Fél év Leuvenben

Harmadéves, néderlandisztika szakos hallgatóként kihagyhatatlan lehetőségnek kínálkozott kipróbálni nyelvtudásomat élő kontextusban, illetve szakmai ismereteimnek bővítése a célországok egyikében. Erasmus tanulmányaimat Belgiumban, a KU Leuven cserediákjaként töltöttem Campus Mundi ösztöndíjjal, mely nem kis meglepetésemre és örömömre szinte teljesen lefedte minden kiadásomat a tanulmányút során. Ezáltal lehetőség nyílt arra, hogy a tanulmányokra való időfordítás mellett közelebbről megismerkedhessek a flamand „életérzéssel" és a Loyola kollégium lakóival, nézőpontjukkal, történeteikkel, s nem utolsó sorban – nyelveikkel.

A következő beszámoló legfőképp azok számára lehet hasznos, akik esetleg a KU Leuven hallgatóiként tervezik Erasmus tanulmányaikat teljesíteni.

A Brüsszeltől nem messze fekvő Leuven kétség kívül nagyszerű egyetemi város, ideális Erasmus tanulmányiúticél, illetve a teljes képzések is rendkívül kecsegtetők. Méretéből adódóan (a város átmérője mindössze 3 km) minden kényelmesen megközelíthető gyalogosan is, illetve az utazási lehetőségek is mind adottak. Hollandiához hasonlóan Belgiumban is hódít a biciklis őrület, azonban - a biciklizők grimaszaiból ítélve - a macskaköves utakon a régi vasvázas járgányokon nem lehet nagy élmény a közlekedés.

Maga az egyetem abszolút hallgatóbarát, a koordinátori ügyintézés pedig gyors, barátságos és felettébb segítőkész. Arra minden esetre érdemes felkészülni, hogy a vizsgakövetelmények jóval szigorúbbak az itthon megszokottnál, a vizsgaidőszak tehát egy kissé húzós, de nem teljesíthetetlen. Külföldi diákok számára a PECS kurzusok széles választéka vár felvételre, melyek többsége 6 ECTS kredit értékű, így mindössze négy tárgy elvégzésével kényelmesen teljesíthető is a Campus Mundi ösztöndíj 20 kredites követelménye. A kurzusok többsége angol nyelvű, de a közeli Instituut voor Levende Talen számos nyelven kínál különböző szintű nyelvkurzusokat a beszélni vágyók számára.

Mégis, a nyelvgyakorlás legideálisabb helyszíne számomra a kollégium volt, ahová a világ minden tájáról gyűltünk össze, hogy hosszabb-rövidebb ideig együtt éljünk, s tanuljunk egymástól. Nagyszerű barátságok születettek, történetek hallgattattak meg és számos élmény került megélésre ezen a helyen. Külön hálás vagyok a lehetőségért, hogy egy nemzetközi kollégiumban próbálhattam ki alkalmazkodó képességemet és fejleszthettem megértésemet, s elfogadásomat a kulturális különbségek tiszteletének jegyében.

Lakhatást a KU Leuven hallgatóinak számára egyébként nem nehéz intézni, több kollégium és rengeteg kiadó lakás várja az új lakókat, kollégiumi szobát már 185 euróért is lehet bérelni. A város pedig tele van harsogó KAMER TE HUUR (szoba kiadó) táblákkal még a szemeszter kezdetekor is.

Bár a mindennapi élet tagadhatatlanul drágább egy kevéssel, mint az otthoni, a Campus Mundi ösztöndíj nyerteseinek nem jelenthet problémát költségvetésüket megtervezni, hacsak nem akar valaki európai körútra menni tanulmányútja alatt. Ez esetben érdemes még a kiutazás előtt spórolni egy keveset, vagy odakint diákmunkát keresni. Az egyetemen egyébként rengeteg lehetőséget kínálkozik a dolgozni vágyó diákok számára.

Az ölembe hullott szabadságnak köszönhetően sikerült időt szakítani egy kevés utazásra, múzeumok és kulturális létesítmények látogatására, illetve arra is, hogy felfedezzem Leuven eldugott szegleteit. A város határától pár perc sétára, az egyébként teljesen sík vidék egy aprócska völgyében található a Bereklauw, mely a rendezett káosz gyönyörű allegóriája.

A közösséget többségében művészek és világjárók alkotják, a többségük lakókocsiban él, esetleg felépíti saját lakhelyét a területen, de a legtöbben átutazóban pihennek meg itt. A poszt fogyasztói társadalom tagjai teljesen önfenntartó életet élnek, a Leuvenből érkező „szemetet” pedig újrahasznosítják ilyen vagy olyan módon. Bár első ránézésnek kaotikusnak tűnik a hely, ha egy kicsit odafigyel az ember, rájön, hogy e káosz valójában jól átgondolt, logikusan felépülő rendszert alkot, melyben mindennek és mindenkinek megvan a maga helye. Folyamatosan megrendezésre kerülő koncertek, workshopok és fesztiválok közt a Bereklauw igazi alkotói tér, ahol minden kedves érdeklődőt szeretettel fogadnak, akár fűszernövények termesztése, állattartás, vagy művészeti alkotások és technikák iránt érdeklődik valaki.

A Campus Mundi ösztöndíjjal tehát kihagyhatatlan lehetőség adódott rá, hogy kipróbáljam magam tanulmányaim valós kontextusában is és új világokat fedezzek fel, mely tapasztalatok mind szakmailag, mind individuálisan hatalmas fejlődést eredményeztek és bizonyosan hasznos tapasztalatként szolgálnak majd a továbbiakban is.

Köszönöm Campus Mundi!

Csombordi Rebeka

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések