Készült: 2015-10-21
Módosítás: 2024-03-06

Anglisztika Intézet

 

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 1993 óta folyik angol szakos képzés. Szakunk alapítója Magay Tamás, a kiváló lexikográfus. Az angol szakos képzésekben a hallgatók oktatását az Anglisztika Intézeten belül az Angol Nyelvészeti Tanszék és az Angol Nyelvű Irodalmak és Kultúrák Tanszéke végzi. Az anglisztika BA képzésben, az angol nyelv és kultúra tanára osztatlan tanárképzésben, az angoltanár mesterképzésben, az anglisztika diszciplináris mesterképzésben, továbbá a részismereti képzésben jelenleg közel 900 hallgató tanul.
Oktatóink kiemelt kutatási irányai közé tartozik az angolszász protestáns hagyományok és a különböző angol nyelvű kultúrák (amerikai, ír, kanadai) vizsgálata. Ezek a területek képzéseinkben is határozottan megjelennek, ugyanakkor a szak nagy hangsúlyt fektet a BA képzés és az osztatlan tanárképzés által támasztott gyakorlati elvárásokra. A BA képzésben egy igen sikeres fordítói-szaknyelvi specializációs programot is működtetünk, a 2014-ben felvett hallgatók pedig az észak-amerikai stúdiumok (amerikanisztika) specializációt is választhatják. Az osztatlan tanárképzésben nagy hangsúlyt fektetünk a modern nyelvoktatáshoz nélkülözhetetlen IKT-ismeretekre.
Intézetünk széles körű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, ezért jó esélyük van a hallgatóknak, hogy intézményi kereteken belül kijussanak külföldre. A jelenlegi lehetőségek között szerepel többek közt az egyesült államokbeli Calvin College, a Leuveni Egyetem Belgiumban, a madridi Complutense Egyetem, a Driestar Főiskola Hollandiában, valamint a Kassai Egyetem is.

Intézetünk képzéseit – anglisztika BA, angol nyelv és kultúra tanára osztatlan tanári mesterképzési szak (10 féléves, kétszakos osztatlan képzésben, általános és középiskolai tanárokat képezve hittanár-nevelőtanár, holland nyelv és kultúra tanára, mozgókép- és médiaismeret-tanár, magyar nyelv és irodalom szakos tanár, német nyelv és kultúra tanára, történelemtanár szakokkal párosítva), angol nyelv és kultúra szaktanára (2 félév) és angol nyelv és kultúra tanára (2, 3 vagy 4 féléves) rövid ciklusú tanári mesterképzések, anglisztika diszciplináris MA,  azoknak ajánljuk, akik nem csupán különféle gyakorlati problémák megoldásához akarják használni az angolt, hanem mélyebben érdekelődnek e globális jelentőségű, földrészeket összekötő nyelv szerkezete, változatai, irodalma és történelme iránt, illetve angoltanári végzettséget kívánnak szerezni. Képzéseink őket segítik abban, hogy a diploma megszerzése után például az oktatás, a kutatás, a könyvkiadás, a gazdaság, a diplomácia vagy a média területén helyezkedhessenek el.

Intézetünk gondozza az anglisztika minort (mellékszakot) is, amelyről ITT talál információt.

Részismereti képzést is indítunk, azoknak,  akiknek a mesterképzésre való jelentkezés benyújtásához hiányzik az 50 kreditértékű angolos kreditcsomagjuk.

Intézetvezető:
Dr. Péti Miklós egyetemi docens
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon +36 (1) 872-1741

Intézetvezető-helyettes:
Dr. Pődör Dóra egyetemi docens, oktatási és minőségbiztosítási dékánhelyettes
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Intézeti ügyintézők:
Bauerné Kiss Réka és Szilvássy Krisztina
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A titkárság telefonszámai: +36 (1) 872-1743 (Bauerné Kiss Réka);
+36 (1) 872-1744 (Szilvássy Krisztina)

Anglisztika BA és Osztatlan tanárképzés elsőéves hallgatóinak évfolyammentora:
Dobó Levente
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Oktatói szoba - Angol Nyelvű Irodalmak és Kultúrák tanszéke:
+36 (1) 872-1742
Oktatói szoba - Angol Nyelvészeti Tanszék: +36 (1) 872-1740

 

Az Angol Nyelvű Irodalmak és Kultúrák Tanszék oktatói >>

Az Angol Nyelvészeti Tanszék oktatói >>

 

 

Elérhetőségek
Károli Gáspár Református Egyetem
Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
Anglisztika Intézet
1146 Budapest, Dózsa György út 25-27.
A titkárság telefonszámai: +36 (1) 872-1743 (Bauerné Kiss Réka);
+36 (1) 872-1744 (Szilvássy Krisztina)

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin