Hagyományos koreai zene és tánc: a Jindo Nemzeti Gugak Központ előadása és koncertje

2023. szeptember 13-án 18:00 órai kezdettel a Reviczky u. 6. P.05-ös termében kerül sor a Jindo Nemzeti Gugak Központ előadására és koncertjére.

A Jindo Nemzeti Gugak Központ zenei részlegének vezetője, Kim Kabsoo, valamint a Központ művészeinek koncertje közérthető magyarázatot és egyben emlékezetes élményt kínál a koreai zene iránt érdeklődőknek. Az eseményen többek között húros és fúvós hangszerekkel, koreai táncokkal, a pansorival (ejtsd: pánszori) és a samulnorival (ejtsd: számulnori) ismerkedhetnek meg.

A Jindo Nemzeti Gugak Központot 2004. július 7-én alapították a Korea kulturális kincsestárának számító, délvidéki Jindo (ejtsd: Csindo) szigetén. Nemcsak a pansorihoz (ejtsd: pánszori, koreai népi opera), a sinawihoz (ejtsd: sinávi; sámánizmusból eredő, improvizatív zene) vagy a sanjóhoz (ejtsd: szándzso; szólóhangszeres előadás dobkísérettel) hasonló, hagyományos zenei kultúra, de számos egyéb tradicionális művészeti forma is áthagyományozódott a szigeten. Ezek között találjuk a Jindo Arirang című népdalt, a Ganggangsullae (ejtsd: Kanggangszulle) nevű körtáncot, a Namdodeulnorae (ejtsd: Námdodülnore) nevű földművesdalt, a jindói dobtáncot, a Jindo Ssitgimgut sámánrítust, valamint a Jindo Dasiraegit (ejtsd: Csindo Tásiregi; temetéshez kapcsolódó népi dráma).

A Jindo Nemzeti Gugak Központ célja, hogy teret adjon a hagyományos kultúrának, valamint a hagyományos koreai zenét és táncot magába foglaló gugak új életre keltésével lerakja az alapokat a helyi kulturális és művészeti turizmushoz. Emellett szakképzésekhez, előadásokhoz, élményprogramokhoz vagy tudományos kutatásokhoz hasonló események révén hozzájárul a gazdag szabadidős kultúra kialakításához. A hagyományos koreai zenét eljuttatja a kulturálisan kevésbé kiváltságos területekre is, mely által segít fejleszteni a nemzeti hovatartozás érzését. Vezető állami szervezetként a Jindo Nemzeti Gugak Központ azon munkálkodik, hogy a koreai zene jövőjét a 21. században is biztosítsa a tradicionális zene és művészet bölcsőjének számító, koreai délvidéken.

Az ingyenes eseményre regisztrálni a https://kre.timetap.com linken, vagy a poszter alján található QR-kódon lehet.

korea

 

 

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin