Lelki éhség 3.0 – Protestáns spiritualitás a 21. században

A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának konferenciája a protestáns spiritualitásról.

Educatio Kiállítás 2020-ban is

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás 2020-ban 20. évfordulóját ünnepelve segíti a diákokat a továbbtanulással és egyéb képzési lehetőségekkel kapcsolatos kérdésekben. 2020. január 9-11. között kerül megrendezésre a hazai oktatási piac legnagyobb seregszemléje, a Hungexpo „A” csarnokában (1101 Budapest, Albertirsai út 10.).

Nyílt nap a HTK-n – ÚJ HELYSZÍN!

A KRE HTK a Hallgatói Önkormányzat közreműködésével a múlt heti, sajnálatos tűzeset ellenére február 11-én nyílt napot tart – új helyszínen!

Szabados Ádám doktori értekezésének vitája

A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának Hittudományi Doktori és Habilitációs Tanácsa tisztelettel meghívja Önt Szabados Ádám doktori értekezésének vitájára.

HELYSZÍNVÁLTOZÁS! A Magyar Hebraisztikai Társaság konferenciája

A Magyar Hebraisztikai Társaság, az elmúlt évek hagyományát folytatva, 2019. január 29-én, kedden, ismét megrendezi egynapos konferenciáját, amellyel a Társaság alapító elnöke, Prof. dr. Schweitzer József (1922–2015) egykori országos főrabbi, az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója emléke előtt tiszteleg. A 2019. februári konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara szervezi.

Educatio Kiállítás 2019-ben is

2019. január 10-12. között kerül megrendezésre a hazai oktatási piac legnagyobb seregszemléje, az Educatio Kiállítás a Hungexpo „A” csarnokában (1101 Budapest, Albertirsai út 10.).

Meghívó Drs. Kormos Erik műhelyvitájára

A KRE Hittudományi Karának Hittudományági Doktori és Habilitációs Tanácsa tisztelettel meghívja Önt Drs. Kormos Erik, az Adventista Teológiai Főiskola Újszövetségi Tanszék mb. tanszékvezetőjének műhelyvitájára.

„Tiszteletbeli doktor” címet kapott Cseri Kálmán

A Károli Gáspár Református Egyetem odaítélte a „Tiszteletbeli doktor” (Dr. h.c.) kitüntető címet Cseri Kálmán református lelkipásztornak több évtizedes, a Magyar Református Egyház életében meghatározó igehirdetői szolgálatáért és a megjelent igehirdetés-köteteinek elismeréseként. Az oklevél átadására 2017. január 30-án a Kálvin téri református templomban került sor, mely ünnepi alkalomból felszólalt Prof. Dr. Balla Péter rektor, Prof. Dr. Zsengellér József rektorhelyettes és Prof. Dr. Kocsev Miklós a Hittudományi Kar dékánhelyettese.

Hittudományi doktoranduszok konferenciája

A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Doktori Iskolája meghirdeti a VI. Conferentia Rerum Divinarum doktorandusz konferenciáját, mely 2017. április 21-én (10:00–17:00) a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának épületében kerül megrendezésre.

Teológus Tavasz – Konferencia felhívás

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Magyarországi Református Egyház Doktorok Kollégiuma a reformáció félévezredes évfordulója évében meghirdeti a fiatal kutatók (legfeljebb 5 éve szerezte meg doktori fokozatát), doktorjelöltek és doktoranduszok számára szervezett Teológus Tavasz elnevezésű nemzetközi konferenciáját.

2016 január

FELVÉTELI A HITTUDOMÁNYI KARRA !!

Tisztelt Felvételiző!

A Hittudományi Kar képzéseire a következő linken lehet jelentkezni:www.kre.hu/htkfelveteli

A jelentkezési lap kitöltése után az elektronikusan visszaigazolt felvételi lapot ki kell nyomtatni, aláírni és a mellékletekkel együtt postai úton vagy személyesen el kell juttatni a Kar Dékáni Hivatalába, 2016. február 15-ig.

Cím:1092 Budapest Ráday utca 28. II.

FONTOS: az állami jelentkezési lapon (felvi.hu) NEM kell feltűntetni a hitéleti képzéseket és a rangsorban sem kell megjelölni.

Az alkalmassági vizsga 2016.03.21-23-ig lesz
 
Felhívom figyelmét, hogy 2016. 02. 11-én 9.00 órakor Nyílt napottartunk, melyre szeretettel várjuk. 

További kérdéseivel örömmel állok rendelkezésére a következő elérhetőségeken: Földházy Edit +361 217-2403, +361 30-4104203, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Címzetes főiskolai tanári címben részesült Dr. Hoppál Péter államtitkár

Címzetes főiskolai tanári címet adományozott Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnak a Károli Gáspár Református Egyetem Szenátusa. A Szenátus a Tanítóképző Főiskolai Kar javaslatára ítélte meg a címet, melyet Dr. Balla Péter, az egyetem rektora ünnepi szenátusi ülésen adott át január 28-án.

Dr. Balla Péter rektor méltatta Dr. Hoppál Péter oktatói szakmai tevékenységét, amellyel tudományos, művészeti és képzési területen az alapítástól fogva támogatta a Károli Gáspár Református Egyetem és a Tanítóképző Főiskolai Kar munkáját. Balla Péter laudációjában kiemelte Hoppál Péternek a történelmi református kollégiumi egyházzenei hagyományok fel- és újraelevenítőjeként végzett kultúrateremtő, értékőrző kórusvezetői és egyházzenei tevékenységét.

Dr. Hoppál Péter államtitkár az egyetemi szenátus előtt mondott köszönetében felidézte a tanítóképző karon végzett korábbi oktatói munkáját. Hangsúlyozta, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem tevékenysége példaértékű az ország felsőoktatásának életében. Reményét fejezte ki, hogy az egyetem a továbbiakban is színvonalasan és növekvő hallgatószámmal járul hozzá a magyar protestáns értelmiség képzéséhez.

Forrás: Kultúráért Felelős Államtitkárság - Fotó: Csákvári Zsigmond


Károlis részvétel az idei Educatio Kiállításon

 

Az idei felvételi időszakban 2015. január 22-24. között kerül megrendezésre a XV. Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, közismertebb nevén az Educatio Kiállítás. Az elmúlt évekhez hasonlóan Egyetemünk nagy alapterületű standdal vesz részt az eseményen, melyen mind a négy Karunk bemutatkozási lehetőséget kap majd.

A rendezvény helyszíne idén a SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ lesz (1146 Budapest, Dózsa György út 1.). A Kiállításról bővebben itt tájékozódhatnak vagy a rendezvény Facebook oldalán.

A Károli standján idén világhírű sportolóink, Egyetemünk jogász hallgatói is népszerűsítik Intézményünket.
2015. január 23-án, pénteken 14-17 óráig Gyenesei Leila Világ- és Európa-bajnok öttusázó, olimpikon hallgatónk,
2015. január 24-én, szombaton 11-13 óráig pedig Tibolya Péter Világ- és Európa-bajnok öttusázó és Gór-Nagy Miklós világbajnok vízilabdázó lesz a vendégünk.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk az F08-as standon!

Fotó: MOB

Fotó: Ujvárosi Márk Fotó: Ujvárosi Márk

Doktori Avatás

Doktori Avató és diplomaosztó ünnepség az Állam- és Jogtudományi Kar végzettjeinek
 
2015. január 17-én tartotta az Állam- és Jogtudományi Kar a Doktori Avató és diplomaosztó ünnepségét a Fasori Református Templomban. E jeles esemény keretében Prof. Dr. Balla Péter rektor úr címzetes egyetemi tanári címet adományozott dr. Lajtár István, hazánk közjogi legfőbb ügyész helyettese részére, aki oktatói tevékenységével gazdagítja a Kart.

Végzett hallgatóinknak ezúton is gratulálunk!


A Robobraille bemutatkozik a nagyközönségnek

 

2015. január 12-én (hétfő) 10 és 12 óra között kerül megrendezésre az ELTE Gyógypedagógiai Karán az a konferencia, ahol a vakok és gyengénlátóknak szánt ingyenes file-konvertáló programot, azaz a Robobraille szolgáltatást mutatják be.

A konferencia részletes programja itt érhető el.

Kérjük az érdeklődőket, hogy 2015. január 11-ig jelezzék részvételi szándékát a programleírásban megadott e-mail címek valamelyikén.


Gyászjelentés

nagyistván

Dr. Nagy István
református teológus, lelkipásztor és egyetemi tanár
(1946. június 29. - 2015. január 3.)

Temetés helye és időpontja:
Kecskeméti Református Egyházközség temploma
2015. január 11. vasárnap 13:00


Megemlékezés néhány búcsúzó szóban

 

{slider=Bővebben}

Az új esztendő harmadik estéjén a Hittudományi Kar teljes közösségét mély fájdalommal érte a hír, hogy Dr. Nagy István  vagy, ahogy mi kollégák és a hallgatók is szólíthattuk őt:  Pista (Bácsi) eltávozott.

Életének méltósággal viselt utolsó napjaiban is egészen közel engedett bennünket magához, láthattuk akaraterejét, küzdelmét, lelki tusáját. Fogyatkozó erejét nem rejtette el előlünk, így halálhíre sajnos nem ért váratlanul bennünket. Ugyanakkor mégis azt érezzük, nem vagyunk még egészen felkészülve arra, hogy elhordozzuk hiányát, hogy nem futunk már vele össze az épületben, nem lép be többé az osztályterembe, illetve nem hallhatjuk ezentúl ízes beszédét és szófordulatait előadásain vagy baráti beszélgetésekben. Hiányzik nekünk és hiánya fáj.

Dr. Nagy István kiváló teológus, született igehirdető és egyházáért a lehetetlennel is megküzdő, a terhektől meg nem riadó ember volt. Szenvedélyesen szerette, amit csinált és szenvedélyesen élvezte annak minden gyümölcsét. A rendszerváltás után a református iskolaügy megújításáért fáradhatatlanul dolgozott és nagy sikereket ért el. Főiskolai főigazgatóként, majd dékánként, időközben rektorként, végül professzorként állt a Károli Egyetem szolgálatára.

2003-tól életének utolsó napjaiig tanította a prédikálás mesterségét a leendő lelkipásztoroknak. Szűnni nem akaró munkabírása még a betegségének hónapjaiban sem engedte meg, hogy akár egyetlen óra is elmaradjon. Könyvei, cikkei és előadásai az igeszerű, logikusan építkező valamint gyülekezetszerű reformátori igehirdetés-eszmény irányába vezették az ifjúságot. Homiletikai-teológiai látása pedig szorosan illeszkedett a Gyakorlati Teológiai Tanszék nagy elődeinek – Ravasz László, Czeglédy Sándor, Bodonhelyi József, Boross Géza – sorába.

Az írásaiból és előadásaiból elsajátítható tudásanyagon saját élete volt a pecsét. Lelkipásztori éveiben szerzett tapasztalatai életszerűvé és gyakorlatiassá tették tanításait. Megközelíthető ember volt, egyenes és őszinte. Ajtaja mindig nyitva állt, bárki is érkezett hozzá éjjel vagy nappal. Nem csak oktatója, de mestere volt a rábízottaknak, akikkel együtt élt és lélegzett a teológia és a főiskola falain belül és kívül. Szerette az ifjúságot, az Istentől rendelt helyén volt közöttük.

2006. november 2-án elmondott kari exhortációs igehirdetése után az egyik meglehetősen kritikus tanítványa csak ennyit mondott róla: „Aki így tud prédikálni, az megérdemli, hogy minket tanítson.” Több ezer megírt és elmondott prédikáció fényében sem tekintette érdemnek, hogy életének utolsó tizenkét évét a homiletika oktatására kapta. Hálás volt Istennek ezért az ajándékért, és szavaiból sokszor kiérződött a felelősség terhe, hogy vajon elég jól csinálja-e.

