Károli Közösségi Napok
A katolikus–református párbeszéd fórumán
Az egyház valósága
 Megújult a Bethlen Gábor Kollégium
A Magyar Szociológiai Társaság 2017. évi gyűlése Egyetemünkön
 Szép Ernő-díjat kapott Visky András
A 7. legjobb felsőoktatási intézmény az országban
KRE az 1. helyen!

Károli Közösségi Napok
A katolikus–református párbeszéd fórumán
Az egyház valósága
 Megújult a Bethlen Gábor Kollégium
A Magyar Szociológiai Társaság 2017. évi gyűlése Egyetemünkön
 Szép Ernő-díjat kapott Visky András
A 7. legjobb felsőoktatási intézmény az országban
KRE az 1. helyen!

A katolikus–református párbeszéd fórumán

Erdő Péter bíboros, prímás és Bogárdi Szabó István református püspök előadást tartott, majd párbeszédet folytatott a két felekezet közötti teológiai és történeti különbségekről, a keresztény egységtörekvés, az ökumené jövőjéről október 17-én Budapesten.

Tovább...

Károli Közösségi Napok

2017. október 24-27. között kerül megrendezésre Egyetemünkön a Károli Közösségi Napok – Őszi Tréninghét, melynek ebben a félévben témája az „Értelmiségi szerepvállalás”.

Tovább...

Az egyház valósága

2017 októberében a Reformáció 500 éves évfordulója alkalmából a KRE Hittudományi Kara és a Magyarországi Református Egyház megemlékezéseinek kiemelt eseményeként egy disputát és egy beszélgetést rendezett.
A rendezvénysorozat célja, hogy a magyarországi keresztyén/keresztény közösségek számára egy kötetlenebb csatornán keresztül nyilvánvalóvá válhasson a katolikus, református és evangélikus egyházak viszonya és a jövőbeni együttműködés keretei.

Tovább...

Megújult a Bethlen Gábor Kollégium

Szeptember 14-én befejeződtek a Bethlen Gábor Kollégium felújítási munkálatai. Korszerűbb fűtéssel és nyílászárókkal látták el az épületet, illetve új hőszigetelést is kapott.

Tovább...

A Magyar Szociológiai Társaság éves vándorgyűlése Egyetemünkön

A Magyar Szociológiai Társaság (MSZT) és a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara (KRE BTK) tisztelettel meghívja Önt az MSZT éves vándorgyűlésére.

Tovább...

Gyászhír: Elhunyt Prof. Dr. Kengyel Miklós

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy Prof. Dr. Kengyel Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának nagyrabecsült egyetemi tanára 2017. október 4-én, életének 64. évében elhunyt.

Tovább...

Hatalmas ugrás

A közép-európai felsőoktatási intézmények között unikális a Károli, hiszen az egyetlen olyan református egyetem, amelynek vannak világi karai is. Szeptemberben több mint 7700 hallgató ült be a padokba, többségük a Bölcsészettudományi Karon tanul. Sepsi Enikővel, a BTK dékánjával beszélgettünk.

Tovább...

A népdalok erejével – interjú Dr. Lovász Irénnel

Dr. Lovász Irén egyetemünk egyik méltán híres, különleges életúttal bíró oktatója. Néprajzkutató, kulturális antropológus, egyetemi docens, a néprajztudomány kandidátusa, népdalénekes, háromgyermekes édesanya. Meggyőződése szerint ezek ugyanakkor csak keretek, dobozok, amelyekben a személyiség áradása feszegeti a határokat. Munkásságában a tudomány és a művészet összefonódik, az ő gazdag életműve nemzetközi szinten elismert és jegyzett. Tizenhatodik lemeze készülő félben van, hangját lelkileg sérült emberek klinikai terápiájára is sikeresen használják, ugyanakkor szerénységére vall, mikor azt állítja: nem az ő érdeme, ezek a hangok mástól is származhatnának, a népdal és a népművészet az igazi erő, mely ősidők óta hat ránk.

Tovább...

Pályázati felhívás

Kiírásra került a 2018. évi Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram és a Területi Közigazgatási Ösztöndíjprogram.

Tovább...

Szép Ernő-díjat kapott Visky András

A drámaírókat jutalmazó Szép Ernő-díjakat a magyar dráma napján, szeptember 21-én a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban tartott ünnepségen adták át.

Tovább...

Október a Reformáció hónapja

„…változzatok meg értelmetek megújulásával…” (Róm 12,2) A megnyitó istentisztelet október 1-jén, vasárnap 18:00 órakor Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban lesz.

Tovább...

„Belső késztetésnek érzem, hogy a fiataloknak átadjam tapasztalataimat” – interjú Dr. Czine Ágnes alkotmánybíró asszonnyal, Egyetemünk oktatójával

Dr. Czine Ágnes alkotmánybíró, gazdasági büntető szakjogász, egyetemi docens. Az egyetem elvégzése után, még az Igazságügyi Minisztérium ösztöndíjasaként a Szentendrei Járásbíróságon kezdte meg munkáját fogalmazóként, utána a Pesti Központi Kerületi Bíróságra nevezték ki büntető bírónak. Dolgozott továbbá a Budakörnyéki Járásbíróságon, 34 évesen már a száz fős bíróság elnöke volt, majd 6 év után a Pest Megyei Bíróság Büntető Kollégiumának Vezetője lett egy elnyert pályázat eredményeként. Szintén pályázat útján a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetőjévé nevezte ki az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 2003-ban az ítélőtábla megalakulásakor, és majdnem 12 évig látta el ezt a feladatot. Már Magyarország uniós csatlakozását megelőzően foglalkozott a közösségi joggal, később uniós joggal. Kinevezett Európai Jogi Szaktanácsadó Bíró 2009-től, továbbá az Európai Jogi Szaktanácsadó Hálózat – amely egy országos bírósági szervezet – koordinátora, valamint az Európai Igazságügyi Hálózat (European Judicial Network) kinevezett magyarországi kontaktpontja és a CEPEJ (The European Commission for the Efficiency of Justice) magyarországi képviselője volt a 2014-es alkotmánybírói megválasztásáig. A Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Bizottságának albizottságaként tevékenykedő Büntetés-végrehajtási Albizottság tagja, 2016-tól az MTA köztestületi tagja. Tudományos fokozatot (Doctor of Philosophy) szerzett, PhD dolgozatának témája az emberkereskedelem, mint a szervezett bűnözés egyik megjelenési formája volt. Számos hazai és nemzetközi konferencia előadója, résztvevője; többször vett részt hospitációs képzéseken német, svájci bíróságokon és ügyészségeken, illetve a Német Bírói Akadémián. Nagyszámú szakkönyv és egyéb szakcikk szerzője. Rendszeresen publikál, egyik kedvenc kutatási területe a tisztességes eljárás a büntetőeljárásban. A bírói attitűd az egész életét meghatározza; 2010-ben megkapta a Juhász Andor-díj arany fokozatát, melyet bíráknak és igazságügyi alkalmazottaknak ítélnek oda kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként. Több évtizedes bírói munkásságának tapasztalatait egyetemünk hallgatóival is megosztja, akiknek életszerűen tanítja meg a jogszabályokat különféle izgalmas gyakorlatokon keresztül.

Tovább...

Galéria

Galéria

Névjegy

Névjegy

Reformáció 500

Reformáció 500

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Blog

Károli Gáspár Református Egyetem – Blog

Online tanácsadás

nyelvvizsgaközpont

Youtube