotta meg velünk Prof. Dr. Magay Tamás, az Angol Nyelvi Tanszék alapító tanára. A református egyetem egyre népszerűbb a felvételizők körében: széles képzési kínálata mellett a károlis közösségi élet is sokaknak érv az idejelentkezés mellett. Az egyetem nagy családja a Károlin nem csak metafora: az 1993-ban a nulláról induló intézményben előfordult, hogy az alapító püspök felesége, Hegedűs Lorántné takarított egy vendégprofesszor érkezése előtt, és eleinte az egyetemi vezetőknek nemhogy irodájuk, de még íróasztaluk sem volt – idézte fel Magay Tamás az ünnepi alkalmon. Ma már nehéz elképzelni azt is, hogy a hőskorszakban a Reviczky utcai épület második emeletén az újrainduló Lónyay Utcai Református Gimnázium, az elsőn pedig Egyetemünk Bölcsészettudományi Kara élte mindennapjait. A református egyetemmel több évszázados álom valósult meg, hála az alapítók, köztük Hegedűs Loránt püspök áldozatos munkájának – emelte ki Magay Tamás.

Hozzátette: a rendszerváltozás után újrainduló református oktatási intézmények az ideológiai zártság helyett a végtelenre nyitottak ablakot.
Ezt persze nem fogadta osztatlan öröm és támogatás a rendszerváltozás utáni társadalomban – idézte fel Huszár Pál, a Zsinat világi elnöke, és hozzáfűzte: az eredmények a legjobb reklám, a Károli pedig ma a legnépszerűbb magyar egyetemek egyike.

Ezt követően Gér András zsinati tanácsos, károlis alumnus tartott köszöntő beszédet az egybegyűlteknek. A zsinati tanácsos háromszoros Károli-alumnus: a Bölcsészettudományi Karon történelem alapszakon, a Hittudományi Karon református teológusként, az Állam- és Jogtudományi Karon pedig külügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakon végzett. Utóbbi – mint mondta – kézzelfogható szakmát adott, előbbi kettő pedig alapjaiban formálta a gondolkodását. – Elhívásom volt a teológiára, és rajongtam a történelemért is. Olyan egyetemet kerestem, ahol mindkét szakot megtalálom: ez volt a Károli – emlékezett vissza Gér András.

 

Fotó: Kalocsai Richárd, reformatus.hu

A cikk forrásaként a Reformátusok Lapja LXII. évfolyam, 44. szám (2018. november 4.) szolgált.