Befejezésül hadd álljon itt az idézett prédikációból néhány gondolat!

Bizonyára volt ott a piacon sok gyöngy, de abból egyet vett észre. Egyre talált rá. Ez a megtalálás mindig ilyen konkrét. Olyan konkrét ez a megtalálás, hogy nem lehet elfelejteni, nem lehet mással összetéveszteni. Volt-e ilyenben részed? Sokakat zavar az üdvbizonyosság emlegetése, mert valamiféle gőgöt, nagyképűséget éreznek mögötte. Ne zavarjon! Nem rólunk szól ez, hanem az emberkereső Jézusról. Azért van bizonyosságom, mert többé nem enged el. Luther mondotta: Isten elkezdte velem a párbeszédet és nem is fogja abbahagyni. (…) Isten országa ott történik, ahol egy-egy embert megkeres, megtalál, megvásárol magának Krisztus. (…) Csak azok az emberek használhatóak az Isten ügyében, akikről ez elmondható. Tudod-e már, hogy a te legnagyobb értéked nem az, hogy ki vagy, milyen képességeid vannak, hanem az, hogy kié vagy!

{/slider}

Évszázadok imádságoskönyvei

A Dunamelléki Református Egyházkerület RÁDAY GYŰJTEMÉNYE tisztelettel meghívja Önt
2014. január 28-án, kedden 18 órára „Évszázadok imádságoskönyvei” című kiállításának megnyitójára.

A tárlatot megnyitja:
Dr. Békési Sándor (tanszékvezető, egyetemi docens, KRE HTK)

Közreműködik:
Dengyel Iván
színművész

Bress Bálint
a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója

A kiállítás megtekinthető 2014. február 28-ig.
1092 Budapest, Ráday u. 28.

Meghívó


Somodi Ildikó kiállítása

A Klebelsberg Kultúrkúria szervezésében 2014. január 15-én, 18 órától kerül sor Somodi Ildikó DLA textilművész, a Tanítóképző Főiskolai Kar docensének HORIZONT+ című kiállításának megnyitójára.

Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria, II. kerület, Templom u. 2-10.

A tárlat 2014. február 4-ig naponta 10-18 óra között látogatható.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!


Boldog Új Évet!

A Károli Gáspár Református Egyetem vezetősége minden kedves hallgatójának, oktatójának, munkavállalójának és partnerének sikerekben gazdag, boldog új évet kíván a 2014-es év igéjével:

„Az Isten közelsége oly igen jó nékem.” (Zsolt. 73,28)


Az identitás és etika fogalma Szt. Ágostonnál

 A DÉLKELET–EURÓPA KUTATÓINTÉZET - BUDAPEST

DÉLKELET-EURÓPA
  SOUTH-EAST EUROPE
INTERNATIONAL RELATIONS QUARTERLY

és az
EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Történeti Intézete


TISZTELETTEL MEGHÍVJA

AZ IDENTITÁS ÉS ETIKA FOGALMA
SZT. ÁGOSTONNÁL


című 9. DÉLKELET–EURÓPA tudományos tanácskozására

2013. február 20-án (szerdán) 17.00 órakor az

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárában

1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8. Főépület I. em. 115

Nyitó gondolatok
Surányi Csaba (INTERNATIONAL RELATIONS QUARTERLY főszerkesztője)

Előadások

Kendeffy Gábor (Károli Gáspár Református Egyetem)
     Ágoston etikája – szisztematikus elmélet és praktikus dilemmák

Péter Mónika (Babes-Bolyai Tudományegyetem - Kolozsvár)
     A szubjektivitás konstitúciója Szent Ágostonnál

Török Csaba (Esztergomi Hittudományi Főiskola)
      Lehet-e szabad a predestinált ember?
     Opponens

Siklósi István (Eötvös Loránd Tudományegyetem)
     A személyfogalom Ágostonnál és Boethiusnál

                            *

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Kérjük regisztráljon, ha részt kíván venni tanácskozáson.
RSVP: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: http://www.southeast-europe.org/

További információk


Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Napi biztatás

nyelvvizsgaközpont

 

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