csik

2022 - Nyári Hírlevél

FELHÍVÁS

Kedves Alumni Közösség!

Mi, a 2022-ben Károlin végzett szupervizorok csapata 2022. szeptembertől Alumni-szupervíziókat indítunk, amely során lehetőség nyílik számotokra akár online vagy (az ország több pontján) személyesen a munkátokban tapasztalt nehézségek, szakmai elakadások, konfliktus helyzetek, kiégés közeli állapottal kapcsolatos esetek megbeszélésére és feldolgozására. Mi hiszünk abban, hogy mindenki számára létezik olyan munka, amely örömet okoz. És hiszünk abban is, hogy a szupervízió módszere által új perspektívákat és megoldási mechanizmusokat találhattok magatok számára, hogy képesek legyetek vágyaitok szerint alakítani szakmai életeteket.
A lehetőség, melyet Nektek tartogatunk:
• egyéni, csoportos vagy team szupervízió online, személyes vagy akár hibrid formában
• ingyenes (online) állapotfeltáró és indító konzultáció
• országos lefedettség
• Alumni tagoknak 10% kedvezmény az MSZCT óradíjai alapján (https://szupervizorok.hu/szupervizio-hu/ajanlott-oradijak)

A felajánlott kedvezményes lehetőség 2022. december 31-ig történő jelentkezés esetén él.
Az előzetes igényt a következő linken lehet jelezni: https://forms.gle/zyfinMnZCTt2pwS68

További információval és a jelentkezéssel kapcsolatos részletekkel hamarosan jövünk! Üdvözlettel:

Szupervizor2022 csapata

 EGYETEMI HÍREK


Diplomaosztó ünnepségek a Károlin
 
A 2021/2022. tanév lezárásaként júliusban került sor egyetemünk diplomaosztó ünnepségeire.  Az Állam- és Jogtudományi Kar 2022. július 2-án tartotta doktoravató és oklevélátadó ünnepélyét a Budapest-Pozsonyi Úti Református Egyházközség templomában. Az ünnepségen 8 PhD doktort, 111 jogász doktort avattak, valamint 8 LL.M. képzésben részt vett hallgató vehette át az oklevelét

Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar 2022. július 8-án rendezte meg doktoravató és oklevélátadó ünnepélyeit az Erkel Színházban. Összesen 410 hallgató vehette át ez alkalommal az oklevelét. A délelőtti ünnepségen 2 PhD doktor avatására is sor került. Ezt követően kiosztották az Év Oktatója és az Év Publikációja díjakat, valamint elismerő oklevelek is átadásra kerültek.

Pedagógiai Kar minden képzési helyén külön tartotta meg a diploma- és oklevélátadó ünnepségét. Július elsején Budapesten, július 3-án Nagykőrösön, július 8-án Kecskeméten rendezték meg az ünnepséget. A Pedagógiai Kar három magyarországi és egy határon túli, marosvásárhelyi képzési helyén a 2021/2022. tanév tavaszi félévének záróvizsga-időszakában 405 hallgató tett záróvizsgát.
 

A felsőoktatás jövőjéről és aktuális kérdésekről egyeztetett Trócsányi László rektorProf. Dr. Trócsányi László rektor Csák János kulturális és innovációs miniszterrel egyeztetett a magyar felsőoktatás jövőjéről és aktuális kérdéseiről. Az újonnan létrehozott Kulturális és Innovációs Minisztérium szakterületei közé tartozik az innováció, a kultúra, a családpolitika, a kutatás, a tudomány, a gyermekjólét mellett a felsőoktatás területe is.

Az egyetem kiemelt feladatkörének tartja a tehetséggondozás kérdését, így a miniszter úrral folytatott egyeztetés során a tehetséges hallgatók felkarolása és támogatása mellett szó esett még az intézmény versenyképességének növeléséről, célkitűzéseinek megvalósításáról is. Prof. Dr. Trócsányi László rektor az eredményes megbeszélést követően meghívta Miniszter urat, hogy a közeljövőben tegyen látogatást egyetemünkön.

 

Sikeresen elindult a Károli Szabadegyetem

Május 25-én került megrendezésre a Károli Szabadegyetem első rendezvénye.
A szabadegyetemi értékrend alapján megszervezett esemény Prof. Dr. Trócsányi László rektori programjának egyik kiemelt célkitűzése volt, mely az universitas jegyében az egyetemességet és a tudományok iránti nyitottságot hivatott szolgálni. A havonta egy alkalommal jelentkező rendezvény a Károli Közösségén túl mindazon érdeklődőket is várja, akik nyitottak a világra és a mindennapi életünket átszövő kérdések mélyebb megértésére vágynak.

A nagy érdeklődéssel övezett programsorozat első estéjén Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnökének előadását hallgatták meg a résztvevők Konszenzus vagy konfliktus – Az európai intézmények és a tagállamok viszonya, különös tekintettel a bírók közötti dialógusra címmel.

A második rendezvény meghívottja dr. Pintér Sándor belügyminiszter volt, aki A Belügyminisztérium működése békében, pandémiában és háborúban című témában beszélgetett az est házigazdájával, Prof. Dr. Trócsányi László rektorral. A pódiumbeszélgetés előtt regisztrált vendégeink a Károlyi-Csekonics-palota történetével is megismerkedhettek a vezetett épületbejárás keretében.

A Károli Szabadegyetem a nyári szünet után, legközelebb szeptemberben folytatódik újabb neves, meghívott vendégekkel és izgalmas témákkal, amelyre alumni hallgatóinkat is szeretettel várjuk.


A Collectio Hoppaliana terem ünnepélyes megnyitása

Május 25-én ünnepélyes keretek között nyitották meg a Collectio Hoppaliana nevet viselő termet, mely Dr. Hoppál Mihály DSc, Prima- és Széchenyi-díjas néprajzkutató által a KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar könyvtárának adományozott gyűjteményét őrzi majd. A gyűjtemény – amely a hungarológia, magyar néprajz, összehasonlító folklorisztika, etnoszemiotika, vallás- és mitológiakutatás, illetve a samanológia számos területét felölelő anyagot foglal magába – a könyvtár nyitvatartási idejében látogatható, kutatható. A megnyitó ünnepségen Hoppál Mihály Sámánok között címmel tartott előadást.
A megnyitó ünnepségről készült felvétel, melyben meghallgatható Professzor úr előadása is, az alábbi videóban tekinthető meg: https://youtu.be/cTB3i6zDop8 .


Károlis sikerek

Több fantasztikus sportsikert arattak hallgatóink és végzettjeink különböző rangos sporteseményeken, amelyekhez ezúttal is gratulálunk.


Szilágyi Áron három olimpiai arany után július 18-án begyűjtötte a karrierjéből még hiányzó vb-aranyat a kairói vívó világbajnokság férfi kard egyéni versenyében, és ezzel újra igazolta, hogy a világ egyik legnagyobb kardvívója

(Fotó: Mohd Rashan/AFP)
 

2022. július 13-án a Károli Gáspár Református Egyetem szervezésében lezajlott az idei országos strandkézilabda MEFOB a sukorói szabadstrandon az EFOTT Fesztivál keretein belül.  A női strandkézilabda csapat ötödik alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára, amivel egyúttal kvalifikálták magukat a jövő évi Egyetemek Európa Bajnokságára.
Az országos bajnoksággal párhuzamosan lezajlott a Budapesti Egyetemi-Főiskolai Strandkézilabda Bajnokság is a BEFS rendezésében, amit szintén megnyert a Károli női csapat, így a lányok dupla sikernek örülhettek. 


Katona Renáta, a KRE PK óvodapedagógus hallgatója is tagja annak a női kardvívó csapatnak, amely a hétvégi kairói világbajnokságon aranyérmet nyert.

A kardcsapat sporttörténelmet írt: ebben a szakágban először született női aranyérem.

(Képek forrása: Facebook/Magyar Vívószövetség)

  

Bölcsészkarról a csillagok közé: öregdiákunk nyerte a NASA nemzetközi versenyét

Axel és Richárd szabadúszó mesterséges intelligencia-fejlesztők. Karrierváltóként kerültek ebbe a világba, Axel eredetileg tanár és jogász, míg Richárd közgazdász és jogász végzettségekkel rendelkezik, utóbbit a KRE ÁJK-n szerezte. Többoldalú képzettségük a kreativitásra is jó hatással van: a projektek során gyakran hoznak újszerű ötleteket az informatikán kívüli területekről.

A verseny során olyan programot kellett fejleszteni, amely pontosan képes előrejelezni az űreszközöket ért különböző sokkhatások várható terjedését és erejét. A NASA mérnökei készítettek egy speciális műholdmakettet, amelyre rengeteg érzékelőt szereltek fel. A lökéshullámokat kiváltó eseményeket kalapáccsal és robbanótöltettel szimulálták. A versenyzők ezen érzékelők adatait kapták segítségül a képletek vagy programok elkészítéséhez.
 
Axel és Richárd építettek egy saját műholdat papírból és szigetelőszalagból, hogy jobban megértsék a problémát. Az általuk készített mesterséges intelligencia végül sokkal több adatot tud figyelembe venni, mint a legbonyolultabb képlet, 28 darab különböző adatpont alapján számítja ki azt, hogy egy erőhatás az eszköz különböző pontjain mekkora rezgéseket kelt. Az aranyérem mellett a fejlesztésért az újszerű és előremutató megoldásoknak járó különdíjat is megkapták.

(Kép forrása: https://forbes.hu)
PROGRAMAJÁNLÓ


Reformátusok Szárszói Konferenciája (augusztus 11-14.)

Augusztusban ismét megrendezik a Reformátusok Szárszói Konferenciáját. A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány által szervezett esemény célja, hogy közéleti kérdésekben indítson diskurzust a református értelmiség körében. A szervezők szeretnék, hogy a református értelmiség párbeszéde ne csak elemzője, hanem alakítója is legyen az egyházi és világi közéletnek.
 
Az idei évben Mi, reformátusok – magyar református nemzetstratégia címmel rendezik meg a konferenciát augusztus 11. és 14. között. Az eddigi konferenciáktól eltérően a szervezők eleget tettek annak a kérésnek, hogy a résztvevők egymást is megismerhessék. Ennek jegyében a rendezvény szerkezete is megváltozott, a főelőadások előtt és után vezetett kiscsoportokban lehet majd elmélyülni a felvetett témákban.
 
Pontos programterv és további részletek:
https://reformatus.hu/egyhazunk/hirek/megjelent-a-szarszoi-konferencia-programja/
 50 éves a Leuenbergi Konkordia – eredmények, következmények, lehetőségek -Tudományos konferencia

A Leuenbergi Konkordia aláírásának 50. évfordulója alkalmából az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) jubileumi rendezvénysorozatot tervez. Ennek keretében 2023. március 9–11. között a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen ad otthont a jubileumi év kiemelt eseményének, az „Együtt egyházzá lenni” című nemzetközi tudományos konferenciának.

Az alkalom résztvevőivel olyan kérdésekre keressük a választ, hogy miben áll a Leuenbergi egyezmény egyházi, teológiai és társadalmi-közéleti jelentősége, milyen jövő vár az európai protestánsokra, valamint hol lehet szerepük a béke, a társadalmi igazságosság és a környezet megőrzésére irányuló szolgálatban.

A konferencia tudományos tanácsa – a meghívott előadókon túl – várja azok jelentkezését, akik a konferenciafelhívásban megfogalmazott tematika szellemében kívánnak előadást tartani és csatlakozni a különböző szekciók munkájához, vagy érdeklődőként szeretnének részt venni a rendezvényen. Várjuk a hittudományok, illetve a vallás- és a bölcsésztudományok különböző területein tevékeny szakembereket, egyetemi oktatókat, lelkészeket és érdeklődő gyülekezeti tagokat, doktorandusz és graduális hallgatókat Európa minden régiójából, a GEKE tagegyházaiból és az ökumenikus testvéregyházak részéről is.

A konferencia munkanyelve: angol és német. A témajavaslatokat 2022. június 1. és szeptember 22. között online lehet benyújtani a konferencia honlapján közölt szempontok szerint.

A jelentkezés feltételeivel kapcsolatos további információk szintén a konferencia honlapján érhetők el: https://lk50.reformatus.hu/

.


KÖNYVMŰHELY

A Károli Könyvműhely gondozásában legutóbbi hírlevelünk óta többek között az alábbi kötetek jelentek meg:
Dupcsik Csaba - A magyar szociológiai gondolkodás története        
Mészáros László – Az ókori Európa nevelésügye
Sepsi Enikő, Maczák Ibolya (szerk.): Pilinszky János színházi és filmes víziója ma
Giuliano Campo (szerk.): Munka hanggal és testtel – Jerzy Grotowski öröksége. Beszélgetések Zygmunt Molikkal

Károli Könyvek sorozat kötetei 40 %-os kedvezménnyel vásárolhatók meg Alumni kedvezménykártyával a Károli Könyvműhely és Ajándékboltban (1085 Budapest, Horánszky utca 26.).
A kötetekről részletes információk a www.kre.hu oldalon a Kiadványok/Károli Könyvek menüpont alatt olvashatók.


 

ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK 

senior data management assistant (temporary appointment)
senior learning development assistant
freelance closed captioning / subtitling work opportunity
gen-c graduate program - german speaking service desk representative
gen-c graduate program - spanish and portuguese speaking service desk representative
gen-c graduate program - italian speaking service desk representative
german speaking technical support analyst
german speaking content curator
german/dutch speaking annotator

Egyetemünk további állásajánlatai ezen a linken találhatók. 

ikon1

REGISZTRÁCIÓ

Regisztrálj online weboldalunkon, hogy igénybe vehesd kedvezményeinket, és hogy értesülj legfrissebb híreinkről!

ikon2

KEDVEZMÉNYEK

Egykori vagy az idén végzett hallgatóink a weboldalunkon történő regisztrációval kedvezményekben részesülnek

ikon3

ÁLLÁSAJÁNLATOK

Tekintsd meg partnereink aktuális állásajánlatait, regisztrálj Álláshírlevelünkre!