Orbán Balázs könyvbemutatójával folytatódik a Károli Szabadegyetem
Aranyérem birkózásban
Telt házas előadás a Károli Klubban!
A Károli továbbra is a legnépszerűbb hazai egyetemek között
A Károli továbbra is a legjobb tízben

1 2 3 4 5
Széchenyi 2020


Junior Akadémia alapismereti kurzus regisztráció

MTA doktori védés

MTA doktori védés a Károlin

Prof. Dr. Furkó Bálint Péter Discourse Markers and Beyond: Descriptive and Critical Perspectives on Discourse-Pragmatic Devices across Genres and Languages című MTA doktori értekezésének nyilvános vitájára 2024. május 10-én került sor. Egyetemünk tudományos és nemzetközi rektorhelyettese sikeres MTA doktori védésének a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Buda Béla Díszterme adott otthont. A Bizottság elnöke Komlósiné Prof. Dr. Knipf Erzsébet DSc, titkára Dr. habil. Csatár Péter, tagjai Prof. Dr.  Alberti Gábor DSc, Prof. Dr. Cser András DSc, Prof. Dr. Károly Krisztina DSc, Prof. Dr. Ladányi Mária DSc, Prof. Dr. Prószéky Gábor DSc, az oppenensek Prof. Dr. Benczes Réka DSc, Prof. Dr. Bibok Károly DSc és Prof. Dr. Hunyadi László DSc voltak.

Bővebben ...

Iraki tanulmányúton járt az ÁJK delegációja

A félelem a keleti keresztyének életének része. Az Irak kurdisztáni területére menekültek mostanra berendezkedtek egy új életre. Bár a térségben megbecsült közösségnek számítanak, jövőjükre mégis bizonytalanul tekintenek. Az iraki keresztyénüldözés tizedik évfordulója alkalmából látogatott Irakba a Károli Gáspár Református Egyetem nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóiból álló delegáció. 

Bővebben ...

Orbán Balázs könyvbemutatójával folytatódik a Károli Szabadegyetem

Május 15-én, 18 órakor folytatódik a Károli Szabadegyetem ismeretterjesztő rendezvénysorozat a Károlyi-Csekonics-palota aulájában. Az est meghívott vendége ezúttal Orbán Balázs jogász, politológus, a miniszterelnök politikai igazgatója lesz, aki a tavaly év végén megjelent Huszárvágás - A konnektivitás magyar stratégiája című könyvét mutatja be az érdeklődőknek. A kötetről a szerzővel Trócsányi László rektor, az est házigazdája beszélget.

Bővebben ...

Református Zenei Fesztivál

Immár tizenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Református Zenei Fesztivál (RZF) változatos, gazdag programjaival. A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány (RKK) által szervezett háromnapos rendezvényen orgonakoncertek, moldvai csángó táncház, jazzelőadások, kerekasztal-beszélgetések, világzenei produkciók, cserkész játszóház gyerekeknek, valamint belvárosi református emlékeket felkereső sétatúra is várja –  többek között egyetemünk épületében, a Károlyi-Csekonics-palotában – a feltöltődni vágyókat.

Bővebben ...

Tanúim lesztek! – Gondolatok a mennybemenetel ünnepén

Jézus mennybemenetele negyven nappal húsvét után történt. Jézus az Olajfák hegyén tanítványai szeme láttára felemeltetett és felhő takarta el őt előlük. Közvetlenül mennybemenetele előtt azonban ezeket a szavakat intézte tanítványaihoz: „Ellenben erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, egész Júdeában és Samáriában, sőt a föld végső határáig” (ApCsel 1,8). Tanúim lesztek! – Amikor eljön majd pünkösdkor a Szentlélek és kitöltetik rajtuk, a tanítványok nem maradhatnak csendes őrzői annak az életet átformáló evangéliumnak, annak az örömhírnek, amelyet már tudnak. Nem hallgathattak némán a megváltó és győztes Úrról, Jézus Krisztusról, akit jól ismertek. És micsoda öröm, hogy nem is hallgattak és nem is tartották meg csak saját maguk számára az evangéliumot. A Szentlélek rajtuk való kitöltetését követően így indulhattak el, így válhattak és váltak a házból kilépni nem merő tanítványokból bizonyságot tévő küldöttekké, apostolokká.

Bővebben ...

Aranyérem birkózásban

Május 4-én rendezték a Birkózó MEFOB-ot a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián. Egyetemünk egy fővel képviseltette magát a versenyen, azonban sikerből nem volt hiány.

Bővebben ...
1% banner

Rendelkezzen a befizetett SZJA 1+1%-ról ebben az adóbevallási időszakban is!

A Károli Gáspár Református Egyetem a jogszabályok értelmében jogosult a Magyarországon adózók személyi jövedelemadójából felajánlható 1% elfogadására. Az eddigi támogatásért köszönetünket kifejezve kérjük, hogy felajánlásával segítse egyetemünk értékteremtő munkáját, rendelkezzen adójának második, civil 1%-áról a Károli Gáspár Református Egyetem javára. A felajánlásokból befolyó összegből így további többlettámogatást tudunk biztosítani hallgatóink számára a Károli Ösztöndíj kiegészítéseképpen. Adószámunk: 18060676-2-43

Bővebben ...

Telt házas előadás a Károli Klubban!

Április 30-án került bemutatásra a Vérnász című színdarab a Károli Klub keretein belül az Ódry Színpadon. A Károli Gáspár Református Egyetem elsőéves dráma- és színházismeret-tanár szakos hallgatóinak társulata megtöltötte a helyszín Padlás Kamaratermének nézőterét első saját rendezésű előadásukkal, ahol Federico García Lorca azonos című drámájának adaptációját mutatták be.

Bővebben ...

Éremeső a MEFOB Feszten

Egyetemünk hallgatói remekül szerepeltek az április 30. és május 2. között megrendezett MEFOB Feszten. A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) idei kiírásában 5 sportágban 15 hallgatónk vett részt a győri rendezvényen. A háromnapos sporteseményen 2 ezüst- és egy bronzéremmel tértek haza Károlis sportolóink.

Bővebben ...
Hermann Róbert

Megjelent a Károli Podcast új epizódja!

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mai napig a magyar történelem egyik legfontosabb állomása. Az eseménysorozat egyik legmeghatározóbb szereplője pedig vitathatatlanul Kossuth Lajos volt. A Károli Podcast huszadik epizódjában Prof. Dr. Hermann Róbert Széchenyi-díjas történésszel, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének egyetemi tanárával, a Történelemtudományi Doktori Iskola vezetőjével beszélgettünk Kossuth Lajos megítélésének változásáról.

Bővebben ...

Elhunyt Huszár Pál

Huszár Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület két cikluson át szolgáló főgondnoka és a Magyarországi Református Egyház ugyancsak két cikluson át szolgáló zsinati presbiteri elnöke, a Veszprémi Református Egyházmegye korábbi főgondnoka, a Várpalotai Református Egyházközség presbitere, gimnáziumi és egyetemi tanár hazatért megváltó Urához.

Bővebben ...