A kommunizmus áldozataira emlékeztünk
Imádság krízisben
Magyar hősök
Méltatlanul háttérbe szorított lelkészek
28 éves a Károli
Dr. habil. Czine Ágnes folytatja a megkezdett munkát
A tehetséggondozás a lehetőségek megadása
Istennek tetsző böjt
Felhívás Kárpát-medencei fiatal magyar kutatók konferenciájára
 Lépjen be a Károlyi-Csekonics palotába!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


A kommunizmus áldozataira emlékeztünk

2021. február 25-26. között tartott kétnapos online konferenciát a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Miskolci Egyetem „Közösség és egyén – a szovjet fogságba hurcoltak kontextusában" címmel, így emlékezve a kommunista diktatúrák áldozataira. A rendszerváltásig tabuként kezelt témában még rengeteg kutatási anyag, feltárásra váró részlet van, ennek egyik legújabb mérföldköve volt az online konferencia, ahol bemutatták a legfrissebb kutatási eredményeket is. A nagy érdeklődésre való tekintettel a konferenciát mindkét napon élőben lehetett követni a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának YouTube oldalán, illetve az előadások utólag is visszanézhetők az alábbi linkeken:

Bővebben ...

Imádság krízisben - VI. Protestáns Cigánymissziós Konferencia

A baptista, evangélikus, metodista, pünkösdi és református egyházak közös szervezésében és szolgálatában kerül megrendezésre a VI. Protestáns Cigánymissziós Fórum, melynek címe és témája az Imádság krízisben. A március 6-án, 10 órakor kezdődő online konferencia a Római levél 15,30 alapján az ima jelentőségét állítja középpontba:

Bővebben ...

Magyar hősök

A Magyar hősök – Elfeledett életutak a 20. századból alcímmel megjelent ismeretterjesztő kiadvány hatvan ismert vagy éppen elfeledett, hősies életutat mutat be a kommunista diktatúra időszakából.

Bővebben ...

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000. június 13-án elfogadott határozata szerint 2001 óta minden év február 25-én emlékezünk meg a kommunizmus áldozatairól.

Bővebben ...

Méltatlanul háttérbe szorított lelkészek - új kötet és podcast jelent meg a témában

Február 25-én a kommunizmus áldozataira, köztük a református egyház meghurcolt tagjaira – lelkészekre, presbiterekre, hívekre – is emlékezünk. Ismert tény, hogy a keresztény felekezetek a berendezkedő kommunista hatalom célkeresztjében álltak, de arról már kevesebbet tudunk, hogy a Rákosi-diktatúra milyen manipulációval érvényesítette érdekeit az egyházakon belül.

Bővebben ...

28 éves a Károli

A Magyarországi Református Egyház Zsinata 1993. február 24-i ülésén döntött a Károli Gáspár Református Egyetem megalapításáról.
Az Egyetem 28. „születésnapja” alkalmából arra kértük Intézményünk néhány oktatóját, hogy az évforduló kapcsán emlékezzenek vissza a Károli kezdeti éveire az alábbi kérdésekre válaszolva:

Bővebben ...

Dr. habil. Czine Ágnes folytatja a megkezdett munkát

A Károli Gáspár Református Egyetem 2021. február 22-i szenátusi ülésén a Magyarországi Református Egyház Zsinatának előterjesztésére és kérésére a Szenátus egyhangúlag támogatta és megbízta Dr. habil. Czine Ágnes oktatási rektorhelyettest a rektori feladatok ellátásának folytatásával. A kinevezésről szóló 39/2021. (II.22.) sz. szenátusi határozat 2021. február 23. napján lépett hatályba. 

Bővebben ...

A tehetséggondozás a lehetőségek megadása

A tehetség kibontakozásához fontos, hogy a diák minél több oldalról megtapasztalhassa mindazt, ami benne rejlik, és mindezt bibliai üzenet is gazdagíthassa – vallják a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karán.

Bővebben ...

Istennek tetsző böjt

„A böjt időszakának azonban van egy másik rendeltetése is: készülődünk arra, hogy újból lássuk, átéljük Krisztus szenvedéseit, kereszthalálát. Ha az Úr hűséges példáját hittel tudjuk végigkövetni és átélni, akkor lehet csak reménységünk arra, hogy ugyan csak por és hamu vagyunk, de a húsvéti feltámadás által a mi életünk nem áll majd meg a sírnál, hiszen ő maga a feltámadás és az élet (Jn 11,25). A kérdés csak az, hogy mi hogyan és miért böjtölünk.”

Bővebben ...

Felhívás Kárpát-medencei fiatal magyar kutatók konferenciájára

Az Oktatási Hivatal a „Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” (EFOP-3.10.1-17-2017-00001) projekt keretében multidiszciplináris tudományos konferenciát szervez Kárpát-medencei magyar doktoranduszoknak, doktorjelölteknek, fiatal kutatóknak, illetve a kutatás iránt érdeklődő mesterszakos hallgatóknak.

Bővebben ...

Új zsinati ciklus új vezetőkkel

2021. február 17-én tartotta alakuló ülését a Magyarországi Református Egyház XV. Zsinata.  Az alakuló ülést a szokásoktól eltérően nem az Abonyi utcai Zsinati Székházban, hanem Egyetemünk Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának új épületében tartották.

Bővebben ...

"Ökoestek" előadássorozat 2021-ben is!

A KRE Teremtésvédelmi Műhely és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület közös ismeretterjesztő előadásai "Ökoestek" címmel idén tavasszal is folytatódnak, az őszi sorozathoz hasonlóan az online térben.  A teremtett világgal való gondos bánásmód mindannyiunk feladata, így előadásokkal, tájékoztató foglalkozásokkal hívunk minden felelősen gondolkodó embert közös eszmecserére.

Bővebben ...

40 napos "spirituális edzésterv" - hamvazószerda és ami mögötte van

Hamvazószerda a böjti időszak kezdete, ami a nyugati keresztyénségben a húsvétot megelőző 40 nap (a vasárnapokat nem számolva). Sok egyházban (nem csak a római katolikusban) ezen a napon egy különleges áldást kapnak az istentiszteleten résztvevők: hamuval keresztet rajzol a lelkész a homlokukra ezekkel a szavakkal: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel.” E szavak a teremtés és bűnbeesés történetére utalnak, s arra akarják indítani az embert, hogy a következő időszakban elcsendesedve, rendszeres önvizsgálatot tartva, egyfajta „spirituális edzéstervet”, azaz böjtöt folytasson. Bár a magyar reformátusság magát ezt a hamvazó szertartást nem igazán gyakorolja (de a szabadsága megvan arra, hogy akár tegye), maga a böjt fontos időszak a mi egyházunkban is. Böjtfő vasárnapja (tehát nagyböjt első vasárnapja) kiemelt ünnepnap, mely a húsvétig tartó időszakot megkezdi, s általában úrvacsorás istentisztelettel ünnepeljük.

Bővebben ...

„A vezérlő Istennek minden járatlan út járható” – gályarabok emlékezete 2. rész

Megjelent az Egyház és Társadalom Kutatóintézet Reformáció Öröksége Műhely (RÖM) gondozásában a gályarab-videósorozat második része, mely cikkünk alatt tekinthető meg. A kisfilm a Reformáció Öröksége Műhely a protestáns gályarabok emlékezetét bemutató honlapjára készült, mely hamarosan elindul. 

Bővebben ...

Galéria

Galéria

 

Tudomány, kutatás

Névjegy

Névjegy

 

Napi biztatás

Blog

Károli Gáspár Református Egyetem – Blog

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Szakirányú továbbképzések

Youtube