Együttműködési megállapodás az Országgyűlés Hivatala és egyetemünk között
Artisjus Irodalmi Díjat kapott Visky András és Bene Sándor
 Scheiber Sándor-díjat kapott Egeresi László egyetemi docens
Egyetemünk adott otthont a II. Magyar-Üzbég Rektori Fórum nyitóeseményének
Károlis kiválóságainkat köszöntöttük
 Megalakult a Koreai Tanszék a Károlin
Megalakul a Jog és Szabadság Kör a Károlin
A Károli továbbra is a legnépszerűbb egyetemek egyike
A Károli továbbra is a legjobb tízben

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Széchenyi 2020


Károli 30 banner

Trócsányi László rektor és Such György

Együttműködési megállapodás az Országgyűlés Hivatalával

Trócsányi László rektor és Such György, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója 2023. június 5-én írta alá azt a megállapodást, amely számos új lehetőséget kínál oktatóink, kutatóink és hallgatóink számára. A megállapodás lehetővé teszi, hogy egyetemünk polgárai szélesebb körben megismerhessék és elérhessék az Országgyűlési Könyvtárban rendelkezésére álló nyomtatott és elektronikus adatbázisokat, a kutató-elemző munkájukhoz szüksége forrásokat. A könyvtár – kedvezményes beiratkozási feltételek mellett –  lehetőséget biztosít a TDK pályázatot készítő és PhD hallgatók számára a könyvtári szakreferenssel történő személyes kapcsolatfelvételre, melynek során mód nyílik a hallgatókkal történő folyamatos konzultációkra, a velük való elmélyült foglalkozásra.

Bővebben ...

Harmadik alkalommal rendezték meg a Kányádi-versenyt

A kulturális értékeink iránti tisztelet, a kortárs magyar költészet egyik legnagyobb alakjaként számontartott Kányádi Sándor eszmei hagyatéka megőrzésének jegyében alapította a Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs versenyt 2020-ban egyetemünk Pedagógiai Kara a Kányádi család támogatásával. Idén harmadik alkalommal rendezték meg a versenyt a kar budapesti képzési helyszínén. A verseny fővédnöke Havas Judit Artisjus-díjas előadóművész, az irodalomtudományok doktora, a Pedagógiai Kar oktatója.

Bővebben ...
Xie Fei

Egyetemünkre látogatott Xie Fei kínai filmrendező

Május 23-án egyetemünkre látogatott Xie Fei, a nemzetközileg is elismert, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany és Ezüst Medve-díjjal jutalmazott kínai filmrendező, aki egyben a Pekingi Film Akadémia professzora. A látogatás a Károli 30 emlékév, és az idén először megrendezésre került Imázsia Kínai Filmnapok keretében valósult meg.

Bővebben ...

Károlis szerzők könyvei a 94. Ünnepi Könyvhéten

Sok szeretettel vár minden könyvbarátot június 8–11. között a 94. Ünnepi Könyvhét keretében a L'Harmattan Kiadó, a Károli Könyvműhely és Könyvpont Kiadó közös, 11-es számú pavilonja a Vigadó téren (Duna-korzó)!

Bővebben ...
Simonyi-verseny résztvevők

26. alkalommal rendezték meg a Simonyi-versenyt

A Magyar Nyelvtudományi Társasággal együttműködve, egyetemünk Pedagógiai Karának szervezésében május 20-án zajlott le a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny digitális döntője mintegy 140 tanuló és 120 felkészítő pedagógus részvételével. A versenyzők tanúbizonyságát adták annak, hogy magas szinten művelik a magyar nyelvet, és kiválóan tájékozódnak a digitális térben. A 100 pontos feladatsort mindegyik évfolyam kitűnően teljesítette. A határon túli – különösen az Erdélyből érkezett – versenyzők kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Bővebben ...

A Károli Junior Akadémia támogatásával rendezték meg a Jane Haining versenyt

A Károli Gáspár Református Egyetem 2016 óta – 2022-től a Károli Junior Akadémia keretében – támogatja a Református Pedagógiai Intézet (RPI) és a budapesti Skót Misszió által nagy sikerrel szervezett Jane Haining Angol Nyelvi Emlékversenyt. Idén 474 indulóval és 73 döntőbe jutott versenyzővel rendezték meg a verseny döntőjét a Skót Misszió Vörösmarty utcai épületében. A versenyen Dr. Jankó-Badó Andrea, a Károli Junior Akadémia igazgatója is részt vett.

Bővebben ...

Artisjus Irodalmi Díjat kapott Visky András és Bene Sándor

Kihirdették az idei Artisjus Irodalmi Díjakat, melynek keretében két oktatónkat is díjazták.

Bővebben ...

Hogyan segíti a hazai jog az áldozatokat? – megjelent a Károli Podcast legújabb adása

Nemtől és kortól függetlenül többféle módon válhat az ember áldozattá. Az utóbbi néhány évben egyre nagyobb hangsúlyt kapott az áldozatiság témája mind a társadalomban, mind a jogban egyaránt. De mikortól számít valaki áldozatnak a magyar jogban? A #Károli Podcast tizenötödik epizódjában Prof. Dr. Domokos Andreával, az Állam- és Jogtudományi Kar tudományos dékánhelyettesével, a Bűnügyi Tudományok Intézetének intézetvezetőjével, a Bűntetőjogi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárával beszélgettünk az áldozatiság jogi oldaláról.

Bővebben ...

Kutatási eredményeiket mutatták be a KIDA hallgatói

A Károli Interdiszciplináris Akadémia (KIDA) 2023. évi modulzáró poszterkonferencia eseményén a képzés legkiválóbb hallgatói tarthatták meg szakértői előadásaikat abban a témában, melyet az elmúlt egy évben kutattak az Akadémia keretei között.  Ahhoz, hogy a KIDA tehetséggondozói program hallgatói továbbléphessenek a második évfolyamba, a vizsgafeladat egy kutatási projekt kiválasztása és a konzultációkkal kísért kutatások első hónapjai alapján egy poszter összeállítása volt.

Bővebben ...

20 éves a Mentálhigiénés képzés a Károlin

A Pszichológiai Intézet Pszichológiai Továbbképző Központjában immár két évtizede folyik a hallgatók képzése a Mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzési szakon. A képzési programnak Budapesten kívül Illyefalván, Léván, Beregszászon és Szabadkán is vannak évfolyamai.

Bővebben ...

Áldott pünkösdi ünnepeket kívánunk!

Bővebben ...

Scheiber Sándor-díjat kapott Egeresi László egyetemi docens

Az első teljes Bibliai héber-magyar szótár megírásáért Scheiber Sándor-díjat kapott Egeresi László, a Hittudományi Kar Ószövetségi Tanszékének egyetemi docense. Az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (ORZSE) néhai vezetőjének emlékére alapított elismerést Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adta át május 24-én, Budapesten.

Bővebben ...

Kincskereséssel egybekötött egyetemlátogatás

A Károli Junior Akadémia szervezésében kincskereső játékot hirdettek a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Német Nyelv és Irodalom Tanszéke által korábban megrendezett Denk Deutsch! német nyelvi verseny résztvevőinek a Károlin.

Bővebben ...
Kun Miklós előadás közben

Kun Miklós professzor előadásával folytatódott a Károli Szabadegyetem

Kun Miklós telt házas előadásával folytatódott a Károli Szabadegyetem május 22-én. A Károlyi-Csekonics-palotában tartott rendezvényen Trócsányi László rektor köszöntötte egyetemünk professor emeritusát, aki 2003-ban kezdett tanítani az intézményben, 2005-ben pedig Professzor úr vezetésével jött létre a Kremlinológiai Intézet, mely új történeti tudományágat teremtett a hazai történetírásban.

Bővebben ...